Att flytta till Portugal

Vecka 2

Flytta utomlands har jag gjort vid flera tillfällen i livet. Första gången var som trulig tonåring när familjen skulle till Mellanöstern i ett år. Nästa gång var tänkt att också bli ett år, den gången som aupair i London. Då kom jag emellertid hem snabbt som attan med svansen mellan benen. Längtan efter familjen blev för stor. Att värdfamiljen låste in mig i mitt rum om nätterna kan också ha varit en bidragande orsak. Det fick mig inte att känna mig jättevälkommen precis. Om de var rädda att jag skulle sno mat i kylskåpet, ringa till Sverige eller sticka kniven i barnen fick jag ingen klarhet i.

Ut i världen ville jag dock så snart drog jag iväg en vinter som skibum till St. Anton. Då fick jag lite känna på att det är viss byråkrati med att flytta ut. Bankkonto skulle fixa och arbetstillstånd behövdes (extra viktigt för att få köpa säsongsskidkort). 

Sedan tog det ganska många år innan det var dags igen och nu med en flytt “på riktigt” som innebar att vi skrev ut oss från Sverige och in oss i England. Dvs ungefär samma process som vi håller på med just nu. Och det är lite pyssel. 

En sak som skiljer sig markant med den här flytten jämfört med tidigare flyttar är tillkomsten av Internet i allmänhet och Facebook i synnerhet. En kan orera sig blå om det förkastliga i överanvändadet av detta fenomen men jösses vilken guldgruva av information det är när en står inför något nytt. Även om det behöver sållas lite i rabatten. 

För den som är sugen på att flytta till Portugal finns en mängd grupper på FB en kan gå med i som tex Vi som bor i eller vill flytta till Portugal , Bostad Portugal, PortugalSvenskar  och när en sedan flyttat ner finns ännu fler. För oss som bor i Lagos finns Nordbor Lagos och sedan olika grupper för olika intressen som yoga, cykling, paddel, bridge…

I dessa grupper har vi lärt oss massor av vad som behöver fixas innan, under & efter flytt. Men även snabbt skaffat oss ett litet nätverk. Så den här veckan har bjudit på en hel del social samvaro. Vi har varit med på Luzbornas trevliga tisdagsvandring. Den här gången gick vandringen runt fågelmarkerna i Mexilhoeira. En riktigt trevlig förmiddag med lärorika samtal, utsikt över ett annat Algarve & kaffepaus vid vattnet. En liten utbildning i vin har klarats av med en avsmakning av några av Portugals fantastiska viner ( och mat!). Dessutom en trevlig middagsbjudning. Och allt detta tack vare FB och dess grupper.

Men nu är det jul och bästa barnen har kommit, bästa julklappen!! Så nu tar vi en paus från allt fix & trix som Portugalnykomlingar och har lite härlig semester istället.

Ta nu hand om er och glöm inte att njuta i allt julstök.

Jag önskar er en riktigt GOD JUL //Cathinka

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Ann-Louise

    Så spännande att läsa om ert nya liv. Fantastiska bilder och fantastiska stränder! Gott Nytt År!

    1. Profilbild för Cathinka

      Tusen tack och tack detsamma!

  2. […] gjort en lightvariant, men inte alls så som min bloggkollega Cathinka. För ett par månader sedan flyttade hon och maken till Portugal, utan att egentligen ha någon anknytning till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?