Bardenas Reales i en amazon

Visste du att det finns öknar i Europa? – Bardenas Reales

,

Själv anser jag mig vara lite av en ökennörd, inte så att min kunskap om öknar är särskilt stor men dessa extrema landskap tilltalar mig otroligt. Men tanken har aldrig fallit mig in att det finns öknar i Europa. Fast kanske beror det på att öknar för mig är ställen som Sahara, Namib, Kalahari eller Gobi. Och riktigt några sådana öknar har inte i Europa. Här pratar vi tydligen mer om halvöknar, dvs platser med onormalt lite regn men mer regn än i en ”riktig” öken inser jag när jag googlar öknar i Europa.

För det kom sig när vi var på vår roadtrip i norra Spanien att en liten fågel viskade i mitt öra – Bardenas Reales och så kom det en bild. En halvöken i norra Spanien som i princip låg längs vägen på vår planerade roadtrip genom Baskien & Navarre – definitivt ett måstestopp!

Bardenas Reales

Med bil längs dammiga vägar i Bardenas Reales

Vår tur börjar inte helt optimalt. Jag har inte riktigt gjort hemläxan. Vet inte riktigt var vi ska. Så knappar bara in på GPSen Bardenas Reales och iväg vi far från Pamplona. Vi kör långt på grusväg, en sådan där riktigt dammig med stora stenar. Nu när vi tror att vi är framme ger GPS nya anvisningar. Och visst fattar vi att vi är framme i Bardenas Reales men vi letar efter en särskild sten i en stenöken… in the middle of, ja ni fattar. Efter cirka en halvtimme är vi beredda att ge upp, att vända. Vi har ingen aning om var vi är eller var vi ska. Det är grymt varm och inte en själ har vi mött. Inget vatten att dricka har vi med oss heller.
Men vi har åkt så långt så bara lite till…

Så möter vi en Volvo Amazon

Så når vi runt en krök. Och där möter vi en Volvo Amazon. I oklanderligt skick står den parkerad och gör sig så himla bra mot de omgärdande klipporna. Vi bara måste stanna. Det visar sig att Amazonen och dess ägare är här på semester från Holland. Tänk att denna pärla till bil fortfarande inte bara rullar på vägarna utan dessutom är i sådant skicka att den klarar en flera hundra mil lång roadtrip. Man kan inte bli annat än imponerad.
Dess ägare kan dessutom berätta för oss att vi nu är nära, nära vårt mål, en sten i en stenöken.

Den berömde stenen i Bardenas

Och där ser vi den i fjärran. Den mest berömda av alla stenar i denna öken i Spanien. Stenen som ser ut som en termitstackar eller ni ser ju vad. Och den ligger bara ett par kilometer från den infart vi skulle ha tagit om jag gjort min hemläxa ordentligt. Fast då hade vi inte mött en skinande blank Amazon.

Bardenas Reales

Tänk så mycket man inte vet. Här är vi i ett land som jag tills för några år sedan inte trodde hade något att erbjuda mig, i en öken jag inte visste fanns. Den här världen är ändå fantastisk!

Må gott och lev väl! // Tinka

Ps. Vill du ha koll på nya uppdatering här på bloggen så kan du alltid följa På vift på FB. Du kan även prenumerera på nya inlägg genom att fylla i din email här bredvid eller nedan om du läser på en mobil. Eller bara kika in här med jämna mellanrum såklart.

PS.2 Om du vill åka hit och inte fara genom hela öknen så är det bäst att komma via byn Arguedas.

Ps 3 Det finns en väldigt intressant dokumentär på Netflix om Bardenas Reales om du är nyfiken.

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Britt-Mari G
    Britt-Mari G

    Ja tänk, en Amazon ute i stora världen. Ola övertog pappa Holgers Amazon men sålde den vidare till just Holland ! Ångrade sig efter några år och lyckades få fatt i en liknande som han överlät till Erik. Grabbar och bilar !

    1. Profilbild för Cathinka

      Det är verkligen otroligt hur vissa bilars design håller sig genom årtionden. Som just Amazon men även folkvagnsbubblan och Porschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?