Quito

Sightseeing i Quito

Quito. Jag gillar verkligen namnet. Inbjudande och smakfullt. Exotiskt och spännande. Vi är i Ecuador för en 2 veckors resa och Quito är första stoppet och första dagen är det dags för lite sightseeing i Quito.

Sightseeing i Quito

Världens högst belägna huvudstad. Eller inte. Därom tvista de lärda. Det hängare på huruvida La Paz är att anses som Bolivias huvudstad eller ej. Men egentligen spelar det ingen som helst roll för högt ligger Quito. Närmare bestämt på 2 850 meters höjd. Högre än jag någonsin varit. Och det känns. Varje steg är tungt och en liten ynka trappa känns som ett maratonlopp.  Staden sträcker ut sig som en slingrande orm mellan Andernas gröna toppar.

Quito anses ha den här delen av världens bäst bevarande kolonialarkitektur varför Quito’s gamla stadsdel (tillsammans med Krakow) var de första ställena på Unescos världskultur-arvlists.

Sightseeing i Quito

Och nu är vi här, ny stad, nytt land, ny världsdel, det är bara att knyta på sig ordentliga skor och börja vandra. Dags för lite sightseeing i Quito!

Karta Quito

Kl. 9 Hotel Casa Gardenia

Sovmorgon är utlovad efter ett långt resdygn, så kl. 9 har vi bestämt att vi ska ses till frukost. Men jetlaggen gör sig gällande så efter att ha legat vaken ett par timmar sitter jag vid frukostbordet redan vid halv 8 med en kopp gott kaffe i handen.

Vi bor inne i den gamla delen av staden och valet har fallit på ett litet BB/hotell, Casa Gardenia med bara 9 rum. Kanonläge, mycket hjälpsam personal, trevliga rum & bra internet. Dessutom med magnifik utsikt över stadens hustak.

Quito

Kl. 10 Basilica del Voto Nacional

Den största nygotiska basilikan i Amerika. Uppförd vid sekelskiftet 18/1900-tal dock ännu ej helt slutförd och sägnen säger att den dag basilikan blir klar sammanfaller med jordens undergång.

Pampigt värre ligger den enorma byggnaden på en liten höjd. Tornen ser man från hela den gamla staden. Och det är tornen som är anledningen till att vi är här. Man kan nämligen klättra upp. Första delen är inga problem. Här finns det till och med hiss om man föredrar det. Andra delen funkar också, det är trots allt bara en ynka stege även om mina steg är extremt varsamma. Sista delen, nej där går gränsen. Klara inte ens av att se när sonen klättrar vidare. Smal trappa med låga stängsel som hänger i luften. Tror nog att utsikten var lika bra där jag står;)

Sightseeing i Quito, Basilica del Voto Nacional

Kl. 11 Plaza de la Independencia

Vi vandrar söder ut längs Calle Venezuela tills vi når Plaza de la Independencia. Här är det ett myllrande gatuliv med flanörer, gatuförsäljare, jäktade människor på jakt efter de sista julinköpen (det är julafton idag), skoputsare, människor som får sina skor putsade och ett fåtal turister.

Här ser man spåren av kolonialtiden som allra tydligast. Det stora torget i mitten är en vacker park flankerad med stora vackra palatsliknande byggnader. Längs nordvästra sidan ligger presidentens residens där han håller hov när han är i Quito. En president som var omåttligt populär i början men vars glans har falnat med åren då folket känner sig lurade. – Det är bara en massa prat men det händer inget, vi får det bara sämre och eliten roffar åt sig säger flera som vi möter. I februari är det val.

Sightseeing i Quito, Plaza del la Independencia

Det suger i kaffetarmen. Mitt i pelargången med alla skoputsare finns det en liten ingång till en arkad där det finns flera matställen att välja mellan. Vi hamnar en trappa upp på Café del Fraile. Trevligt ställe. Här finns även en del fina souvenirer att köpa om man är ute efter det.

Sightseeing i Quito

Kl. 12 Iglesia de la Compania de Jesus

Rundvandringen går vidare längs Garcia Morena. Målet är Jesuskyrkan, berömd för sina oerhört fina förgyllda detaljer.

Vi går förbi först, tror inte att vi kommit rätt, det är ju inget folk där. Det kostar några dollar att komma in men det är det värt. Utsmyckningen är vacker och mycket. Imponerad av hantverksskickligheten.

