Algarve

Nu står Algarve i full blom

Mandelträd är inte något jag någonsin skänkt en tanke tidigare. Frågan är om jag ens visste att de fanns. Nu är jag helt kär i detta vackra träd. Eller kanske snarare i dess delikata lilla blomma. För nu blommar mandelträdet här på Algarve. Precis som körsbärsträdet blommar, vackert, skirt på naken kvist. Det är så sagolikt vackert.

Skolavslutningen närmar sig

Livet här nere puttrar på. Ganska hektiskt är det faktiskt:) Vi pysslar på med alla saker som måste fixas. Skolan börjar närma sig sitt slut. Jag kan inte påstå att jag har gjort några större framsteg med min portugisiska och här faller ingen skugga över skolan. För att lära sig ett språk måste det kämpas och glosor tragglas. Och det har jag inte gjort. Jag har dock lärt mig en massa annat matnyttigt i skolan som att mataffären Pingo har stans godaste sushi eller att den portugisiska specialiteten Arroz de Marisco är något som bara måste avnjutas! 

När prinsen ger prinsessan mandelträd

Jag har också lärt mig sägnen om varför det finns så många mandelträd på Algarve och det är den sötaste av alla sagor. När prinsen (eller kungen, den finns i flera varianter) har besegrat prinsessans pappas kungarike däruppe i norr blir han kär och fria till sin prinsessa. De gifter sig och flyttar söderut till Algarves soliga rike. Men prinsessan blir deprimerad och vad prinsen än försöker med och vilka mediciner hon än får blir prinsessan inte gladare. Tillslut kommer doktorn från norr fram till att prinsessan saknar snö. Så prinsen låter plantera tusentals med mandelträd. Så när våren kommer och mandelträden står i vitaste skrud och förvandlar Algarve till ett snötäcksliknande landskap kommer leendet åter till prinsessan. Så lever de lyckliga i alla sina dagar. Sött va! Älskar sagor.

Algarve

När körkort ska registreras

Vad som inte var lika gulligt men likväl intressant var när vi förra veckan skulle registrera våra svenska körkort på motsvarande Trafikverket. Ett sådant finns det ett stycke och det är i Faro, regionens huvudstad. En kvart före öppning stod vi i en inte oansenlig kö i väntan på vår kölapp. Vi tar hjälp med alla dessa myndighetskontakter för att bespara oss allt för mycket huvudbry och hade blivit förvarnade att det här inte skulle vinna förstapris i en effektivitetstävling. Många blanketter och två timmar senare hade vi vårt registreringsbevis som vi ska kunna visa om vi blir stoppade i en poliskontroll. Vi tog tåget tillbaka till Lagos och det var riktigt roligt!

Även ett företag har vi hunnit starta eller iallafall nästan

Vi ligger inte på latsidan och den senaste veckan har vi även kommit en mycket god bit på vägen i vårt uppstartande av ett portugisiskt AB. Även här har vi hjälp tack och lov, för på myndigheterna behöver en kunna sin portugisiska. Så i fredags var vi på Conservatoria för att registrera företaget och få ett organisationsnummer. Den här veckan har vi gjort inte mindre än tre besök på banken för att öppna ett företagskonto. Nu återstå registrering på skattekontor och registrering av social security nummer men det hjälper oss tack och lov vår revisor med. Så nästa fredag ska allt vara klart.

Nu närmar sig helgen med stormsteg och med den kommer syster och systerdotter på besök. Det ska bli så mysigt!

Lev väl och må gott! // Tinka

Ps. Vill du ha koll på nya uppdatering här på bloggen så kan du alltid följa På vift på FB eller Bloglovin . Du kan även prenumerera på nya inlägg genom att fylla i din email här bredvid eller nedan om du läser på en mobil. Eller bara kika in här med jämna mellanrum såklart.

Kommentarer

 1. Profilbild för Chrisse
  Chrisse

  Hej o härligt o följa eran ”framfart” o ni verkar ju ha fantastisk hjälp! Alla hitflyttade tampas ju med samma frågor o samma myndighetskontakter. Vi missade ju tex o ta 2! nummerlappar i Faro o fick köa dubbeltid.
  Träffade på 2 nyinflyttade i veckan o fick dom klassiska frågorna om dill o grädde ☺️, har du löst dom problemen också?
  Ses snart!

  1. Profilbild för Cathinka

   Nummerlapparna fick vi tips om i samband med registrering på vårdcentralen som tur är, den är ju inte så rolig i Faro?. Har ännu ej behövt varken grädde eller dill men ser att det är en vanligt förekommande fråga i våra FB-grupper:) Ses snart????

 2. Profilbild för Christine - 29°

  Så gullig saga om alla mandelträd. Och spännande med företaget och alla andra vardagsbestyr. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Jag är lite svag för sägner & sagor:)

 3. Profilbild för Ann-Louise Paulsson

  Så vackert med alla mandelträd och vilken fin saga!

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är den gullig, sagan:) och mandelträden är verkligen ljuvliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?