Reseblogg

November är slut och två år har gått

November är slut. Och på novembers sista dag var det exakt två år sedan vi styrde kosan söderut för vårt nya liv här nere i Portugal. Känslan av ovisshet den där fredagen för två år sedan, frostig och grå, när vi överlämnade nycklarna till vårt hus till de nya ägarna och styrde söderut. Till ett nytt liv. Med dagar vi inte visste hur de skulle bli. 

Att det skulle flytta in en busig katt…

…var en av de saker vi inte visste…
…när vi lämnade Sverige

Jag hade skrivit en lista med för och nackdelar med att flytta innan vi fattade vårt flyttbeslutet. På minussidan stod först världskrig med stängda gränser. Det kändes så otroligt att jag strök det. Pandemin är förvisso inget traditionellt krig men en typ av världskrig är det allt. Ett krig mot viruset som ställer till det för oss alla. Men trots avståndet till nära och kära känns det här som en oerhört bra plats att vänta ut segern mot viruset på. Med alla ljusa timmar och sköna klimat som gör att vi kan vara så mycket utomhus.

Ett typiskt portugisiskt hus
Korkekens vackra grenverk

“Men det händer något när en bor i ett land med 300 soldagar om året. Att resa bort blir inte samma livsnödvändighet. För jag inser att en del av min reslust beror på att jag behöver sol, ljus & värme. Visst beror reslusten även på en stor dos upptäckarlust men eftersom allt här nere är nytt behöver en bara ta sig runt husknuten för att upptäcka nya, annorlunda saker.”

Så skrev jag för ett år sedan. När jag summerade vårt första år här i Portugal. Nu efter drygt ett halvår med pandemi och över ett år sedan någon långresa kan jag säga att reslusten är ofantlig! Längtan efter Afrikas storslagna natur, Asiens myllrande storstäder och goda mat och alla Europas städer fulla med historia och arkitektur…

Men nu finns ändå ett litet ljus där i tunneln. Tänk att vi kanske snart har ett vaccin här. Kanske kanske har jag börjat planera för framtida resor men bara lite i hemlighet. Jag har lovat Martin att jag inte ska planera innan vi vet hur framtiden verkligen ser ut:)

Livet som portugalsvensk & husägare

Så är vårt andra november tillända här i Portugalien. Och vi har faktiskt haft lite väder. Regn, storm och rusk har blandat upp våra annars så soliga dagar. Det tillsamman med några omgångar kommunarrest gör att vi har haft mycket hemmatid. Och det har varit väldigt skönt. Vi har fortsatt pyssla här hemma. Två fönsterbrädor har åkt upp. Det verkar vara något man inte har här. Vi har mörka kvällar nu så det är mysigt med lite ljus i fönstren.

Vädret har gjort att trädgården fått vila lite. Men regnet gör att ogräset växer så lite har jag rensat. Och planterat lökar. Blå hyacinter och tulpaner har åkt i backen. Vi får se om de tar sig.

Blåa tulpaner är nytt för mig
Testar även att plantera avokado

Annars har vi vandrat på. Av en slump hamnade vi dalen mellan Pedralva och Carrapateira. Hit måste vi tillbaka och vandra lite längre. Annars har vi mest gått gamla favoriter som mellan Luz-Porto de Mos, Seven hanging & Meia Praia.

På resande fot

Nä några riktiga resor blev det inte i november. Det lilla som var planerat ställdes in. Igen. Men vi tog en dagsutflykt till Lissabon i samband med att vi beställde nya pass. Det var riktigt mysigt att komma till en storstad igen även om den var rätt coronaöde och bjöd på gråväder. Nu går smittspridningen ner igen här i Portugal så förhoppningsvis kan vi börja göra lite utflykter igen efter jul

I På vifts värld

Det fortsätter att eka ganska tomt här på bloggen. Jag trodde där i början av november att nu, nu var inspirationen tillbaka och det skulle spottas ut inlägg. Men nej. Inte den här månaden heller. Bloggen bjöd på den lilla turen till Lissabon & så en guide till instagramvänliga platser i Stockholm.

Vad jag däremot har gjort är att påbörjat en fotokurs. Den drivs i regi av Fotosidan och pågår i ett år. En föreläsning i vecka och lite hemuppgifter till det. Våra första uppgifter har varit att ta en otraditionell landskapsbild och att hitta ett ord som symboliserat vårt förhållningssätt till fotografering och sedan iscensätta det. Svårt och sjukt jobbig att behöva visa för andra. Men jag hoppas på en rejäl utmaning och att jag kan utvecklas.

Lite omvärldsbevakning i bloggvärlden

Är du nyfiken på att flytta till Portugal kan jag varmt rekommendera bloggen Tiny House i Portugal. Anna och Roger kom i höst ner till Portugal för att hitta ett lite hus där de kan odla. De senaste åren har de bott i husbil. Det är roligt att följa med dem på deras resa och se hur deras tankar går och förändras under processen.

Har du några bloggar att tipsa om? Gärna skrivna i lite kåseriform med ett bra och målande språk.

Så då var november slut. Nu håller jag tummarna för att julen ska bli som jag hoppas. Jag har enbart en enda lite önskning på listan i år.

Må gott och lev väl!//Tinka

PS. Glöm nu inta att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Anna

  Hoppas på lite skönare utevistelse snart så vi kan hänga igen. Den där fotokursen låter kul, kanske jag kan få igång mitt fotograferande i vår när. Och tack för omnämnandet, det är ju lite trögt även på husletarfronten nu och ja det är även kul för oss att inse våra förändringar i processen.

  1. Profilbild för Cathinka

   Verkligen. En fika på byn borde vi få ihop mellan skurarna i veckan. Att gå fotokursen är riktigt kul men rätt läskigt:)

 2. Profilbild för Michael Branö
  Michael Branö

  Hej Cathinka, Eftersom du inta kan resa och gillar att fotografera så finns det mycket bygg damm även på Arcos d Ouro, så då kan du ju göra ”äntligen hemma” reportage i Portugal
  Regards
  Michael

  1. Profilbild för Cathinka

   Härligt med byggdamm:) Får ni komma tillbaka upp på kullen snart?

 3. Profilbild för Britt-Marie Gustafsson
  Britt-Marie Gustafsson

  Liten kommentar även här. Så roligt höra om allt ni upplever. Kul ni har spegeln fortfarande . Efter 55 år har vi fortfarande en och annan bröllopspresent kvar ! Inför flytt nästa år blir det storrensning . Önskar er en fin december och sköna helger framöver ! Bilden från oss skulle ej hamnat på FB men tänkte lite fel. Kram från oss

  1. Profilbild för Cathinka

   Den har fått hänga med oss och prytt många rum. Detsamma till er och det var kul att ”se” er!

 4. Profilbild för Daniela | Discovering The Planet

  Är det inte konstigt det där, när man har som mest tid i världen, är då man skriver som minst :). Och verkligen, hur har två år gått så fort. Hade gärna sett ert fina hus IRL. Kanske någon dag :). Ha en fin helg.

  1. Profilbild för Cathinka

   Så är det, ju mer tid ju mindre blir gjort… Det hoppas verkligen vi kan ses snart men kanske kanske kan vi resa snart igen<3 Detsamma!

 5. Profilbild för ewa
  ewa

  Så fint bra skrivet 😘

 6. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Åh, tack för otroligt intressant läsning! 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack och varsågod:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?