Monte Clérigo

Monte Clérigo – där sand möter hav

,

Vi tar en tur till Monte Clérigo. Och som alltid när vi kommer hit så ställer vi oss frågan varför vi inte kommer till Monte Clérigo oftare? För det här stället har något lite extra. Jag vet inte ens om man kan kalla det by. Några riktiga gator finns inte, det känns mest som om husen ligger utkastade slumpmässigt. Idag kanske det kan kallas för badort men människor har bott här i över hundra år. När de första flyttade hit, för fisket förmodar jag, fanns inte ens någon väg. 

Monte Clérigo – långt bortom exploaterade Algarve

I Monte Clérigo finns inga hotell. Inte ens några lägenhetskomplex. Du kan säker enkelt räkna husen om du står på någon av höjderna som omgärdar stranden. Och inga nya hus har byggts i byn på 30 år. Så letar du oexploaterat och genuint så åker du hit. Någon mataffär har jag inte sett men ett par restauranger och caféer finns.

Byn där lugnet råder

Vi kommer hit för den sköna avslappnade stämningen, för att njuta av en kopp kaffe eller bit mat. För en stund på stranden eller vandring längs den otroligt vackra kuststräckan.

Stranden i Monte Clérigo bjuder på både och. Både dramatiska klippor med vackra stenformationer. Och böljande sanddyner. Sanden väller fram som en våg ner längs dalen som går här innan den möter hav. Här i Costa Vicentina National Park. Stranden så bred så det finns plats även när vattnet är högt. Men när lågvatten råder kommer flera av de vackra stenformationer fram och små naturliga pooler bildas och inbjuder till bad.

Vill du upptäcka mer så följer du bara kusten söder ut. Går på höjden och blickar ut över hav. Passerar flera lockande, galet vackra stränder. Kanske når du ända till  Ribat of Arrifana, en lämning från en islamiskt fästning/kloster, 1100-tal. Den enda av sitt slag i Portugal.
Eller så sitter du bara kvar i Monte Clérigo med en kopp kaffe i handen och njuter.


Monte Clerigo

Så som vanligt , glöm inte att följa på FB eller Instagram🙂

Må gott och lev väl! // Tinka

Hitta hit: Google maps

FLER MYSIGA BYAR I ALGARVE HITTAR DU HÄR:

Kommentarer

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  Där är så fint! Bara varit där en gång, får nog åka tillbaka snart 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Många fina ställen finns det längs västkusten men det här är nog ändå något av en favorit🧡💚

 2. Profilbild för 4000mil

  Det verkar ju vara Atlantkusten som gäller om man vill ha lugn i Portugal. Vi är förresten på väg till norra Portugal om en vecka.

  1. Profilbild för Cathinka

   Både ja och nej. Det beror mer på säsong kanske. I augusti är det fullt nästan överallt. Men absolut mindre folk på sydvästra Algarve än många andra ställen längs kusten. Central är också bra om man vill ha lite färre människor. Där får man dock ha lite extra koll på värmen. Härligt med norra Portugal.
   Är det Porto & Dourodalen som hägrar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?