Random Post
Sök
Sök
Resa till Uganda

En annorlunda weekend – om en resa till Uganda

Mannen fyllde jämt, ville inte bli firad utan ville fly fältet. Och jag ville överraska. Överraska med en resa utöver det vanliga. Men han har ju varit överallt, i alla fall i den radien som vi kunde ta oss till på de 2 semesterdagar + helg jag fått som spelutrymme. Tänkte igenom vår bucket list, tänkte igen, googlade… var det möjligt, skulle vi faktiskt kunna genomföra en resa till Uganda på en långhelg?

För högt upp på vår lista stod ett möte med bergsgorillorna och efter lite googling så insåg jag att det krävdes lite planering men absolut var möjligt att tillbringa en söndag i dessa giganters sällskap.

Lång natts färd mot morgon

Vi flyger med Qatars eftermiddagsflyg till Doha där vi har en seg och ganska lång mellanlandning. Har bokat loungen för att få tillgång till vilstolar (det här var innan nya flygplatsen) och lite käk. Tidig ankomst till Entebbe där vi möts av den afrikanska solen på väg upp. För att få ihop resan har jag hyrt bil med guide som möter upp.

En första dag längs vägar fyllda av människor genom oerhört vackra landskap

30 mil ska vi färdas. 30 mil på ugandiska vägar. Det finns många människor i Uganda, närmare bestämt 40 miljoner på halva Sveriges yta. Och i Uganda går man eller cyklar, för de allra flesta har inte råd med någon bil. Så vart vi än kör går det människor. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så grönt och vacker. Målet är en liten lodge som heter Ndali som ligger i utkanten av Kibale National Forest. 5-6 timmar tar färden och då har vi stannat för att köpa lite snacks, passerat en riktigt läskig olycka och gjort ett stopp för att jag är åksjuk. Oerhört skönt att komma fram och lodgen är ljuvlig där den ligger högt upp på kraterkanten med en lugnande utsikt över det gröna landskapet och en liten vulkansjö.

Resa till Uganda

Resa till Uganda

Resa till Uganda

Resa till Uganda

En andra dag i sällskap av en herrans massa primater

Dagens första besök ska vi göra hos schimpanserna i Kibale National Park. Schimpanserna är främst vegetarianer men om det tryter slinker det mesta ner. Det är fascinerande att det bara är 1,3% som skiljer våra arvsmassor åt och det gör schimpansen är människosläktets närmaste släkting. Det blir en kort promenad in  skogen för schimpanserna har bestämt sig för att göra det lätt för oss. Ett gigantiskt fikonträd möter de oss där de sitter, ligger, hoppar omkring, alla med ett fikon i handen. En favoritföda enligt guiden. Ibland blir någon irriterad och då blir det ett öronbedövande liv men sedan lägger sig lugnet och de fortsätter äta fikon, fisa och plocka varandras päls.

Resa till Uganda

Vi byter lodge och ska tillbringa natten inne i skogen på Primate Lodge Kibale.

Efter lunch och incheckning bär det i väg på en liten vandring runt våtmarken i Bigodi med ännu fler apor, fåglar i massor och en spottande kobra.

Natten tillbringas med djungelns alla läten utanför tältduken.

Resa till Uganda Resa till Uganda Resa till Uganda Resa till Uganda

Resa till Uganda

En tredje dag i bil genom safaripark och längs den sämsta vägen ever

Så bär det vidare söder ut på en riktigt bra väg till att börja med vilket inte hjälper, för efter en stund blir vi stående med kokande motor. Vi får pyssla om bilen en stund men efter lite vila och vatten rullar vår vän igen. Vi kör genom Queen Elisabeth Park, en av Ugandas största safariparker. Min förhoppning var att vi skulle hinna sätta av lite tid för att se de trädklättrande lejonen i Ishasha men vi hade tappat värdefull tid vid motorstoppet och vår guide ville absolut komma fram i god marginal innan mörkret skulle falla. Något jag förstod till fullo när vi började ta oss upp längs grusvägen mot Bwindi Impenetrable National Park. Vilken väg! Med meterdjupa hål och vägstycken som helt enkelt inte fanns mer. En konsekvens av all trädfällningen för att skapa odlingsbar mark. Turen blir ett riktigt äventyr men fram kom vi, fram till vår lodge för de kommande två nätterna Ruhija Gorilla Safari Lodge.

Resa till Uganda Resa till Uganda

Resa till Uganda Resa till Uganda Resa till Uganda Resa till Uganda

En fjärde dag och ett magiskt möte med den mäktiga bergsgorillan

Så var den då här, dagen D, dagen då vi förhoppningsvis skulle få möta några av de 400 gorillor som lever i den här skogen. Sannolikheten att möta dem är stor men man vet aldrig hur långt man behöver gå. Om hela gorillavandring kan du läsa här men jag kan bara säga att det var helt fantastiskt och helt levde upp till våra förväntningar!

Väl tillbaka på lodgen öppnade sig himlen och det började spöregna och temperaturen sjönk drastiskt. Vi befann oss på två tusen metershöjd och kan säga att den afrikanska solen och värmen här helt lyste med sin frånvaro. Vi frös som hundar och bäddade ner oss i våra sängar med värmeflaskor. Frusna men nöjda.

