vandra med åsnor på Algarve

Vi tog en tur med åsnorna

Som vanligt när vi får vänner på besök frågar jag om det är något särskilt som vill göras. Till svar får jag denna gång en länk om lyckliga åsnor på Algarve. Och en önskan om ett besök. Kanske inte direkt det vanligaste önskemålet vi fått men desto roligare!

Happy Donkey Sanctuary ligger på sluttningen av Piconta, Algarves näst högsta berg i närheten av den charmiga byn Monchique. Där bor Robert och hans fem åsnor Lucia, Cameron, Josefina, Frederico and Luisa. Och här erbjuds promenader tillsammans med åsnorna och det är exakt det vi ska göra denna soliga novemberdag. Vi har bokat en två timmars vandring tillsammans med Robert och hans åsnor.

Läs mer: Utflykter runt Lagos

Roberts & åsnornas fascinerande historia

Robert kommer ursprungligen från Tyskland men emigrerade till södra Spanien när han var i 30-års åldern. Där bodde han i 10 år i skogarna och framställde olivolja & honung. Till sin hjälp i arbetet skaffade han en åsna, Lucia. Lucia var dock inte riktigt i skick för att arbeta och Robert tyckte att stället han bodde på började bli allt för befolkat så han tog sina åsnor och gick. För nu var de två åsnor Lucia & Cameron.

vandra med åsnor på Algarve
vandra med åsnor på Algarve

Och en kan väl lugnt säga att Robert gav sig ut på en ordentlig promenad. I tre år var han och åsnorna ute och vandrade i Andalusien i jakt på en ny plats att slå ner bopålarna på. Och åsnorna blir fler. Snart var de fem. Och istället för Andalusien hamnade Robert och hans flock i Portugal. På Algarve. Och nu är vi där.

vandra med åsnor på Algarve

Med 5 lunkande åsnor, en sol och en vidunderlig utsikt

Robert och åsnorna möter oss vid grinden till hans lilla förfallna gård. Åsnorna är fria men i väskan som hänger över Roberts axel ligger det godsaker att locka dem med. Efter att ha hälsat på alla åsnor strosar vi i väg. Robert berättar att vi ska gå runt den lilla konstgjorda sjön en bit bort. Vi går längs öde grusvägar.

vandra med åsnor på Algarve
vandra med åsnor på Algarve
vandra med åsnor på Algarve
vandra med åsnor på Algarve
vandra med åsnor på Algarve
vandra med åsnor på Algarve

Åsnorna går mellan de små tuvorna av grönt och Roberts godisväska. De ger varandra små tjuvnyp i rumpan och kommer ibland och buffar lite. Sakta lunkar vi, stilla berättar Robert sin historia. Ett spännande livsval. Snart är vi tillbaka igen. Det är dags att säga hejdå till våra nya kompisar. Och säga hejdå till en annorlunda vandring i Monchiquebergen. Bergen som fortfarande bär spår efter den förödande branden för något år sedan.

vandra med åsnor på Algarve
vandra med åsnor på Algarve

Kan varmt rekommendera en vandring med Robert och hans åsnor om du vill göra något lite annorlunda här på Algarve.

Må gott och lev väl//Tinka

Hitta till Happy Monkey: GPS coordinates: 37.2972528, -8.5247215, Bokning nödvändig!

Kostnad: €25/pers, flera turer i olika prisklasser finns

Läs mer: Happy Donkey Sanctuary

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Chrisse
  Chrisse

  Hej, ville minnas att ni åkte till Picota o vandrade men nu verkar åsnorna ha flyttat till Alentejo och nationalparken Costa Vicente🤔. Eller vet du om de bor lite här o där mellan varven?
  🤗Chrisse

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja vi var i Picota. Kanske är han bara ute och vandrar lite mer åsnorna? Adressen är fortfarande Picota men den behöver ju inte heller vara uppdaterad. Han svarade fort när vi kontaktade honom så skriv och kolla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?