Museum of Islamic Art, Doha, Qatar

Stopover i Doha? Absolut!

Jag gillar verkligen stopovers i allmänhet och en stopover i Doha i synnerhet, framför allt när jag är på väg till. Tiden före avfärd är ofta intensiv, så att få mellanlanda på en liten minisemester innan den verkliga semestern, ger hjärnan en möjlighet att gå ner i varv och försätta kroppen i ledighetsläge.

En annan fördel är såklart att man delar upp en annars kanske lång flygning. Jag älskar att resa men är ingen jättefan av långflygningar så att få bryta av med en promenad, utflykt och restaurangbesök är alltid välkommet.

Min förkärlek för stopovers är en av anledningarna till att jag gärna flyger med Qatar när det bär av till Asien eller Afrika. Har man riktig tur så är det över 8 timmars connection time i Doha och då ingår ett stopover paket, så du får visum, transfer och hotell. Men även utan det tycker jag det är väl värt att stanna en extra dag i Doha. Att just Doha är en sådan favorit handlar om flera faktorer, flygtiden på knappt 7 timmar, storleken på stad, lugnet och att det ändå är så annorlunda mot hemma.

Men vad gör man då med sin tid i Doha? Här är mina favoriter:

MIA – Museum of Islamic Art

Det här en riktigt cool byggnad. Arkitekten bakom är I. M. Pei, kanske mest känd för glaspyramiden utanför Louvren. Jag älskar de raka linjerna som kombinerar det moderna med traditionell muslimsk arkitektur. Byggnaden står i ensam majestät på en liten konstgjord halvö med magnifik utsikt över Dohas skyline. Museet har en oerhört fin samling av konst från Mellanöstern men trots det är det framförallt byggnaden och dess omgivande park som imponerar mest.

Museum of Islamic Art, Doha, Qatar

Museum of Islamic Art, Doha, Qatar

Entrehallen är riktigt mäktig!

Få lite Tusen och en natt känsla i Souk Waqif

Om man rest lite i Mellanöstern så är inte Souk Waqif något som direkt imponerar, för det är den alltför liten och folktom. Trots det är den absolut väl värd ett besök. Det är mysigt att strosa runt här en stund och få lite Alladinkänlsa.

Souk Waqif, Doha, Qatar

 En souk med mindre folk än Souk Waqif är nog svårt att hitta.

Kolla lyxjakter i The Pearl

The Pearl är en stadsdel i Doha som är byggd på en konstgjord ö. Namnet kommer från att det här en gång var Dohas främsta vatten för pärlfiske. Hela området genomsyras av gränslös lyx. Det är roligt att strosa runt och titta på de fina båtarna som ligger längs strandkanten.

The Pearl, Doha, Qatar

Det är inga små båtar som ligger i The Pearl.

Låt smaklökarna få sitt med lite Mezze  مقب

Mezze är är en samling smårätter, som vårt smörgåsbord. Ordet kommer från turkiskan och betyder smak, och smakar gott gör det verkligen.

I Souk Waqif finns ett ställe som heter Le Gourmet Restaurant. Här serveras fräsch prisvärd mezze (säkert annan mat också men jag jag har bara provat mezzen). Trevlig uteservering vid bilfri gata där man kan beskåda folklivet samtidigt som det slinker ner lite hummus, ostrullar, tabulek och mycket annat gott.

Mezze, Doha, Qatar

Fräscht och gott.

Promenera längs Promenade Corniche

Promenade Corniche är en strandpromenad som förbinder södra och västra Doha. Mysigast tycker jag det är att gå här när solen börjar gå ner och den värsta hettan ger med sig. Då samlas människor  för att se solnedgången, träna, umgås eller bara vara.

Promenade Corniche, Doha, Qatar

Dohas 7 km långa strandpromenad, Promenade Corniche

Det finns självklart massor mer att göra men det här är mina favoriter. Nästa gång vill jag åka och titta på solnedgången i öknen!

