Mat, berg och vin är våra fokus för denna roadtrip anno 2022 i spanska Baskien. Och i San Sebastian & Pamplona har vi ätit tapas så det sprutar ur öronen och bergtagna har vi blivit i Pyrenéerna. Såklart har ett och annat glas vin hunnit slinka ner redan men det är ingenting mot den vinfrossa vi nu har framför oss under de närmaste två dagarna i Rioja.
Vi har tagit oss från Pamplona till otroligt pittoreska Lagardia. Den sötaste av alla byar, som tagen från en saga. Här ska vi nu bo i tre nätter för att utforska det spanska Rioja-vinet ordentligt. Jag har varit inne på detta förut, att jag absolut inte kan någonting om vin. Min bedömning av vin är Mmm, gott eller nja. När ekfat, jordmån och svarta vinbär kommer på tal checkar jag ut och tar helt enkelt en sipp till och njuter av drycken rakt upp och ner. Men det innebär inte att jag inte är road av provningar och vingårdsbesök. Tvärtom, det tycker jag är riktigt roligt!
Rioja like a Native – guidad vintur i Rioja
Vi har bokat en heldagsvintur eftersom vinprovning och bilkörning inte direkt är den bästa kombon. Dessutom är det så att det finns runt 600 vingårdar i Rioja, varav dryga 40-talet som har guidningar på engelska, så hur ska man hitta rätt utan hjälp? Vår bokning hos Rioja like a native visar sig vara en lyckoträff där Robert & Rebeca är eminenta guider som valt ut 3 guldkorn till oss att besöka. Men vi tar det från början:
Tidig morgon och vårt första besök, Bodegas Muga
Turen vi bokat är en grupptur för max 8 personer. Vi blir upphämtade av Robert som tar oss till Bodega Muga samtidigt som vi pumpas fulla av vin- och Riojahistora längs vägen. På Muga tar deras egen guide Claudia över och visar oss runt. Det här anses vara en medelstort vingård med en produktion runt 2 miljoner flaskor per år. Jag inser när vi går runt att det är första gången jag gör ett vingårdsbesök under skördetid och jösses vilken skillnad det är. Överallt råder det full aktivitet med traktorer som kommer och lämnar lass med druvor. Löpande band som transporterar och sorterar druvor. Fat som fylls och byts. Roligt! Och rundvandringen avslutas såklart med vinprovning.
Hitta hit: Bodegas Muga
Nästa stopp, Bodegas Lecea
Detta stopp kan inte vara mer väsensskilt från det första besöket. Vi har nu hamnat på en helt annan typ av vinproducent. I byn San Asensio har man sedan längre än man minns tillverkat vin i grottor under marken. När Riojaorganisationen bestämde sig för att man var tvungen att ha en större mängd produktion för att få kvalitetsmärket Rioja så övergav många tillverkare grottorna till fördel för det cooperativ som bildades i byn. Men inte Bodegas Lecea. Istället valde familjen en annan väg och köpte (och köper än), upp grottor som de sammanfogar med sina egna och fortsätter framställa vin på samma sätt de gjort i generationer. Ett magiskt besök!
Hitta hit: Bodegas Lecea
Ett tredje och sista stopp för dagen, Bohedal
Jag hann precis bli lite besviken när jag insåg att vi skulle äta lunch i den lite mörka lokalen som såg ut som ett mellanting mellan övergiven restaurang och lagerlokal. Men så kom maten och jösses så gott! Alla tankar om lokalen var som bortblåsta. Riktigt god husmanskost serverad, t.o.m. superb, med gårdens egna viner. En fröjd för magen.
Det är inte lätt att komma som vingård efter föregående stopp för det går inte att toppa. Men de hade kommit på något lysande. Vi fick testa en druvsort som lagrats på tre olika typer av fat; fransk, amerikansk & rumänsk ek. Och då föll polletten nere även hos mig. Vilken väsenskild dryck bara på grund av lagring. Vi fick dessutom experimentera med de tre och ska vårt egna vi,
Hitta hit: Bohedal
Första dagen slut och vi är slut med den
Efter att ha testat totalt 15 olika viner måste erkännas att det är på lite rangliga och trötta ben vi återkommer till Lagardia. Men jösses vilken dag vi haft! Kan varmt rekommendera en tur med Robert & Rebeca på Rioja like a native.
Ännu en dag och ännu mer vin
Vi har en hel dag utan minsta lilla plan ytterligare här i Rioja till vårt förfogande. Och visst blir det ännu mera vin men nu med lite extra fokus på arkitektur. Det finns nämligen två vingårdar vi sett/läst om som vi vill kika närmare på. Den första ser vi från vår lilla by så det tar bara ett par minuter att rulla ner. Rulla ner till Bodegas Ysios. Denna otroligt vackra byggnad med en otroligt vacker setting är en fröjd för ögat. Gott vin har de också.
Hitta hit: Ysios
Nästa stopp blir Marqués de Riscal. Att arkitekten till detta ställe är samma som till det berömda Bilbaomuseet går inte att missa. Grymt läcker är byggnaden som också är vingårdens hotell. Vill du bo här får du vara ute i god tid och räkna med att öppna plånboken rejält. Marqés de Riscal är även utsedd till Europas bästa och världens näst bästa vingård.
Hitta hit: Marques de Riscal
Och så måste jag säga några ord om Lagardia
En så gullig liten by, så är du i trakterna bara måste du åka hit. Den är inte stor men ack så charmig. Med en historia som sträcker sig mer än 1 000 år tillbaka är det en viktig arkeologisk plats. Det är bara någon dryg kilometer att gå runt hela byn men du bjuds på många vackra utsikter. Innanför murarna trängs några smala gränder och ett par små torg. Vi bor på charmiga Hospederia de los Parajes som vi också varmt kan rekommendera. Vårt hotell och även andra hus i Lagardia har precis som i San Asensio grottor under sina hus där det serverades vin & tapas.
Så var årets Spanien roadtrip kommen till sitt slut. Det har nästan kommit att bli en tradition dessa roadtrips i Spanien. Men Spanien är verkligen ett härligt land att bila i med så mycket att upptäcka!
Må gott och lev väl // Tinka
PS. Gillar du vin kan jag tipsa om vinbloggen The Wine Luggage som drivs av sommelier Maria Karlsson.
Lämna ett svar