Resa till Uganda Resa till Uganda

En femte dag när ett flyg skulle hinnas med

Nästan 50 mil och 8 timmars effektiv körning och en incheckning som skulle ske kl. 16. Det blev en kamp mot klockan. Inte ens en halvtimme har gått när ett träd fallit över vägen och vi, i fullt mörker ska försöka frigöra så mycket mark att vi kan passera. Tack och lov för fyrhjulsdrift! Vi kommer ett stycke till innan det är dax för punka… sista reservhjulet åker på vilket innebär att vi måste stanna i Kabale för att laga ett däck.  Ungefär här, efter fem mil har vi förbrukat våra två reservtimmar. Men sedan, trots ett otaligt antal vägarbeten, flyter det på fint och vi glider in på flygplatsen med flera minuters marginal!

Resa till Uganda Resa till Uganda

Kan man göra en resa till Uganda över en weekend?

Skulle jag göra om resan med så lite tid? Absolut! Skulle jag vilja ha haft mer tid? Ännu hellre. För precis som överallt man kommer finns det så mycket mer att se, så mycket mer att göra. Jag kan dock bara konstatera att man kan hinna otroligt mycket på kort tid om man vill. Och jag fick verkligen överraska min man och träffa bergsgorillorna, vad mer kan man begära:)

Att tänka på vid gorillabesök

Man kan besöka bergsgorillorna vid en resa till Uganda, Rwanda eller Kongo. I Virunga som ligger i gränslandet mellan de tre länderna lever ca 450 individer och i Bwindi, där vi var, ytterligare 400.  Det gör bergsgorillorna till ett av världens mest utrotningshotade djur.

För att besöka gorillorna så behövs tillstånd. Jag blev rekommenderad att söka minst 5-6 månader i förväg om man ska besöka under högsäsong (juni-sept). Vi fick hjälp av resebyrån i Uganda.

Må gott och lev väl!//Tinka

guest
29 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Gorillorna är verkligen ett äventyr som har allt. En fysisk prövning, vacker natur, en äventyrlig bilresa, och riktig närkontakt med vilda, underbara djur. Att jag var där 2019 vet ni redan, men weekend? Jodå, det går, Bloggaren Cathinka Ingman lyckades med detta lagom till sin mans födelsedag. […]

Gustav // The Whole Map
februari 4, 2018 13:22

Coolt och inspirerande att besöka ett såpass ”omständigt” resmål med så kort tid. Velat göra sånt själv men alltid blivit Europa. Får bli ändring på det! Tack för inspirationen.

Ing-Marie Magnusson
Ing-Marie Magnusson
juli 11, 2017 09:11

Fantastiskt vad man kan göra på kort tid.
Hur hann ni med vaccinationer? Åt ni malariatabletter?

Marianne - Glimt av verden
juni 12, 2017 21:12

Wow! Jeg hadde definitivt blitt overrasket hvis jeg hadde fått en weekendtur til Uganda i gave! Fjellgorillasafari i Uganda eller Rwanda har stått på reiseønskelista mi lenge. Men nå har jeg nylig booket tur til en helt annen del av Afrika, så det blir nok fremdeles en god stund til jeg får krysset av Uganda eller Rwanda – eller begge to.

Marianne - Glimt av verden
juni 13, 2017 17:08
Reply to  Cathinka

Jeg skal til Ghana, Togo og Benin 🙂

Linda, 155cm.se
juni 10, 2017 20:23

Väldigt spännande att utmana föreställningarna om vad en weekend kan vara och så klokt att nyttja avsaknaden av tidsskillnad. Det gör så mycket!

FREEDOMtravel
juni 10, 2017 10:14

Fantastiska bilder! Och vilka underbara djur! Måste tyvärr medge att jag har jättesvårt att läsa texten, vet inte om det beror på min syn kanske ihop med det här teckensnittet, men ögonen börjar tåras när jag försöker … 🙁

FREEDOMtravel
juni 12, 2017 06:03
Reply to  Cathinka

Laptop och Windows, ja. Just nu tittar jag på mobilen. Där är det lättare att läsa faktiskt! 🙂

Åsa
juni 8, 2017 22:44

Ojojoj vilket äventyr och vilken överraskning! Tänkte på dig igår när jag åkte min busstur till jobbet. /Åsa

Daniela / Discovering The Planet

Men shit vad galet. Fem dagar! Jag blir stressade om jag har mindre än en vecka för att lämna Europa. Vill helst ha tre :). Jag har drömt om de där bergsgorillorna sedan jag var femton. Känns som att det är dags att ta tag i det. Underbart inlägg.

Anna
juni 8, 2017 07:20

Vilken resa! Fin överraskning och annorlunda resmål för en weekend. Men samtidigt, varför inte. Man kan ju åka tillbaka om man vill ha mer. Skönt att inte vara fast i 10 dgr om man inte gillart 🙂

Lanclin-Linnea
juni 7, 2017 23:56

Så roligt att läsa 🙂 Du väckte mina minnen från Uganda till liv. Jag var där i december men hoppade över gorillorna. Jag satsade mer tid på savannen istället och vi besökte även det Noshörningsreservat som ligger i närheten av Kampala. Det var magiskt!
Alla de inläggen finns här http://www.lanclin.com/category/lander/afrika/uganda/

G-EMDVDK369J