Lagos Street Art, Algarvekusten, Saker att göra i Lagos

Lagos Street Art

Ju mer jag strosar runt i Lagos trånga gränder desto mer gillar jag stan. Häromdagen fick jag frågan om vad det är som gör att svenskarna (vi är en tämligen stor koloni svenskar som bor här) tycker så bra om just Lagos av alla ställen på Algarvekusten. Jag kan såklart inte svara för alla andra och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är själv, men ljuset, lugnet, havet, litet men att det ändå finns allt i form av infrastruktur och de charmiga gränderna är såklart bidragande faktorer. En annan sak är att Lagos är en levande stad året med ett rikt kulturliv. Som tex Lagos street art projekt, ARTURb.

Reseblogg, Streets of Lagos

Ända sedan vi var här första gången har jag varit nyfiken på de fina gatumålningarna. Därför blev jag extra glad när härom veckan ett tips kom om att LAC, Laboratório de Actividades Criativas, i Lagos anordnar street art vandringar och jag var inte sen att anmäla mig. Så idag var det dags.

Vi börjar i fängelset

Vi börjar i LACs lokaler, det gamla fängelset, och får oss beskrivet lite bakgrund till hela ARTURbprojektet. Hur, varje år sedan 2011, under 2 veckor i september 5 inbjudna street art artister kommer för att jobba tillsammans i ett utställningsprojekt i fängelset och där varje artist får en vägg i Lagos att pryda med sina målningar. Idag har Lagos inte mindre än 50 verk runt om i stan.

Men LAC handlar definitivt inte bara om street art utan i de gamla cellerna är en mängd konstnärer från alla upptänkliga konstarter verksamma i olika projekt. 

På vandring mellan Lagos Street Art verk

Med karta i högsta hugg är det dags att ge sig i kast med några av Lagos Street Art verk. I sakta mak strosar vi genom gränderna medan vår guide pekar och berättar. Om tekniker, konstnärer & andra anekdoter. Det är en ytterst både trevlig och lärorik promenad genom olika delar av Lagos. Vi avslutar vid den största och kanske mest uppmärksammade av alla verk, Tempus Fugit av Aryz. Skelettet som fick borgmästaren att kalla till möte pga alla klagomål men som nog inte många vill bli av med idag.

Lagos Street Art, Algarvekusten, Saker att göra i Lagos
Lagos Street art, reseblogg, saker att göra i Lagos
What goes around comes around av SEPE
Lagos Street art, reseblogg, saker att göra i Lagos
Sniglar av ROA
Lagos Street art, reseblogg, saker att göra i Lagos
Tempus Fugit, Aryz

Lunch på Casa Mae – där hållbart tas på allvar

Vi har lunchpaus och bestämmer oss för att prova maten på Casa Mae, boutiquehotell vid Lagos gamla ringmur. Vad som gör mig nyfikna är deras sätt att arbeta. Där 90% av allt som finns på hotellet är från Portugal, grönsakerna odlas på den egna gården, äggen kommer från deras egna 200 höns. Dessutom håller de öppet hela vintersäsongen för att bidra till ett levande stadsliv året runt. Miljön är super, maten lika så. Trädgården är en lisa för själen. Jo, här skulle jag kunna bo några nätter!

Casa Mae , Reseblogg, ställen att äta på i Lagos

Workshop bakom galler

Dagen är inte slut bara för att vandringen är det. Efter lunchpaus återsamlas vi i fängelset för workshop. Med handledning från Jorge, en lokal konstnär, lär vi oss måla gatukonst med stencil teknik. Så roligt. Hade det inte varit från de starka ångorna från färgen hade jag kunnat hålla på hur länge som helst!

Nästa tillfälle för en guidning genom Lagos Street Art är den 6 april, missa inte! Ett riktigt trevligt arrangemang. 2019 års gatukonstnärer anländer 9 september. Då får Lagos 5 nya verk att njuta av.

Må gott och lev väl! // Cathinka

Ps. Vill du ha koll på nya uppdatering här på bloggen så kan du alltid följa På vift på FB eller Bloglovin . Du kan även prenumerera på nya inlägg genom att fylla i din email här bredvid eller nedan om du läser på en mobil. Eller bara kika in här med jämna mellanrum såklart.

Kommentarer

 1. Profilbild för Chrisse
  Chrisse

  Hej, vad kul att du gillade det! O tack för 2 trevliga dagar.
  Kram Chrisse

  1. Profilbild för Cathinka

   Det var verkligen toppen och så roligt att få prova på själv. Men ack så svårt. Tack själv!

 2. Profilbild för Anders Larsen
  Anders Larsen

  Tack för informationen om vår trevliga Street Art här i Lagos.
  Väl formulerat och klart man blir intresserad.
  Vet du vilken tid nästa vandring är?

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Anders! Nästa vandring är 6 april och du kan köpa biljett via bifogad länk. Kostar 10 euro och är värt varenda öre. https://m.facebook.com/events/285433168712559?tsid=0.0710372915944587&source=result

 3. Profilbild för Karin Lejon
  Karin Lejon

  Var rundvandringen på engelska?

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja, engelska och portugisiska.

 4. Profilbild för Johnny Friskilä

  Och jag som fick för mig att du kanske åkt en sväng till Nigeria. 😉 Men gatukonst är ju oavsett skoj!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det hade jag gärna gjort men den här gången blev det hemmaplan. Men mitt Lagos har mycket fin gatukonst att erbjuda!

 5. Profilbild för Christine - 29°

  Men så läckert och vilket härligt och bra lunchställe. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Visst är det och inget går väl upp mot god mat:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?