Amado

Så möter vi en spritt språngande naken man längs grusvägen

, ,

Det är väl ibland tur att en inte läser på så noga för jag vete katten om vi gett oss i kast med denna tur en söndagseftermiddag om jag sett höjdprofilen. Såg mest att turen bara är 8 km vilket kändes som en lagom tur. Men Fisherman Trails rundtur Amado är nog den tuffaste vi gått här nere. För trots sina knappa 8 kilometer så är det 8 konstant kuperade km. Inte en flack sträcka att pusta ut på. Men vackert är det!

Vi börjar med medhavd lunch på Praia do Amado, en härlig surfstrand strax utanför Carrapateira på Portugals sydvästra kust. På somrarna är här fullt av surfare och andra badare men idag är det lugnt. Det finns ett 15-tal husbilar med övervintrande surfare på parkeringen och ett gäng väntar på den rätta vågen på stranden. Det är februaris andra dag, solen gassar från en klarblå himmel och temperaturen är en bit över 20. Fleecetröjan som är med känns väldigt överflödig.

Amado
Amado

Första biten av vandringen tycker jag, som är lite höjdrädd, är rejält läskig. Stigen är pinnsmal och det lutar rejält både uppåt och neråt när vi skråar berget ovanför stranden. Hade jag bara vetat att jag hade kunnat ta denna sträckan nere på stranden istället för att sedan haka på leden längre fram hade jag lätt gjort det. Men när vi viker av västerut och går inåt land känns det bättre för här är stigen lite bredare. Vi går med havets brus och fåglarnas kvitter susandes i öronen. Vi går uppåt och vi går neråt och så uppåt igen. När vi ser vad som väntar framåt är det nästan så vi vänder och genar tillbaka… Uppförsbacken på kullen framför oss ser allt annat än inbjudande ut.

Amado
Amado
Amado

Men skam den som ger sig, ner och så upp igen. Väl på vandringens högsta punkt är utsikten magnifik med havets horisont i fjärran och omringade av det kuperade, friskt gröna landskapet. Vi hämtar andan och fortsätter framåt. Så viker vi längs kröken och där möter vi en man, spritt språngandes naken, som kommer promenerandes längs vägen. Vi hälsar glatt på varandra men hela scenen känns tämligen surrealistisk. Var kom han ifrån och vart är han på väg?

Amado

Så når vi vackra vilda Praia da Murração. Vi stannar en stund och tar in de vackra omgivningarna. Njuter av havet, lugnet och att vi faktiskt här får hundra meter flack vandring.

Amado
Amado
Amado

Vi ger oss i kast med vandringens sista och klart vackraste del. Den med vidunderlig utsikt över havet och med hela Amado där framme med sin breda fina strand och röda klippvägg. Det är en fin vandring men kanske inget för njutningsvandraren utan mer får den som gillar en mer fysisk vandring.

Amado
Amado
Amado

Må gott och lev väl, Tinka

Start: Praia do Amado, nås med bil  
Längd: Knappt 8 km, rundvandring
Höjdmeter: Lägsta punkt 0 meter, högsta punkt 105 meter 
Svårighets/jobbighetsgrad: 7 (av 10) 
Tid: Cirka 3 tim beroende på antalet pauser
Tänk på: Rejält kuperat och varmt. Ta bra vandringsskor, en del rullgrus. Badkläder, vatten och något att stoppa i magen är bra att ta med.

Här kan du läsa om andra vandringar på Algarvekusten:

Kommentarer

 1. Profilbild för Britt Tegfors
  Britt Tegfors

  Du skriver så bra och intressant. Nu vill jag verkligen flytta till Portugal eller mitt älskade Grekland. Dina upplägg på vandringar och statsbesök är så enkelt bra skrivet med många tips o idéer.
  Tack

  1. Profilbild för Cathinka

   Tusen tack Britt! Alltid roligt att hör. Grekland är en riktig favorit hos oss också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?