Resa med hund

Att resa med hund

,

När jag för många år sedan tog beslutet att skaffa hund så gjordes en önskelista. En önskelista med kriterier för att på så sätt hitta rätt ras för mig. De tre viktigaste sakerna var att rasen inte skulle fälla päls, gilla att springa långt  och att kunna resa med hund-rasen. Att resa med hunden innebar att jag skulle kunna åka med i kabinen på flygplanet med hunden (dvs hund + väska får inte väga mer än 8 kg). Dessa önskemål kan man lugnt säga smalnade av valet av ras rätt rejält och det blev en pudel. Lite skeptisk var jag nog allt från början till denna tanthund men wow vilken fantastisk hund det är.

Resa med hund

För en resetok som jag kändes det viktigt att hunden skulle kunna följa med åtminstone ut i Europa. Nu har vi haft Tintin i 8 år och han har fortfarande inte satt sin fot på ett flygplan eller för den delen, innan sommaren, utanför landets gränser, för hur mycket man än gillar sin hund är det ganska skönt att under resan inte behöva fundera på promenader och väntande hund på hotellrum.

Det är dessutom så att det alltid är svårare att hitta boenden åtminstone boenden som känns lockande. Har du provat att hyra hus i Sverige någon gång och kryssat i husdjursknappen förstår du vad jag menar.

Resa med hundVi hittade ett riktigt mysigt B&B på Åland där husdjur var välkomna, i de enklaste rummen.

Eller som när jag för några år sedan skulle ta en spontanare och flyga över till Gotland och Fårö  en helg bara för att upptäcka att man inte fick ha hund i hyrbilar (detta tror jag nu är påväg att ändras, bl.a Hertz har hundbilar åtminstone på vissa platser.)

Nu i sommar hade jag dock bestämt att han skulle med utanför landets gränser så att hans EUpass kom till användning. Ett pass som införskaffades för många år sedan. Redan i våras fylldes rabiesvaccinet på för att vi skulle vara redo. Om vi skulle till Norge eller Finland hade vi inte riktigt bestämt men tillslut föll valet på några dagars vandring på Åland.

Dagarna innan dubbelcheckades vad som gällde på Jordbruksverket. Då visade det sig att för att få ta in hund i Finland så krävdes avmaskning mot dvärgbandmask. Denna avmaskning skulle dessutom dokumenteras i passet så det var bara att packa oss ner till veterinären. En avmaskning måste göras mellan 1-5 dagar innan avresa.

Resa med hundEtt besök hos veterinären är inte uppskattat hos Tintin. Den här gången gick det ovanligt smidigt med mycket muta.

Vi tog färjan över till Åland från Stockholm. En stor eloge till Viking Line som tillåter hund på hela båten utom i restaurangerna & butikerna. De har t.o.m rastplatser till hunden ute på däck även om inte Tintin riktigt förstod vad han skulle göra där.

Resa med hundVad vill du att jag ska göra?

Det finns lite saker man måste tänka på innan man drar iväg och vissa saker tar lite tid så lite framförhållning behövs.

Det här gäller om du ska resa med hund

 • Hunden ska vara id-märkt med chip, ibland räcker det med tatuering.
 • Hunden måste inneha EU-pass, införskaffas hos veterinären.
 • Hunden ska vara rabiesvaccinerad minst 21 dagar före avresa
 • Kolla med Jordbruksverket vad som gäller både för införsel i det land du reser till men även när du återför hunden från det land du rest till.
 • Vid flygresa, om hunden ska vistas i kabinen, är det 8 kg som gäller totalt för hund och väska. Speciella måttangivelser på väska finns också.

Tänk på att många miljöer kan vara nya för din hund och göra den orolig så lite extra omsorg är på sin plats.

Resa med hundVissa saker var roligare än andra när man reser tyckte Tintin, mys i trädgården och vandring var bäst.

Att vara på resande fot med hund är lite samma sak som att resa med små barn. Man får helt enkelt anpassa både boende och aktiviteter efter sällskap för att alla ska kunna njuta av resan. Lite flexibilitet och anpassningsförmåga är utmärkta egenskaper när man är ute och reser i allmänhet och med hund i synnerhet. Vi hade några riktigt mysiga dagar på Åland men om Tintin kunde prata är jag ganska säker på att han skulle säga borta okey men hemma paradiset!

Resa med hund

Kommer vi ta med honom på resa igen? Absolut, men då ska vi bo längre på samma ställe för att han ska hinna boa in sig lite. Eller på husbilssemester.. Vi vill någon gång köra husbil från Porto i norra Portugal längs hela landets vackra kust till spanska gränsen, då får han följa med. Om man nu får ha hund i en hyrd husbil…

Må gott och lev väl!//Tinka


Här kan du läsa om när Tintin vandrade på Åland eller när han tillbringade en weekend i Oslo

Kommentarer

 1. Profilbild för Lanclin-Linnea

  Vilket toppeninlägg 🙂 Vi reser mycket med vår lilla hund Chio. Hon har flugit många gånger och har även varit med på camping- solsemester i Kroatien 🙂 Har länge tänkt skriva ett liknande inlägg och får kanske komplettera ditt med att skriva lite om att flyga med hund 🙂
  PS: Tidsregeln för avmaskningen när man ska till Finland var tightare än max 5 dagar innan avresa, iaf när vi åkte över i maj.

  1. Profilbild för Tinka

   Kul att du gillar! Funkar det bra på flyg tycker du? 5 dagar var vad veterinären sa när jag var där för 2 veckor sedan.

 2. Profilbild för Marias Memoarer

  Bra inlägg, kommer inte ihåg att jag skulle ha sett något blogginlägg om att resa med hund förut! 🙂

 3. Profilbild för Harnäs stugor och Tornvilla

  Hundar är härliga! Fortsätt skriva och inspirera läsarna!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack och visst är de<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?