Resa till Uganda

En annorlunda weekend – om en resa till Uganda

Mannen fyllde jämt, ville inte bli firad utan ville fly fältet. Och jag ville överraska. Överraska med en resa utöver det vanliga. Men han har ju varit överallt, i alla fall i den radien som vi kunde ta oss till på de 2 semesterdagar + helg jag fått som spelutrymme. Tänkte igenom vår bucket list, tänkte igen, googlade… var det möjligt, skulle vi faktiskt kunna genomföra en resa till Uganda på en långhelg?

För högt upp på vår lista stod ett möte med bergsgorillorna och efter lite googling så insåg jag att det krävdes lite planering men absolut var möjligt att tillbringa en söndag i dessa giganters sällskap.

Lång natts färd mot morgon

Vi flyger med Qatars eftermiddagsflyg till Doha där vi har en seg och ganska lång mellanlandning. Har bokat loungen för att få tillgång till vilstolar (det här var innan nya flygplatsen) och lite käk. Tidig ankomst till Entebbe där vi möts av den afrikanska solen på väg upp. För att få ihop resan har jag hyrt bil med guide som möter upp.

En första dag längs vägar fyllda av människor genom oerhört vackra landskap

30 mil ska vi färdas. 30 mil på ugandiska vägar. Det finns många människor i Uganda, närmare bestämt 40 miljoner på halva Sveriges yta. Och i Uganda går man eller cyklar, för de allra flesta har inte råd med någon bil. Så vart vi än kör går det människor. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så grönt och vacker. Målet är en liten lodge som heter Ndali som ligger i utkanten av Kibale National Forest. 5-6 timmar tar färden och då har vi stannat för att köpa lite snacks, passerat en riktigt läskig olycka och gjort ett stopp för att jag är åksjuk. Oerhört skönt att komma fram och lodgen är ljuvlig där den ligger högt upp på kraterkanten med en lugnande utsikt över det gröna landskapet och en liten vulkansjö.

Resa till Uganda

Resa till Uganda

Resa till Uganda

Resa till Uganda

En andra dag i sällskap av en herrans massa primater

Dagens första besök ska vi göra hos schimpanserna i Kibale National Park. Schimpanserna är främst vegetarianer men om det tryter slinker det mesta ner. Det är fascinerande att det bara är 1,3% som skiljer våra arvsmassor åt och det gör schimpansen är människosläktets närmaste släkting. Det blir en kort promenad in  skogen för schimpanserna har bestämt sig för att göra det lätt för oss. Ett gigantiskt fikonträd möter de oss där de sitter, ligger, hoppar omkring, alla med ett fikon i handen. En favoritföda enligt guiden. Ibland blir någon irriterad och då blir det ett öronbedövande liv men sedan lägger sig lugnet och de fortsätter äta fikon, fisa och plocka varandras päls.

Resa till Uganda

Vi byter lodge och ska tillbringa natten inne i skogen på Primate Lodge Kibale.

Efter lunch och incheckning bär det i väg på en liten vandring runt våtmarken i Bigodi med ännu fler apor, fåglar i massor och en spottande kobra.

Natten tillbringas med djungelns alla läten utanför tältduken.

Resa till Uganda Resa till Uganda Resa till Uganda Resa till Uganda

Resa till Uganda

En tredje dag i bil genom safaripark och längs den sämsta vägen ever

Så bär det vidare söder ut på en riktigt bra väg till att börja med vilket inte hjälper, för efter en stund blir vi stående med kokande motor. Vi får pyssla om bilen en stund men efter lite vila och vatten rullar vår vän igen. Vi kör genom Queen Elisabeth Park, en av Ugandas största safariparker. Min förhoppning var att vi skulle hinna sätta av lite tid för att se de trädklättrande lejonen i Ishasha men vi hade tappat värdefull tid vid motorstoppet och vår guide ville absolut komma fram i god marginal innan mörkret skulle falla. Något jag förstod till fullo när vi började ta oss upp längs grusvägen mot Bwindi Impenetrable National Park. Vilken väg! Med meterdjupa hål och vägstycken som helt enkelt inte fanns mer. En konsekvens av all trädfällningen för att skapa odlingsbar mark. Turen blir ett riktigt äventyr men fram kom vi, fram till vår lodge för de kommande två nätterna Ruhija Gorilla Safari Lodge.

