Övergivna hus i Portugal

Alla dessa övergivna hus

Överallt möter du dem, de övergivna husen här i Portugal. Om du har varit här har du kanske inte missat dem? För det är inte bara i de avlägsna byarna långt ifrån alltifrån som den lilla byn Bortugal-Åsa skrev om för ett tag sedan där det bara bor ett gammalt par kvar utan i stora städer, små städer, byar, badorter, centralt eller avlägset. De står där, ensamma och övergivna. I olika faser av förfall. Själv blir jag alltid otroligt nyfiken när jag ser dem. För vad är historien bakom? Varför lämnades husen åt sitt öde? På en av mina vanliga hundpromenader finns inte mindre än 11 övergivna fastigheter av olika slag. Och då pratar vi om en ganska välmående badort med höga fastighetspriser.

Som jag har förstått det finns det några lagar som ställer till det lite extra.

Arvslagstiftningen

Portugiserna är inte bara ett familjekärt folk utan ekonomin i landet har gjort att de är spridda över världen. Så när den gamla farbrorn dör utan egna barn med 10-20 syskonbarn som alla ärver hans lilla hus så kan det stöka till det hela lite. För inte nog med att du ska hitta alla arvingar de måste dessutom vara överens om vad som ska göras med fastigheten. Och här är det inte ett majoritetsbeslut som gäller utan de måste vara 100% överens. Och under tiden de håller på och bråka om vad som ska göras med huset står det och förfaller.

Ett kanske inte helt lyckat konkurslags-tänk

Som jag har fått det berättat för mig får du inte sälja ett bygge som gått i konkurs för en lägre summa än vad som plöjts ner i fastigheten. Det gör att det förstås kan dra iväg rejält att få ett färdigbyggt hus. Då är det mer ekonomiskt att köpa en tom tomt och börja från början.

En massa olika byggregler

Om jag har förstått det rätt är det lite av en djungel vad en kan få tänkas bygga/renovera var. Det kan vara en fördel att ha ett gammat hus/ruin på tomten men är et inte tillräckligt förfallet måste du kanske renovera istället för att bygga nytt och då kan kostnaderna dra iväg så att det inte är värt det. De gamla vackra kaklade fasaderna måste tillexempel alltid bevaras så att du får bygga ditt nya hus innanför och är då hårt knuten till hur huset sett ut tidigare. Det kan helt enkelt vara billigare att låta huset stå och förfalla tills det är utom räddning och först då bygga något modernare.

Visst kan de vara ett sår i landskapet vissa av dessa hus, särskilt de stora övergivna betongkomplexen du kan se här och var (inne i Lagos finns det 3 anskrämliga byggnader som kommunen lovat att riva men som står där och förfular) Men de mindre är en del av historien. En påminnelse om att tiden går, att tiderna förändras och jag kan inte hjälpa att jag ibland tycker att de kan vara riktigt vackra.

Må gott och lev väl och glöm inte att följa bloggen på sociala medier som FB & Instagram ! //Tinka

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Åsa

    Ja, visst är det tragiskt!

    Kul att du också skriver om detta! Fint inlägg med fina bilder som vanligt!

    Mycket beror nog på krånglig byråkrati och regler som sagt. Vi har ju lite erfarenhet av det nu. Det är ofta rena detektivarbetet att ta reda på vem som äger rucklet / ruinen och sedan ska ju vissa papper och register vara i sin ordning för att denna ska kunna sälja. Har man väl köpt ett ruckel är det inte så enkelt som att man bara kan sätta igång och renovera, tyvärr utan det kan vara en lång och dyr process.

    Detta är något som borde ses över kan man tycka, med någon sorts snabbfil eller annat sätt att underlätta för folk som vill rädda ett ruckel, för ofta förfular de ju landskapet och städerna och kan vara rent farliga.

    Jag har nog skrivit minst två inlägg om eländet utan att ha något rakt svar, men ett problem är det ju. Vi gör vårt bästa för att rädda vårt ruckel i alla fall trots trög byråkrati och en djungel av regler och olika register…jobbigare än själva grovjobbet faktiskt.

    https://www.bortugal.se/har-skulle-folk-kunna-bo/

    https://www.bortugal.se/vad-hander-med-de-portugisiska-husen/

    1. Profilbild för Cathinka

      Ja något borde göras för det är så synd att de bara står och förfaller. Många av husen är så vackra. En riktig kulturskatt som bara vittrar sönder.
      Jag längtar efter nytt inlägg om gröna huset…

  2. Profilbild för Ulrika

    Så intressant läsning och oerhört vackra bilder! Förstår din fascination.

    1. Profilbild för Cathinka

      Tack Ulrika! Det finns en så otrolig massa hus både vackra & fula som bara står. Och en blir ju nyfiken, vem bodde där en gång? Ibland finns ganska mycket saker kvar i husen dessutom.

  3. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

    Åh, tycker ju övergivna byggnader är så fasligt fascinerande alltså! Magiskt vackert fångat i dina bilder också 🙂

    1. Profilbild för Cathinka

      Tack Amanda! Visst blir en nyfiken!

  4. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är många som köper ruiner och renoverar i centrala portugal i alla fall, där är de billigare och lockar till köpare. Vi är glada att vi inte köpte ett ruckel, men även detta huset behöver renoveras, men stommen är intakt, det är skönt! Huset närmast oss är helt övergivet, aldrig bott nån där tror jag. Olagligt byggt.

    1. Profilbild för Cathinka

      Ibland kan det riktigt klia i fingrarna att ta tag i ett av ödehusen. Men, kanske som tur är, är jag nog alldeles för bekväm:)

  5. Profilbild för Daniel på FlyingDryden

    Alltså, både ödesmättad och intressant läsning på samma gång. Det är ju så att man nästan blir lite sugen på att dra igång nån hotellverksamhet och öppna upp där nere. Fast kanske inte för 2 miljoner. Euro.

    1. Profilbild för Cathinka

      Tack! Du kanske ska satsa. Det finns ju ett och annat lite mindre projekt än det för 2 miljoner. Euro. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?