Sightseeing i Quito, Iglesia de la Compania de Jesus

Kl.12.30 Plaza de San Francisco och Casa Gangotena

Runt hörnet från Iglesia de la Compania de Jesus ligger San Francisco torget, uppkallat efter kyrkan och franciskanerklostret som imponerande löper längs torgets ena sida. Tyvärr håller stora delar av torget på att renoveras nu så det är rätt trist. Under kyrkan ligger en restaurang som ska vara helt ok men vi har siktat in oss på Casa Gangrena som ligger längs en annan sida av torget. Det ska bli jullunch på deras takterass som har blivet utsedd till en av världens bästa av Condé Nast under sommaren 2016. Gissa om vi blir besvikna när det visar sig att det inte finns någon servering på terassen! En riktigt god jullunch får vi dock i deras restaurang, bl.a testar vi vårrullar med lamakött, köttet smakar som pulled pork.

Men hur Condé Nast tänkte och om de ens varit på takterassen undrar vi alla. Visst är det en schysst utsikt över torget därifrån men en av världens 10 bästa, nä inte ens i närheten.

Sightseeing i Quito, Plaza de San Frascino

Kl. 14.30 Museo de Arte Precolombino

I stort sett tvärs över gatan från Casa Gångerna ligger Museo de Arte Precolombino. Vi går faktiskt förbi här vid 2 olika tillfällen, två olika dagar men s det stängt, säkert pga julen. Dock tror jag verkligen att det är värt ett besök. Någon som varit där och vet?

Kl. 15 Mercado Artesanal La Mariscal

Med magarna fulla och med ny energi är det dags att ge sig i kast med marknaden, Mercado Artesanal La Mariscal. Vi trevar oss lite fram. Om det beror på att det är lördag, jul eller alltid är så här vet vi förstås inte men det är galet mycket folk. Vi kikar runt lite men det lilla vi ser är ingen charmig marknad med frukt & grönt som jag gillar utan bara en massa saker och att shoppa på semestern tillhör inte mina favoritsysselsättningar. Efter att ha strosat runt lite i kvarteret, kikat på folk och insupit atmosfären känner vi oss nöjda så vi strosar tillbaka mot Casa Gardenia.

Sightseeing i Quito

Kl 18.30 Zazu

En samlingsplats för de unga & trendiga läser vi på nätet så det måste vara något för oss;). Vi vill äta gott men med lokala influenser så jag har letat krogar på nätet och juryn verkar vara enad, det är Zazu som gäller i Quito. Vi väljer avsmakningsmeny med 7 rätter som med bl.a ceviche, olika grödor från Anderna och marsvin ser spännande ut. Allt är gott men helt svarar det inte upp till våra förväntningar.

Sightseeing i Quito, Zazu

Sent kommer vi tillbaka till Casa Gardenia efter en upplevelserik dag. Vi säger godnatt Quito, godnatt Ecuador, godnatt Sydamerika.

Sightseeing i Quito

Må gott och lev väl!//Cathinka


Vi har 4 övernattningar med 3 heldagar i Quito. En för sightseeing i Quito och en för en heldagsutflykt till Cotopaxi. Den tredje är en reservdag för att vi inte vet hur vi kommer hantera jetlagg & höjden. Hade jag bokat samma resa igen hade jag förlagt den sista natten på en hacienda norr om staden där även flygplatsen ligger. Här är riktigt vackert och det hade varit roligt att ha sett lite mer av den delen.

 

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Sanna Rosell

  Åh, hej mitt kära Ecuador! Jag bodde en kort sväng i Quito, innan jag började jobba på tidningen i Ibarra (2 h norr om huvudstaden). Kommer ihåg alla fina gator och vackra hus, precis som dina bilder beskriver! Roligt att ni också får se ett ”nnat” Quito, som platser och restauranger jag inte känner till. Museo del Arte Precolombiano tyckte jag var väl värt, synd att det var stängt era dagar. Ska ni åka till monumentet för ekvatorslinjen?

  1. Profilbild för Cathinka

   Jag gillade verkligen det vi såg av Quito vilket främst var den gamla staden. Quito ligger så galet vackert där staden böljar fram längs Anderna. Det blev ingen ekvatorslinje även om det var tanken från början men det blir inte alltid som man planerar?

 2. Profilbild för FREEDOMtravel

  Spännande resmål! Vad mycket det finns att se och upptäcka! Hela Sydamerika är en vit fläck för oss …

  1. Profilbild för Cathinka

   Eller hur! Man blir nästan lite stressad;). Det är mitt första besök i den här världsdelen och nu är kanotfärd i Amazonas kryssad på bucketlistan?

 3. Profilbild för Fantasiresor

  Så spännande! Säger som Freedomtravel här ovan, Sydamerika är en vit fläck. Än så länge… Finns så många intressanta platser att besöka så ibland önskar jag att livet hade 250 år istället 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Kan man vara resestressad? Lite så känner jag i allafall, så många platser man vill se så lite tid…
   Tack för titten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?