Må gott och lev väl!//Cathinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Intressant! Jag skulle gärna se mig om i Doha! Och maten ser ju grymt god ut 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Bra ställe att börja semestern på! Och maten är så god som den ser ut. Finns även strandhotell så man kan bada men det har jag aldrig provat, får bli nästa gång? Tack!

 2. Profilbild för pilla

  Kul att läsa lite om Doha. Funderar på att åka dit en långweekend bara för att spana in. Har varit i Dubai massor av gånger men vill gärna se mer av denna delen av världen. Funderar dock lite på hur det är att resa dit som ensam tjej?!

  1. Profilbild för Tinka

   Jag har aldrig varit helt själv i Doha däremot har jag rört mig helt själv ute på gatorna, vilket funkar utmärkt. Som vanligt när jag reser i den här regionen så ser jag dock till att täcka axlar och ha byxor/kjol som går nedanför knäna. Välj ett strand/poolhotell om du ska vara där en helg. Trevlig resa!/Cathinka

 3. Profilbild för Lisa - livet från den ljusa sidan

  Vi hade ett helt dygn i Doha vid ett tillfälle – gjorde hela stan och tyckte det var en riktigt rolig upplevelse!

  1. Profilbild för Tinka

   Men visst är det!

 4. Profilbild för Johnny Friskilä

  Håller med om att Doha är en rätt trevlig stad, har varit där två gånger, först när jag gjorde en rundresa i gulfen, och sen när jag hade en 20 timmars stopover. Du skriver att om en stopover är över 8 timmar får man gratis visum och hotell av Qatar Airways. Var har du den infon ifrån? Kanske är det något nytt, för när jag var där fanns det tyvärr inget sådant.

  Mellanlandade senast i Doha för en dryg månad sen. Nu är ju även själva flygplatsen mycket trevligare än vad den var förut, även om priserna på taxfreen är ett skämt.

  Trevlig läsning oavsett!

  1. Profilbild för Tinka

   Hej Johnny! Tack. Dels står det på deras hemsida (även om det står may offer) men jag har även utnyttjat det själv. Dock måste man själv be om det, ingenting som erbjuds automatiskt.
   Ja flygplatsen är grymt mycket bättre, nu finns det ju någonstans att äta?

   1. Profilbild för Annie
    Annie

    Hej!
    Vem ber du om gratis visum ifrån? Gör du det innan avresa eller på flygplatsen?
    Mvh Annie

    1. Profilbild för Cathinka

     Innan avresa. Gå in på qatarairways.com/se/en/qatar-transit-visa.page

 5. Profilbild för Marias Memoarer

  Maten ser god ut! 🙂 Mezze är alltså lite som spanska tapas, fast annorlunda förstås 😉

  1. Profilbild för Tinka

   Precis så! Och väldans gott?

 6. Profilbild för Ladies Abroad

  Jag brukar flyga Qatar på tjänseresorna till Indien. Funderar alltid på att lägga till ett dygn i Doha men slutar alltid med att jag väljer bort det till fördel för att stanna i Goa eller, som senast, Maldiverna.

  Men har inte gett upp idén om stopover i Doha.

  1. Profilbild för Tinka

   Det är ju alltid en avvägning av dagar men Doha är verkligen värt ett besök!

 7. Profilbild för christine - 29°

  Wow! Jag måste se till att gå ut från flygplatsen och ha längre mellanlandning i Doha nästa gång. 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Ja Doha är verkligen värt ett besök!

 8. […] INGMAN Cathinkas mest lästa inlägg handlar om en Stopover i Doha. Hennes eget favoritinlägg handlar om Camden Lock Market i […]

 9. Profilbild för OnTrip.dk

  Det er alle de spændende ting som du nåede at opleve i Doha. Jeg er selv meget vild med Mia især arkitekturen den er super imponerende. Tak fordi du tog mig med en tur tilbage til Doha.

  /Annette

  1. Profilbild för Cathinka

   Mia är verkligen imponerande, både arkitektur och samlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?