Resa till Uganda Resa till Uganda

Resa till Uganda Resa till Uganda Resa till Uganda Resa till Uganda

En fjärde dag och ett magiskt möte med den mäktiga bergsgorillan

Så var den då här, dagen D, dagen då vi förhoppningsvis skulle få möta några av de 400 gorillor som lever i den här skogen. Sannolikheten att möta dem är stor men man vet aldrig hur långt man behöver gå. Om hela gorillavandring kan du läsa här men jag kan bara säga att det var helt fantastiskt och helt levde upp till våra förväntningar!

Väl tillbaka på lodgen öppnade sig himlen och det började spöregna och temperaturen sjönk drastiskt. Vi befann oss på två tusen metershöjd och kan säga att den afrikanska solen och värmen här helt lyste med sin frånvaro. Vi frös som hundar och bäddade ner oss i våra sängar med värmeflaskor. Frusna men nöjda.

Resa till Uganda Resa till Uganda

En femte dag när ett flyg skulle hinnas med

Nästan 50 mil och 8 timmars effektiv körning och en incheckning som skulle ske kl. 16. Det blev en kamp mot klockan. Inte ens en halvtimme har gått när ett träd fallit över vägen och vi, i fullt mörker ska försöka frigöra så mycket mark att vi kan passera. Tack och lov för fyrhjulsdrift! Vi kommer ett stycke till innan det är dax för punka… sista reservhjulet åker på vilket innebär att vi måste stanna i Kabale för att laga ett däck.  Ungefär här, efter fem mil har vi förbrukat våra två reservtimmar. Men sedan, trots ett otaligt antal vägarbeten, flyter det på fint och vi glider in på flygplatsen med flera minuters marginal!

Resa till Uganda Resa till Uganda

Kan man göra en resa till Uganda över en weekend?

Skulle jag göra om resan med så lite tid? Absolut! Skulle jag vilja ha haft mer tid? Ännu hellre. För precis som överallt man kommer finns det så mycket mer att se, så mycket mer att göra. Jag kan dock bara konstatera att man kan hinna otroligt mycket på kort tid om man vill. Och jag fick verkligen överraska min man och träffa bergsgorillorna, vad mer kan man begära:)

Att tänka på vid gorillabesök

Man kan besöka bergsgorillorna vid en resa till Uganda, Rwanda eller Kongo. I Virunga som ligger i gränslandet mellan de tre länderna lever ca 450 individer och i Bwindi, där vi var, ytterligare 400.  Det gör bergsgorillorna till ett av världens mest utrotningshotade djur.

För att besöka gorillorna så behövs tillstånd. Jag blev rekommenderad att söka minst 5-6 månader i förväg om man ska besöka under högsäsong (juni-sept). Vi fick hjälp av resebyrån i Uganda.

Må gott och lev väl!//Tinka

Kommentarer

 1. Profilbild för Johnny Friskilä

  Ja det är otroligt vad man kan hitta på kort tid bara man vill 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Så sant så. Och det är bättre att göra lite än inget alls..

 2. Profilbild för 4000mil

  Åh, men min drömresa ju! Har inte riktigt tänkt på att man kunde göra en sån snabb tur. Är det sommaren som är bästa tid att åka?

  1. Profilbild för Cathinka

   Kan man åka till Kapstaden så?. Juni-sept ska vara bäst för bergsgorillorna. Sedan kommer de tunga regnen och då kan det vara svårt att ta sig upp.

   1. Profilbild för 4000mil

    Jo det så klart! 🙂
    Vilken resebyrå använde ni? Fixade de alla arrangemang eller bara själv gorilla-delen?

    1. Profilbild för Cathinka

     Det var på den tiden jag jobbade på resebyrå, http://www.afro-caribbean.se så jag gjorde bokningen där.

 3. Profilbild för Lanclin-Linnea

  Så roligt att läsa 🙂 Du väckte mina minnen från Uganda till liv. Jag var där i december men hoppade över gorillorna. Jag satsade mer tid på savannen istället och vi besökte även det Noshörningsreservat som ligger i närheten av Kampala. Det var magiskt!
  Alla de inläggen finns här http://www.lanclin.com/category/lander/afrika/uganda/

  1. Profilbild för Cathinka

   Jo jag följde din resa för vem kan missa ett bröllop i främmande land!

