Tobago Cocoa Estate

Tobago Cocoa Estate

89 kronor för en chokladkaka, utbrister jag förundrat där vi står i chokladshopen på NK i Stockholm. Jag vill inte kalla mig snål men lite ekonomisk är jag allt och 89 kronor jämfört med Maraboukakan på Ica, ja det är lite skillnad. Vi ska ge bort en rom- och chokladprovning till min pappa och sambo som tack för alla hundpassningar och tyckte att chokladkakan kunde vara en kul symbol. Vi följer själva med på provningen och förstår där och då att det är skillnad på choklad och choklad. Och rom och rom med för den delen men det här inlägget ska handla om choklad, rom kan ni läsa mer om här.

På väg till Tobago Cocoa Estate

Många år senare rattar jag min röda, lätt bedagade hyrbil på något som med yttersta välvilja kan kallas för väg på norra Tobago i Karibien. Jag är på väg till Tobago Cocoa Estate som drivs av Duane Dove, Sveriges alldeles egna kakaobonde. Eller tror jag är på väg till, för vägen gör att jag är ytterst tveksam. När vägen endast består av gräs vänder jag bilen och parkerar och fortsätter till fots. Grinden till Tobago Cocoa Estate möter såklart bakom nästa krök. Här på plantagen odlas kakaon till den choklad som vi köpte den där dagen på NK.

Bland kakao, bananer & cassava – en lektion om kakao

Mr Brown och Harry möter mig för en rundvandring på egendomen. Visste ni att det tar hela 5 år innan kakaobusken/trädet bär frukt? Ytterst picky är hon också den kära kakaoplantan, lägre temperatur än 24 grader står hon inte ut med men se solens strålar välkomnas ej. Därför odlas inte bara kakao på Tobago Cocoa Estate utan även tex bananer & cassava. Deras huvudsakliga syfte är att skydda den ömtåliga kakaoplantan. Harry pekar och berättar. Om allt som växer, hur de klär in varje podd för att skydda den mot traktens papegojor och ekorrar. Om att det tar ca 6 månader från blomma till skörd och mycket, mycket mer.

Från kakaoböna till chokladkaka

Han öppnar en frukt och låter mig smaka den geleinklädda kakaobönan. Fruktköttet är vitt och varken utseende eller smak ger någon som helst indikation av att vara kakao. Kakao som jag uppfattar har en lite bitter smak i sin förädlade form har ett fruktkött som smakar uppfriskande sötsurt. Gott är det så jag stoppar ytterligare en böna i munnen.

Tobago Cocoa Estate

Vi vandrar vidare till den lilla “fabriken” som snarare är en liten träkoja. När kakaon skördats fermenteras först bönorna för att bli av med det goda fruktköttet. Det görs i 3 kärl som bönan får vandra emellan för att alla bönor ska fermenteras jämt. När den processen är klar är det dags för bönan att torka. Alla verktyg som används är helt gjorda i trä för att skada bönorna så lite som möjligt.

Här tar både min visning slut och även bönornas tid på Tobago. För att omvandlas till den slutliga delikata chokladkakan fraktas bönorna till Frankrike. I chokladstillverkaren Pralus varsamma hand förvandlas böna till kaka, genom rostning, krossning & malning.

Small Island Chocolate

Tillbaka i Sverige igen promenerar jag genom söders höjder mot den lilla butiken Small Island Chocolate. Det är här Duane håller hus när han är i Sverige, omsluten av kaffedoft och chokladkakor. Och jag är på jakt efter choklad. Riktig choklad. För nu när jag vet skillnaden på choklad & choklad och har fått se delar av tillverkningsprocessen undrar jag hur de i hela fridens namn kan sälja detta stycke utsökt, välsmakande hantverk till priset av futtiga 89 kronor.

Och ni vet den där chokladkakan jag köpte för många år sedan på NK. Den räckte inte hela vägen fram till far & sambo utan de fick hålla tillgodo med presentkort:)

Må gott och lev väl! // Tinka

Vill du också besöka plantagen när du är på Tobago har de under högsäsong ofta öppna visningar på fredagar kl. 11, men maila alltid i förväg för att checka hur det ser ut just din fredag: [email protected]

Ps. Vill du ha koll på nya uppdatering här på bloggen så kan du alltid följa På vift på FB eller Bloglovin . Du kan även prenumerera på nya inlägg genom att fylla i din email här bredvid eller nedan om du läser på en mobil. Eller bara kika in här med jämna mellanrum såklart.

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?