Eldgarnsö, macrofotografering

Vandring runt Eldgarnsö – i jakt på våren bland sippor, knopp och småkryp

,

Trots att vintern började så bra med en resa till Ecuador, följdes av en långhelg på det magiskt vackra Färöarna och att jag vid ett par tillfällen fått njuta av den svenska fjällvärlden så har energin inte riktigt räckt till. Och den nu uteblivna våren gör att stegen känns tunga men det blir nu inte bättre än vad man gör det så ut på Eldgarnsö ska vi gå och finna våren!

Eldgarnsö, macrofotografering

Eldgarnsö, macrofotografering

Eldgarnsö

Eldgarnsö är ett litet naturreservat som ligger på Färingsö utanför Stockholm, ca 30 min med bil från Brommaplan. Jag hittade hit för några år sedan när google hade informerat mig om att det skulle finnas fin lövskog här. Det finns en utmärkt slinga, Eldgarnsöslingan som är väl markerad och lätt att följa. Slingan är knappt 8 km på varierat underlag, stig, skogsväg & grusväg. På den sydöstra delen går du främst genom lövskog och på den nordvästra har lite mer barrträdskaraktär. På den nordvästra delen finns även flera fina klippor som gjorda för bad under varma sommardagar och en liten gästhamn.

Eldgarnsö

Eldgarnsö

Eldgarnsö

Eldgarnsö Eldgarnsö

Eldgarnsö

Eldgarnsö

Hittade jag någon vår?

Det blev nog rekord i tid att ta sig runt de 8 km på Eldgarnsö idag när Tintin, jag och kameran utrustad med makroobjektiv var ute. För våren finns ju faktiskt där om man letar lite. Knopparna är svullna till bristningsgränsen på sina ställen och här och var har de redan brustit. Vårens sippor blommar för fullt och de små krypen har vaknat och sliter intensivt för att komma i ordning. I jakt på våren lyckades jag stoppa foten i en pissmyrestack vilket jag inte rekommenderar att prova:)

Eldgarnsö, macrofotografering Eldgarnsö, macrofotografering Eldgarnsö, macrofotografering Eldgarnsö, macrofotografering

Eldgarnsö, macrofotografering Eldgarnsö, macrofotografering

Det finns nog hopp om vår i år också!

Missa inte Äppelfabriken!

På väg ut till Elgarnsö när du kör längs Färentunavägen kommer du passera en skylt där där det står Äppelfabriken, lägg stället på minnet för när du tagit din vandringstur är det här ett supermysig ställe att fika på! På vintern kan du kura ihop i det mysiga växthuset men när solens strålar värmer sitter du under äppelträden (kolla öppettiderna här) i sällskap av husets höns och magnifika tupp. Prova deras rabarberpaj, drömmen!

Må gott och lev väl!//Tinka

Kommentarer

 1. Profilbild för Ulrica

  Tack för tips och vilka härliga bilder :-).

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Ulrica, det finns mycket fint även i våra närområden.

 2. Profilbild för Ann

  Vilka fantastiska makrobilder! Och det ser ju ut som du hittade lite vår! 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Tusen tack Ann! Ja lite men värsta stormen och hagelovädret kom på väg tillbaka till bilen… men jag är inte gnällig;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?