På safari i Nyerere National Park

,

Safari, för de allra flesta av oss kanske den främsta anledningen att resa till Tanzania. Och även om det denna gång inte är fokus för min Tanzaniaresa så börjar vi där, med en safari i Nyerere National Park. För just det där med safari har ett extra glittrande skimmer kring sig och om du som jag gillar djur och fotografering är det en magisk upplevelse.

Äntligen safari igen!

När jag slår upp mina ögon ligger mörkret fortfarande tätt utanför fönstret. Natten har varit varm så jag har öppnat mina fönster för att få vindens härliga bris skänka lite svalka. Värmen och upphetsningen över en förestående safaridag har inte skänkt den bästa sömnen men energin flödar ändå. Tänk att äntligen få åka på safari igen! Och tänk vilken ynnest att livet ger mig möjlighet till att återuppleva detta skådespel. Vi intar en stabil frukost medan dagens första ljus hälsar oss och i väg det bär.

Rufiji River, Nyerere National Park, Tanzania, Safari
Här vid Rufiji river bor vi med magnifik utsikt!

Enkelt men bra, Selous Jimbiza Camp

Vid grindarna till Nyerere National Park

Dagens första stopp blir vid infarten till Nyerere National Park där papper ska fyllas i och avgifter betalas. Som så ofta möts vi av apor som hoppar i träden runt oss. De små rackarna har lärt sig att det kan finnas godsaker där vi människor samlar oss.
Vi är inte helt ensamma, det är någon bil framför oss och flera bilar som väntar på flyget som är på väg från Zanzibar. För precis vid parkens ingången ligger det lilla flygfältet så du kan flyga hit och enkelt fara raka vägen ut i parken. Men då missar du såklart det äventyr det är att se det afrikanska livet passera förbi ditt bilfönster.

Safari i Nyerere National Park

Så bär det av in i parken och vårt safariäventyr kan börja. Vi jobbar oss ner mot floden för att möta några av parkens riktiga kändisar, flodhästarna. För genom Nyerere rinner Tanzanias största flod, floden Rufiji och där trivs dessa bjässar. Aldrig i mitt liv har jag sett så mycket flodhästar som under denna dag.

Rufiji River, Nyerere National Park, Tanzania, Safari


Nyerere har ett helt annat landskap än till exempel Serengeti & Ngorongoro med mer vegitation. Det innebär att du får leta lite mer efter djuren än under en safari i de norra parkerna. I gengäld är det här betydligt färre besökare så upplevelsen blir vildare. Och djur finns det! Vi ser zebror, gnuer, giraffer, antiloper av alla de slag, babianer, bufflar, olika fåglar, krokodiler och som sagt, en himla massa flodhästar. Och till slut, det där mötet vi alla hoppas på.

Rufiji River, Nyerere National Park, Tanzania, Safari
Rufiji River, Nyerere National Park, Tanzania, Safari

Två chillande lejon

För de där kattdjuren är ändå något alldeles speciellt att få möta. Jag vet inte vad det är som gör detta möte lite mer speciellt än alla andra djur. Kanske är det kontrasten mellan att de är så otroligt gulliga samtidigt som man vet hur farliga de är. Dessa två vi möter idag känns allt annat än farliga där de lojt ligger i skuggan under ett buskage och tar igen sig efter nattens äventyr. Efter att ha njutit av deras sällskap en bra stund kan vi i lugn och ro åka för att inta vår lunch i skuggan under ett baobabträd.

Lejon i Nyerere National Park

Som pricken över i

Eftermiddagen ägnar vi åt att leta efter elefanter. Nyerere är hem åt hälften av Tanzanias alla elefanter och har en av Afrikas största koncentrationer av dessa giganter. Men idag är de inte hemma. Kanske är det den svåra torkan som tvingat dem längre in i parken. Kanske bara de gömmer sig allt för väl. Vi lyckas tillslut se en på långt avstånd men lite besviken är jag ändå. Jag älskar elefanter!
Men dagen börjar närma sig sitt slut och vi måste ge upp och åka hemåt. Men så, när vi i princip är hemma igen vid vår lodge, då kommer två av dessa underbara djur vandrandes på vägen framför oss! Lite upprörda är de att vi kommer och stör dem i deras idoga ätande så det viftas på öron och frustas. Vilket avslut på en fantastisk safaridag!

En elefant i Nyerere National Park
Där i fjärran lufsade det magnifika elefanten fram

Fast dagen är inte slut än

Väl tillbaka vid lodgen byter vi bara fordon, från bil till båt för nu ska vi ut på Rufijifloden. Medan det magiska kvällsljuset sänker sig över oss tar vi en tur längs floden där kvinnorna tvättar kläder, männen fiskar, fåglar flyger och ännu fler flodhästar ligger och fiser. Och så säger dagen till sist hejdå med en sådan där magisk solnedgång som bara Afrika kan bjuda på. 

Må gott och lev väl! // Tinka

Lite fakta om Nyerere National park

Nyerere är en ganska ny nationalpark som bildades 2019. Tidigare var den en del av Selouse game reserv men för att skydda området ytterligare styckade man av en del och bildade en nationalpark istället för game reserve. Den är till ytan Tanzanias största nationalpark (stort som 10 st Gotland). Parken är en av få kvarstående habitats för vildhunden. Det är bästa att besöka parken under torrperioden eftersom det kan vara svårt att se djuren när grönskan är alltför tät. Färre turister gör upplevelsen vildare men gör också urvalet av lodger mindre. Räkna med sämre standard på både bilar och boenden än motsvarande safari i de norra parkerna.

Och så den vanliga uppmaningen att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Bonusbilder:

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?