Lära dig portugisiska

Hur går det med portugisiskan?

Hur det går med portugisiskan? Tackar som frågar, rätt uselt faktiskt. Härom veckan skulle jag beställa 2 kaffe
– Dos [dåss] pingados, por favor
– Dois [dåijsh] tillrättavisar mig den trevliga portugisiska servitören mycket försynt.
Drygt ett år i landet och kan inte ens räkna till två… Pingado är förövrigt portugisernas svar på den spanska cortadon och italienska macchiaton dvs. en espresso med mjölk i.
Lära dig portugisiska

Det går faktiskt framåt

Fast jag raljerar lite. Det går sakta, men lite säkert, framåt med att lära mig portugisiska. Det går bara varken så snabbt eller så lätt som önskas. Vet inte om det beror på ålder, tröghet eller att portugisiskan är ovanligt knepig. Men sakta, sakta fastnar orden ett efter ett. Jag blir lika glad varje gång jag ser ett ord som jag förstår. Och ännu gladare blir jag om det hörs och förstås:)

När orden sätts i ett sammanhang

Numera ler jag tex stort varje gång vi åker förbi en skylt som det står pneus på. Pneus betyder däck. Jag tar portugisiskalektioner varje vecka tillsammans med andra svenskar och vi lär oss ord och meningar som hör till vanliga situationer. Som i affären, familjen eller grönsaksmarknaden. Och bilverkstaden. Jag som är rätt ointresserad av bilar i allmänhet och bilar med minsta lilla problem i synnerhet, hade extra svårt att lära mig orden relaterade till verkstaden. Och pneus fastnade överhuvudtaget inte. Förrän Ewa kom och berättade hur hon, som lyckats lägga detta lilla ord på minnet, hade haft stor nytta av det efter ett besök på macken när det behövdes luft i däcken. 

Lära dig portugisiska

Och kanske är det just det som behövs för att det ska fastna. Att en kan relatera orden till något. Att ordet behövts i något sammanhang och att du faktiskt vågar prova använda dig av det du tror dig kunna. Jag kommer ju nu aldrig glömma att uttala dois rätt!

Det är iallafall otroligt roligt att försöka lära mig portugisiska och jag ser verkligen fram emot våra lektioner varje vecka. Och någon dag nås säkert mitt mål att kunna föra en stapplande enkel konversation på posten eller i affären, att förstå skyltar och faktiskt på köpet känna mig lite mer integrerad.

Vill du lära dig portugisiska?

För oss som bor här nere finns det olika möjligheter till att lära sig portugisiska. Dels kan du som jag försöka hitta något lokalt där du bor. Hos oss i Lagos finns både privata alternativ och lokal språkskola (men där får du dras med engelskan som mellanspråk).

EFs språkskola i Lissabon

Vill du kickstarta din inlärning kanske du ska satsa på en intensivkurs hos EF. Hos dem kan du gå språkkurs i Portugal, i hjärtat av mysiga Lissabon. Deras språkkurser har olika längd på mellan 2 till 52 veckor och med olika intensitet, intensivkurs, allmänkurs och baskurs. De erbjuder dels kurser för nybörjare dels fortsättningskurser. Som vuxen paras du med andra vuxna som har samma mål med sin språkkurs i Portugal som du.

Lära dig portugisiska
Lära dig portugisiska
Appar

Det finns också en uppsjö av språkappar för språkinlärning. Var noga bara med att kolla om det är portugisisk portugisiska och inte brasiliansk portugisiska. De skiljer sig tydligen ganska mycket åt. Själv har jag inte provat någon app än men några av de appar som jag vet finns är Memrise, Drops, PracticePortugees, Loecen, Duolingo, Babel, 50 Languages.

Akademiska poäng

Vill du få högskolepoäng för dina insatser har högskolan i Dalarna distanskurser i portugisiska.

Då ska jag fortsätt plugga glosor. Den här vecka är vi hos slaktaren (no talho) och köper lamm (borrego) och hos doktorn (no médico) med glosor som huvud (cabeça) och förkyld (constipada).

Bom fim de semana!

Må gott och lev väl//Cathinka

PS. Gör mig glad genom att följa FBsidan På vift eller prenumerera på nya inlägg här till höger (eller nedan om du läser på mobil)


Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Gun Persson
  Gun Persson

  Härlig läsning! ???

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack och tack för att du kikar in och kommenterar!

 2. Profilbild för Inger Hansson

  Spännande med språkinlärning! Jag försöker lära mig tyska och italienska med appen Duolingo. Ska bli spännande att se hur det går…

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är så vansinnigt roligt men ack så svårt. Lycka till!

 3. Profilbild för Åsa

  Nej, lätt är det inte, men definitivt värt mödan!

  1. Profilbild för Cathinka

   Definitivt! Blir så glad för varje litet framsteg jag gör:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?