Vandring på Cotopaxi, Hiking Cotopaxi

Upp i det blå eller grå, en vandring på Cotopaxi.

,

Att vandra har näst intill blivit en regel när vi är ute och reser. Omfattningen varierar men någon liten tur försöker vi alltid få in. I Ecuador är det ingen skillnad utan redan vår andra dag har vi planerat in en utflykt till Cotopaxi National Park för en vandring på Cotopaxi vulkanen. Cotopaxi som är världens näst högsta aktiva vulkan.

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

Vi åker med guide, för att vi har lite kort om tid, för att slippa köra själva i Quitos lätt kaosartade trafik men framför allt för att man får lära sig så mycket. Vi har återigen tur och Telmo är en eminent guide som berättar mycket. Om det politiska läget, om kulturen och traditioner och om sig själv. Han kommer från djungeln i södra Ecuador, har bott och arbetat 10 år längs kusten, träffade sin fru i Guayanqil men trivdes inte med stämningen i staden utan flyttade till Quito som han tycker är lugnare.

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

The Valley of Volcanos

Vi kör söder ut längs The Valley of Volcanos. På båda sidor om vägen breder sig Andernas gröna landskap ut sig. Höga toppar, djupa dalar, små och större byar, kossor som betar i de frodiga hagarna, kossor längs vägen och kossor på flaken på bilarna. Telmo berättar att det här är hjärtat av Ecuadors mejeriproduktion, vilket är lätt att förstå. Hela omgivningen ser ut som ett reklaminslag för Bregott.

Cotopaxi National Park

Efter ca 1,5 timmes körning närmar vi oss parken och vi plockar även upp en lokal guide. Sedan en tid är det nya bestämmelser om att utländska turister måste medföljas av en lokal guide från Cotopaxiprovinsen. För att skapa jobbtillfällen.

Vi kör vidare, checkar in i parken, kör uppåt, uppåt, passerar trädgränsen. Första stoppet blir vid Limpiopungo lagunen där man vid en klar och framför allt stilla dag kan ta gudomliga bilder av Cotopaxi som speglar sig ståtligt i vattnet. Men idag är varken klart eller stilla. Gott om vildhästar finns här dock.

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

Vi jobbar oss vidare uppåt längs en snirklande serpentinväg. Passerar en orange folkabuss som vi stilla undrar hur den ska lyckas ta sig upp längs denna gropiga, branta väg. Tillslut når vi parkeringsplatsen som är starten för dagens vandring, på 3 500 meters höjd.

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

Vandring på Cotopaxi

Det är en kort vandring som ska göras. Endast 1-1,5 km i vardera riktning. Men absolut ingen barnlek vill jag lova. Det finns två vägar upp, den enklare och den svårare. Vi väljer den enklare. Redan här på parkeringsplatsen är det ganska svårt att andas men den första biten upp till  en liten platå går förvånansvärt lätt. Jag har ingen jätteerfarenhet av höjder av den här digniteten och den lilla jag har är inte positiv (ett fastetsat minne av att jag tar mig ner för skidbacken i Cervinia, gråtandes, med illamående och huvudvärk).

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

Men nu börjar det, när varenda steg känns, inte för att man är trött eller flåsig utan för att det helt enkelt inte finns någon som helst kraft i kroppen när man inte får något syre. Men upp ska jag. Ett steg i taget och till slut står jag där vid Refugio José Rivas på 4 850 m helt omsluten av dimma! Men trots utebliven utsikt är det en oerhörd skön känsla som alltid när man fått utmana sig själv lite.

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

Vi stärker oss med lite coca-te innan vi på lätta (nåja allt är relativt) dansar ner för vulkanens svarta sida igen.

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

Tips

Cotopaxi National Park är värt ett längre besök än det vi hade möjlighet till. Omgivningarna är otroligt vackra med sitt karga böljande landskap och det finns möjlighet till fler vandringar, cykla och rida för att utforska mer. Inte långt från Cotopaxi vulkanen ligger Tambopaxi, ett litet B&B med magisk utsikt över Cotopaxi. Stanna en natt för att uppleva mera! Och såklart för att utöka dina chanser att kunna fota i lite schysst ljus.

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

Må gott och lev väl!//Cathinka


Mina övriga Ecuador inlägg finns här

En annan utflykt man kan göra från Quito är till Mindo som Linda från 155.cm har skrivit om.

Vanding på Cotopaxi, hiking Cotopaxi

Kommentarer

 1. Profilbild för christine - 29°

  Wow så läcker miljö, trots dålig sikt. Men det vädret gör det ändå väldigt fint på sitt sätt. Just nu suger jag i mig av allt du delar med dig av från Ecuador. Så kul. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Galet läcker! Och ur fotosynpunkt gillar jag egentligen molnen, blir mer liv så. Men den där speglingsbilden hade jag velat ha? När planerar ni att åka dit?

 2. Profilbild för 4000mil

  Riktigt häftigt! Jag gillar verkligen vulkaner. Tråkigt att ni hade lite otur med sikt osv, men så är det ju ibland.

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja, jag är så nöjd att jag klarade höjden något sådär?. Vi var framförallt glada att det inte regnade så vädret gjorde definitivt inget förutom då den där speglingsbilden… men man kan inte få allt!

 3. Profilbild för Linda, 155cm.se

  Vandringar behöver jag bli bättre på att få in under mina resor, det kommer sig inte riktigt naturligt så jag får kämpa lite med det – fint inlägg och tack för länk!

  1. Profilbild för Cathinka

   Vi gillar att vandra för att komma närmare naturen och dra ner på tempot. Oftast gör vi väldigt snälla vandringar som inte är lika fysiskt krävande som denna. Kan varmt rekommenderas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?