 4. Profilbild för Anna

  Vilken resa! Fin överraskning och annorlunda resmål för en weekend. Men samtidigt, varför inte. Man kan ju åka tillbaka om man vill ha mer. Skönt att inte vara fast i 10 dgr om man inte gillart 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Lyckades verkligen överraska! Mannen visste ingenting förrän vid gaten då han var tvungen att ta sim malariatablett. Och som de säger ”underbart är kort”?

 5. Profilbild för Daniela / Discovering The Planet

  Men shit vad galet. Fem dagar! Jag blir stressade om jag har mindre än en vecka för att lämna Europa. Vill helst ha tre :). Jag har drömt om de där bergsgorillorna sedan jag var femton. Känns som att det är dags att ta tag i det. Underbart inlägg.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Ja lite galet men allt går om man vill. Visst vill man alltid ha mer tid men ibland finns den inte och på senare år har jag mer kommit till ro med hellre lite än inget alls.

 6. Profilbild för Åsa

  Ojojoj vilket äventyr och vilken överraskning! Tänkte på dig igår när jag åkte min busstur till jobbet. /Åsa

  1. Profilbild för Cathinka

   Äventyr var det och jag lyckades verkligen överraska Martin som inte hade en susning förrän han fick mitt lilla kit vid gaten. Alltid trevligt att bli tänkt på?

 7. Profilbild för FREEDOMtravel

  Fantastiska bilder! Och vilka underbara djur! Måste tyvärr medge att jag har jättesvårt att läsa texten, vet inte om det beror på min syn kanske ihop med det här teckensnittet, men ögonen börjar tåras när jag försöker … 🙁

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är det underbara djur! Hm läser du med stor skärm och Windows? Jag har svårt att hitta rätt typsnitt och har sett på jobbet att det här inte funkar i ovan miljö. Letar i typnittsdjungeln efter ett nytt tunt typsnitt som funkar i alla miljöer, tips mottages tacksamt!!

   1. Profilbild för FREEDOMtravel

    Laptop och Windows, ja. Just nu tittar jag på mobilen. Där är det lättare att läsa faktiskt! 🙂

    1. Profilbild för Cathinka

     Jakten på det perfekta typsnittet pågår?

 8. Profilbild för Linda, 155cm.se

  Väldigt spännande att utmana föreställningarna om vad en weekend kan vara och så klokt att nyttja avsaknaden av tidsskillnad. Det gör så mycket!

  1. Profilbild för Cathinka

   Man kan definitivt göra mycket på kort tid om man bara vill särskilt när man slipper jetlag.

 9. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

  Wow! Jeg hadde definitivt blitt overrasket hvis jeg hadde fått en weekendtur til Uganda i gave! Fjellgorillasafari i Uganda eller Rwanda har stått på reiseønskelista mi lenge. Men nå har jeg nylig booket tur til en helt annen del av Afrika, så det blir nok fremdeles en god stund til jeg får krysset av Uganda eller Rwanda – eller begge to.

  1. Profilbild för Cathinka

   Överraskad blev han verkligen! Nu blir jag förstås nyfiken, vart i Afrika bär det av?

   1. Profilbild för Marianne - Glimt av verden

    Jeg skal til Ghana, Togo og Benin 🙂

    1. Profilbild för Cathinka

     Vilken spännande resa!

 10. Profilbild för Ing-Marie Magnusson
  Ing-Marie Magnusson

  Fantastiskt vad man kan göra på kort tid.
  Hur hann ni med vaccinationer? Åt ni malariatabletter?

  1. Profilbild för Cathinka

   Eftersom vi varit en del i Afrika innan hade vi alla vaccinationer vi behövde men malariatabletter åt vi. Ja visst är det!

 11. Profilbild för Gustav // The Whole Map

  Coolt och inspirerande att besöka ett såpass ”omständigt” resmål med så kort tid. Velat göra sånt själv men alltid blivit Europa. Får bli ändring på det! Tack för inspirationen.

  1. Profilbild för Cathinka

   Man hinner otroligt mycket och ganska långt bort på kort tid om man planerar lite. Sedan är Afrika bra då det aldrig är speciellt mycket tidsskillnad vilket underlättar en hel del.

 12. […] Gorillorna är verkligen ett äventyr som har allt. En fysisk prövning, vacker natur, en äventyrlig bilresa, och riktig närkontakt med vilda, underbara djur. Att jag var där 2019 vet ni redan, men weekend? Jodå, det går, Bloggaren Cathinka Ingman lyckades med detta lagom till sin mans födelsedag. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?