Bland de häpnadsväckande, minröjande råttorna i Siem Reap, Kambodja

Råttor. Låt oss tala om råttor. En ganska okvalificerad gissning säger mig att jag knappast är ensam om att känna en viss avsmak inför detta djur. Egentligen är det lite konstigt för de är ganska söta med sin lilla nos som vippar snabbt fram och tillbaka och de långa, darrande morrhåren. Men pest, soppor och svansar har säkert en betydande roll i det.

Men så befinner jag mig i Siem Reap, Kambodja, och har beslutat mig för att det är just de ganska osmakliga råttorna jag ska lägga min tid på. För här finns något helt otroligt fascinerande. Ett center med råttor tränade för minröjning!

En februaridag i Siem Reap

Det är en oerhört varm eftermiddag och så där fuktigt som det bara kan vara i Asien. Under förmiddagen har vi traskat runt i Siem Reap som överraskar oss med sin härliga känsla. Ni vet den där man inte kan sätta fingret på men som gör att man gillar ett ställe lite extra mycket. Hotellet vi bor på har bjudit på en fantastiskt god lunch med kambodjanska specialiteter. Så här i sviterna efter pandemin är konkurrensen mellan hotellen stenhård. Gästerna är fortfarande få. Erbjudandena många. Så nu, mätt och nöjd, väntar nya äventyr!

Khmer lunch I Siem Reap

HÄR HITTAR DU FLER INLÄGG FRÅN

Äckliga eller söta – råttor i Siem Reap

En ca 10 minuters lång tuktuk tur bort ligger Apopo Visit Center. Och här kan man finna de mest otroliga råttorna – the Herorats. Råttor är tränade att röja minor! Kambodja är i spåren efter Pol Pots Röda Khmerer ett av världens minrikaste länder. Cirka otroliga 5 miljoner minor beräknas fortfarande ligga gömda i marken runt om i landet och Kambodja är det land i världen som har flest amputerade medborgare.

Hjälteråttorna här på Apopo är tränade att markera när de känner lukten av sprängämnet trotyl. Eftersom de är så lätta så utlöser inte deras vikt minan utan efter markeringen kan minan säkert elimineras. 

En guidad tur på Apopos besökscenter.

Väl framme vid besökscentrat tar jag en guidad tur runt centret. Här får vi lära oss om minor i allmänhet, minor i Kambodja och en hel del om Kambodjas mörka historia. Men framför allt får vi se Ezron in action. Ezron är en av de 61 minröjade råttorna som finns i Kambodja. Vi får se hur han systematiskt jobbar sig fram över planen innan han tillslut markerar vid en nedgrävd mina och får sin godisbit till belöning. Råttorna kan söka av en yta om 200 m2 på 20 minuter. För en människa skulle det ta 4 dagar.

Den afrikanska jättepåsråttan

Ezron och hans kompisar är inga vanliga råttor utan de är arikanska jättepåsråttor. Som namnet avslöjar kommer de från Afrika där de också tränas upp av den belgiska välgörenhetsorganisationen Apopo. Under cirka ett år lär de sig att upptäcka minsta lilla doft av trotyl och de allra bästa skickas därefter ut i tjänst. Många till Kambodja men även till Angola, Mozambique, Zimbabwe, Laos, Thailand & Vietnam.

Magawa – en dekorerad världskändis

En av hjälteråttorna, Magawa, var dessutom den första råttan i världen som 2020 fick ta emot medalj. En guldmedalj från djurvälgörenhetsorganisationen PDSA som varje år delar ut denna utmärkelse till ett djur, oftast en hund, för hjältemodiga insatser. Dessutom är han med i Guinness rekordbok som den råtta i världen som röjt flest minor. Magawa avled 2022, vid 8 års ålder.

Magawa, Siem Reap

Ett intressant och lärorikt besök är slut. Och jag måste säga att jag numer tycker råttor är mer söta en äckliga. Förutom då den där svansen…

Må gott och lev väl! //Tinka

Du får information om nya inlägg genom att följa på FB eller prenumerera via mail genom att lämna din mailadress här till höger (eller nedan om du läser på mobilen). På Instagram hittar du mig här.

VILL DU LÄSA MER?

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Så fantastiskt intressant! Glad råttorna kan få uppdrag så de väger upp balansen mot all skada de har och kan orsaka. Har bekanta som har råttor som husdjur och de är väldigt tillgivna. Kul att läsa!

    1. Profilbild för Cathinka

      Tack! Det var verkligen oerhört intressant! Hade en korridorskompis i Lund som hade råttor som husdjur. De är ju rätt söta men jag har svårt för svansarna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?