Ferragudo

Ferragudo – bland flitiga fiskare & gulliga gränder

,

Kanske är Ferragudo den mysigaste av alla byar i Algarve, den absolut fotovänligaste är den enligt mig definitivt. Smala vindlande gränder med prunkande bougainvilleas, de fortfarande aktiva fiskarna som håller till längs kajkanten, de fina stränderna, det lilla slottet, storkarna, kaklade hus och övergivna hus. Ferragudo har allt det där som jag gillar med Algarve.

Ferragudo 500 år

2020 skulle Ferragudo till att fylla 500 år men en pandemi kom emellan. Eller Ferragudo fyllde såklart fortfarande 500 år men firandet blev inte så kungligt som man tänkt sig. Ferragudo ligger invid flodmynningen där den ståtliga Aradefloden flyter ut i mäktiga Atlanten. Grundat 1520 då den dåvarande algarvianska huvudstaden Silves, belägen längre uppströms, behövde säkerställa tillgången till det så viktiga havet när floden började slamma igen. Och för att den lätt promiskuösa biskopen i staden (han hade 6 barn med 6 olika kvinnor) behövde någonstans att gömma sig. Sagt och gjort fick de tillåtelse av drottning Dona Leonor att anlägga en stad här.

Varför jag ständigt återvänder hit

Extremt fotovänlig är byn som sagt eller den är faktiskt klassad som stad. Jag gillar att lulla runt här i gränderna, på kajkanten eller längs strandkanten och jaga motiv. Att ta en kaffe på torget Praça Rainha Dona Leonor och bara studera folklivet är inte heller fel. 
Till Ferragudo kommer du inte för de stora sevärdheterna utan för atmosfären och gullighet a la Portugal.

Fiskarna gör byn levande

På många ställen längs Algarvekusten har de lokala fiskarna försvunnit från gatubilden. Jag gissar att lönsamheten helt enkelt blivit allt för skral. Ferragudo ståtade tidigare med över 300 fiskare i byn och inte mindre än 5 (eller var det 3?) konservfabriker. Idag finns 13 registrerade fiskare och ingen fabrik. När fiskarna kommer åter till kaj efter morgonens tur flockas måsarna högljutt i väntan på rens. Nät rensas och lagas. Samtal förs. Liv levs.

Ännu något jag gillar med Ferragudo är deras fallfärdiga skjul till fiskebodar. Okonstlat och fult i sådan grad att det blir vackert. Tyvärr planerar man att riva dessa.

Kyrkan på höjden

Nästan på byns högsta topp ståtar kyrkan. Tack vare den höga placering räddades byns alla liv under jordbävningen och tsunamin 1755. Den inföll nämligen lördagen den 1 november, Alla helgons dag och byns invånare befanns sig därför just i kyrkan. 
Kyrkan har ett litet museum du kan besöka men handen på hjärtat, det är utsikten som är den största behållningen.

I den lilla viken i förgrunden av Ferragudo sitter alltid ett gäng skarvar och chillar.

Här äter du fisk

Ytterligare en anledning till att besöka Ferragudo är att en av mina favoritrestauranger ligger här längs kajen, Sueste. Visst får du betala extra för läget men jag älskar att sitta på kajen där fisken grillas medan du kan följa fiskarnas arbete och båtlivet i floden. Och för all del de rätt högljudda måsarna. Här äter jag perceves, ameijoas och grillad fisk.

Livet i Ferragudo:

Så när du är i den här delen av världen. Åk till Ferragudo. Gå vilse i gränderna. Ät glass på kajkanten. Drick kaffe på torget. Hälsa på storkarna i den gamla konservfabriken. Helt enkelt åk hit och njut en stund av en pittoresk del av Algarve.

Må gott och lev väl!

Vill du följa bloggen kan du göra det här,
via mail, FB eller Insta:

Fler mysiga byar på Algarve hittar du här:

Ferragudo

Kommentarer

6 svar till ”Ferragudo – bland flitiga fiskare & gulliga gränder”

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  Så fina bilder, som alltid, och så fick du den där storken i fönstret – grattis! Jag återvänder gärna till Ferragudo. Kram

  1. Profilbild för Cathinka
   Cathinka

   Tack vännen! Det är en fotogenisk lite stad😍 Japp nu hittade jag storkarna i vad jag tror är en gammal konservfabrik.

 2. Profilbild för Inger
  Inger

  Så många fina foton! Ferragudo är en pärla! Jag håller helt med dig.
  Må så gott!
  Ninni

  1. Profilbild för Cathinka
   Cathinka

   Tack Ninni, ett av de charmigaste ställena längs Algarvekusten😍

 3. Profilbild för Stina Robell
  Stina Robell

  Tack Cathinka. Som alltid så inspirerande både bilder och text. Hade nästan glömt Ferragudo, nu ska vi ta en tur igen.
  Kram Stina

  1. Profilbild för Cathinka
   Cathinka

   Ferragudo är alltid värt en tur:) Tack😘

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?