Att flytta till Portugal

Vår första vecka som Portugalsvenskar

Så var den gjord, denna första vecka i vårt nya land och jösses vad vi har fixat och donat. Vi gick ut stenhårt i vår snabba integration med ett besök på…Ikea. Vi har förvisso så här till att börja med hyrt en möblerad lägenhet men den behöver mysas till lite och då är det ju enklast att börja med det en känner till. Ljus, kuddar, kaviar, kaffe & lite annat lulllull. Och bäddmadrasser. Jag gillar det mesta i Portugal men deras sängar hör inte dit så lite bäddmadrasslyx fick det bli.

Att flytta till Portugal Att flytta till Portugal

När fördomar kommer på skam

Veckan har sedan ägnats till en hel del av alla de där måstena när en är nyinflyttad. Som alla NIF, NUF & TUF eller vad de heter,  bankkonton & registrering på vårdcentralen. Måste säga att här kom alla våra fördomar på skam. Vi hade förväntat oss oändliga köer & en byråkrati bortom all rimlighet. Förvisso hade vi nu tagit hjälp av en expert men på 2 timmar hade NIF & inskrivning avklarats. 2 besök på Financas (typ skatteverket om jag förstått det rätt) & 1 besök på kommunkontoret senare har vi våra nödvändiga dokument stämplade och klara i vår hand. Vi är nu portugalbor på riktigt. Där måste en ju säga att den fria rörligheten inom EU är fantastisk.

Vad gäller inskrivning på vårdcentral har vi dock inte lyckats komma i hamn ännu. För det krävdes en bokad tid och av dessa fanns inga kvar så här i juletid men att boka en tid lyckades vi ändå med.

Vi har också lärt oss att om vi vill ha något gjort så är tiden mellan 12-14 inte den bästa för då är det lunch. På banken fick vi helt sonika komma tillbaka snarare och då var det inga problem. Även om det var otroligt många dokument som skulle skrivas under. Dock skedde allt digital och alla avtal hamnade vackert i min mailkorg (vilket för mig kanske inte är bästa stället, min maildisciplin är verkligen bedrövlig men mannen i mitt liv sköter den sidan med bravur med sina mappstrukturer).

Att flytta till Portugal Att flytta till Portugal Att flytta till Portugal

Känslan av att vara totalt bortkommen

Känslan att vara helt rudis har följt mig hela veckan. När en är van att gå omkring med, en ganska arrogant faktiskt, vad är problemet-attityd är det här en nyttig knäpp på näsa. När en inte kan ringa och fixa ändring av gas, vatten & elavtal själv eftersom ens kunskaper i portugisiska sträcker sig till obrigada. När en står framför mejerihyllorna och inte har en aning om vilken mjölk, grädde, ost jag vill ha. Och den totala lyckan när de på NOS kundtjänst (wi-fi) pratar ypperlig engelska så vi klarar av beställning själva. Dock var det vår extremt hjälpsamma hyresvärdinna Ana som såg till att vi hamnade hos en engelsktalande så helt själva klarade vi det i ärlighetens namn inte. Här kom förresten en annan fördom på skam. När vi på fredagen beställde wi-fi och de på lördagen på utsatt tid kom och installerade ett extremt snabbt & bra wi-fi. Det kan hända att vi raljerat lite om sannolikheten att någon skulle komma en lördag och fixa detta i södra Europa….utan snarare veckor…månader. Skämskudde på oss.

Att flytta till Portugal Att flytta till Portugal

Hela anledningen till denna flytt

Men veckan har definitivt inte bara varit fylld av en massa måsten. Lägenheten vi hyr ligger ett stenkast från den långa härliga stranden Meia Praia så vi har tagit nästan dagliga, långa strandpromenader. Vi har testat både morgon, lunch & kvällsprommisar längs stranden och alla funkar faktiskt lika bra:). Jag har provat på ett yoga/stretch pass & tagit en fotopromenad i Lagos. Besök lördagens grönsaksmarknad och gjort en utflykt till grannbyn Alvor. Kanske till och med hittat vårt favoritfik. Så att ta tid till att vara ute, njuta av det som ligger oss varmt om hjärtat & att ta hand om kropp & själ, hela anledningen till denna flytt, har vi lyckats med. En bra vecka helt enkelt.

Att flytta till Portugal Att flytta till Portugal

Jag uppskattar alltid nya följare till På vift på FB eller Bloglovin! Du kan också prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger (eller nedan).

Må gott & lev väl//Tinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Aje Thimgren
  Aje Thimgren

  Välkomna till Paradiset 🙂

  1. Profilbild för Cathinka
 2. Profilbild för Daniela / Discovering The Planet

  Låter som en underbar första vecka. Bara njut ?

  1. Profilbild för Cathinka

   Jo det har varit en bra vecka, omtumlande och bra. Plus varm och skön.

 3. Profilbild för Tommy Landin
  Tommy Landin

  Bra början för en härlig fortsättning! Bra foto!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Tommy och vi ses i veckan!

 4. Profilbild för Lindha Älenmark

  Åh vad roligt att läsa, hur det fungerar i praktiken. Ta hand om er och njut av livet!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack och detsamma! Hoppas ni njuter i fulla drag därborta i öst.

   1. Profilbild för Marianne Skardéus
    Marianne Skardéus

    -hej och tack för trevlig och informativ berättelse om hur det är att vara nyportugis. Får lite nostalgi för det påminner lite om när vi i en avlägsentid försökte anpassa oss till ett annat land i Mittöstern.Önskar att få veta mer och just nu undrar ju hur det blir med Julefrid och Nyråsfröjd i det nya landet. Kramar Marianne

    1. Profilbild för Cathinka

     Tack! Det är lite mindre kulturell anpassning den här gången:). Någon julkänsla är svårt att frambringa när solen skiner och promenaden sker i strandkanten men barnen kommer ner och det är den bästa julklapp jag kan få.
     Stor kram!

 5. Profilbild för Eva
  Eva

  Så roligt att läsa! Om en månad är vi på plats, det är så spännande och även stressande ?

  1. Profilbild för Cathinka

   Spännande och stressande är huvudet på spiken. Välkomna ner:)

 6. Profilbild för TravelAnna

  Vad kul med en rapport! Så spännande det verkar – och så skönt att ni kommit på plats på ett bra sätt. Lycka till med fortsättningen!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Anna! Det blir en spännande acklimatiseringsprocess:)

 7. Profilbild för Renates Reiser

  Litt starttrøbbel er det vel alltid, men det høres også fint ut! Den nye tilværelsen i Portugal blir nok helt fantastisk vil jeg anta. 😀 Lykke til med fortsettelsen, gleder meg til å lese mer.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Det är roligt med en nu fas och nya äventyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?