Rom, socker, Barbados

Sockersöta Barbados

Det är svårt att ge sig i kast med Barbados utan att förhålla sig till rommens historia för på Barbados går de helt enkelt hand i hand. Redan vid min ankomst möts jag av en välkomstgåva i form av en flaska Rumpunch, ön har fyra destillerier för romtillverkning, socker & rom var länge Barbados främsta inkomstkälla (idag är det turism) och vart du än vänder dig möts du av en av de över 1 000 rum shops som finns.

Rom, socker, Barbados

När engelsmännen kom till ön på 1600-talet var den obebodd och klädd helt i djungel. Vetskapen om att klimatet i Västindien är perfekt för odling av sockerrör, den tidens vita guld, gjorde att ön skövlades på skog och de 50 000 slavar som skeppats till Barbados från Afrika förvandlade skogsmark till odlingsmark för de så eftertraktade sockerrören.

Läs mer: Simmande hästar på Barbados

Rom, socker, Barbados

St. Nicholas Abbey – Barbados äldsta plantage

Vi tar bilen ut på landsbygden. Här och var sticker fortfarande de höga skorstenarna upp, en rest från alla de sockerfabriker som en gång fanns här. Idag finns bara två kvar. Det rasslar till i vägkanten och en mungo kilar över vägen. Mungon fanns ursprungligen inte på ön utan togs hit från Indien för att få bukt med råttorna som levde på sockerrörsfälten. Men mungon är dagdjur & råttorna nattdjur så deras vägar korsades inte. Istället tog mungon ormarna som verkligen åt råttorna.

Vi når St. Nicholas Abbey öns äldsta plantage med anor så långt tillbaka som 1600-talet. Med varsam hand har Larry & Anna Warren ett bayanpar som år 2006 tog över egendomen efter alla år i brittisk ägo, återställt fastigheten till sin forna glans och återupptagit romtillverkningen. 

Efter visningen av huset serveras rumpunch tillsammans med dess recept:

“One of sour, Two of sweet, Three of strong, Four of weak a dash of bitters & a sprinkle of spice”

Rom, socker, Barbados Rom, socker, Barbados Rom, socker, Barbados

Mount Gay Rum – visning och provsmakning

På Mt Gay Rum lär jag mig om framställningsprocessen och varför rommen på Barbados är lite extra god. Mt Gay är världens äldsta fortfarande verksamma romtillverkare. Officiellt sedan 1703 men troligtvis är de ännu äldre. På Barbados gör de rom av melass som är en restprodukt vid framställningen av kristalliserat socker. Att det kan bli en alkoholhaltig dryck upptäcktes av en slump av slavarna på 1600-talet när melassen låg ute och jäste i solen. Många hävdar att Barbados är romens födelseort.

Rom framställs genom att först utvinna juicen ur sockerrören vilken görs genom att krossa och pressa rören. När juicen sedan genom kokning förädlas till kristalliserat socker så fås restprodukten melass, en brunaktig sirapsliknande sörja som smakar lite som tjära doftar. Melassen får sedan jäsa innan den destilleras. Destilleriserings-  och lagringsprocess avgör om det blir en ljus & mörk rom. Visningen avslutas med provning av fem olika rom där den första i princip smakar kattpiss och den sista är riktigt god.

Rom, socker, Barbados

Rom, socker, Barbados Rom, socker, Barbados

Även groggen har sin historia i rommen

Min egna första “fylla” hade jag på en rom & cola på FN:s beachclub i Gaza på 80-talet. En typisk grogg. Groggen har även den sitt ursprung i Västindien. Den brittiska flottan hade förr i tiden romransoner till sina sjömän vid seglingar i Västindien (eller förr i tiden…dessa upphörde först 1970). En tradition som kanske inte var den bästa för moralen ombord. Admiral Vernon beslutade därför år 1740 att all rom skulle spädas ut med 2 delar vatten. En inte alltför populär reform bland sjömännen som kom att kalla rommen grog efter tyget i officerarnas jackor, grogram och Admiral Vernon fick smeknamnet Old Grog. Historiker har dock kallat ordern “Den kanske största förbättringen av disciplin och effektivitet som någonsin åstadkommits av ett enda penndrag”.

Rom, socker, Barbados

Lång dags väg mot kväll

Det har hunnit bli seneftermiddag när vi rullar in med bilen i Six Mens Bay. Havet glittrar i motljuset och de färgglada båtarna ligger uppdragna i sanden. Längs bygatan finns bara enstaka fiskare med sina små bås för försäljning av dagens fångst kvar. Där hittar vi även den lilla metodistkyrkan och såklart en rum shop. På Barbados säger man att vill du hitta en Rum shop håll utkik efter en kyrka, de ligger ofta vägg i vägg. Och dess historia är lika lång som rommens.

Barbados rum shops är ofta så mycket mer än bara en bar. Ofta serveras lite mat och du kan köpa dina livsmedel där. På rum shopen träffas en för att förmedla nyheter, skvaller och för ett parti domino. Byns rum shop är helt enkelt dess hjärta. Men här serveras inte rom på glas utan du köper en flaska. Jag frågar om de har problem med alkoholism på ön.

– Rommen är så otroligt integrerad med vår kultur, särskilt för fiskarna, så det är svårt att se den som ett problem.

Rom, socker, Barbados

Rom, socker, Barbados

Rom, socker, Barbados

Lite bayan romfakta:

  • Du kan besöka Barbados alla 4 romtillverkare
  • Rom är sedd som världens äldsta destillerade alkohol
  • Mount Guy rom är en av Barbados största exportvaror med sin export om USD 58 miljoner per år
  • Åldersgränsen för att dricka rom är 18 men barn mellan 10-17 är tillåtna att dricka i målsmans sällskap

Må gott och lev väl!//Tinka


PS. Lite tjatig kanske men följ På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger (eller nedan om du läser från mobil). Eller Instagram för resebilder..

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?