Tanzania – inte bara oförglömlig safari

,

Självklart är en safari i Tanzania den primära anledningen för de allra flesta av oss att resa till Tanzania. Safari och lata dagar på Zanzibar. Men privilegiet att göra så mycket mer, som jag fick under min senaste resa, fick verkligen mig att öppna mina ögon på så många sett. Det finns så mycket mer att uppleva i Tanzania. Kontrasterna. Vardagslivet. Kulturen. Och det är något jag varmt vill rekommendera alla som tänker sig ut på safari. Lägg in åtminstone en extra dag för någon annan aktivitet än safari, du kommer inte att ångra dig!

En dag i Mto wa Mbu

På vägen till Karatu, som är lite hjärtat för safariverksamhet i norra Tanzania med närhet till alla de 4 välkända parkerna Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro & Serengeti, ligger byn Mtu wa Mbo. För att få ta del av den aldrig sinande turistströmmen genom byn har man här satsat stort på vad de kallar för Cultural Tourism. De erbjuder en aldrig sinande ström av aktiviteter. Jag fick det stora nöjet att prova flera av dem:

Besök på bananplantage

Vi tar en promenad genom byn. I ett Tanzania som lider av svår torka känns det oerhört friskt och fräscht att strosa runt under de vajade bananbladen. Här finns god tillgång på vatten trots torka och det är lummig och grönt. Jag får lära mig allt om bananer och testa hands on att rensa bland bladen som skuggar för mycket.

Hantverk med träsnideri & målning

I skuggan av de vajande bananbladen finns även hantverksbyn där en del av det du kan köpa i souvenirbutikerna tillverkas. En av Tanzanias 120 stammar är en grupp människor som härstammar från Mocambique och som flytt hit för att slippa de interna oroligheterna i sitt eget land. Här har de hittat sitt levebröd genom att snida utsökt vackra träföremål. Du får även själv testa på om så önskas. Kan inte motstå frestelsen varken att prova på eller handla med mig hem.

Strax bortanför finns målarna. Jag får en crash-course i målningstekniken kisu där du smeker in färgen på duken med en spatel istället för att måla med pensel. Sjukt roligt.

Bananölstillverkning

Vi passerar även en kvinna som precis är klar med dagens bananöl. Min guide Philippe förklarar för mig hur det går till och traditionerna kring ölen. Jag blir även erbjuden att smaka men fegar ur.

Marknadsbesök & lunch

Turen har kommit till marknaden och vad går väl upp mot ett marknadsbesök. Jag älskar lokala marknader. Marknaden är tämligen liten men allt du behöver kan du hitta här. När vi strosat runt en stund tar vi en tuk-tuk till en liten restaurant där en festmåltid har dukats upp till oss. En av aktiiviteterna jag verkligen skulle vilja ha testat om jag hade haft tid är den matlagningskurs de har. Som börjar med att handla allt på marknaden för att sedan gå hit och lära sig några av de lokala specialiteterna. Hur som är lunchen mycket god.

Cykeltur till en masajby

Dags för lite fysisk aktivitet och efter flera dagar i bilen är det otroligt skönt att komma ut och röra på sig, den tryckande värmen till trots. Vi cyklar cirka en mil längs dammiga vägar ut till en liten massajby där jag får en rundvandring men mer om massajerna kommer senare i ett eget inlägg.

Det är inte så att någon av dessa aktiviteter är av wow-karaktär men som en del av helheten tillför de så otroligt mycket till din upplevelse i landet. Djur och natur i all ära men människorna här!

En annorlunda och spännande dag är till ända och vi far vidare till mitt boende för natten. En kaffeplantage med tillhörande lodge som ligger vid sluttningen till Ngorongorokratern. Och där, när jag sitter med en kopp te på verandan medan solen sakta går ner, får jag sällskap av inte en utan fem elefanter.
Detta magiska land!

Må gott och lev väl //Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Fantastisk resa där du kommer nära befolkningen och deras vardag. Gillar!

    1. Profilbild för Cathinka

      Helt fantastisk resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?