Kapstadens höjdpunkter

Kapstadens höjdpunkter

Att göra i Kapstaden

Sydafrikas och kanske hela Afrikas, åtminstone södra Afrikas, kronjuvel vad kommer till städer. De städer jag besökt i Afrika skriker direkt inte ut sin charm, med några få undantag och Kapstaden tillhör definitivt undantagen. Oerhört vackert belägen vid kalla, vilda Atlanten med det ståtliga Taffelberget i bakgrunden. Det finns massor att göra i Kapstaden, både i och kring staden och det blir ju inte sämre av att maten och vinerna är fantastiska!

Att göra i Kapstaden

Table mountain / Taffelberget

Landmärket som man väl ändå måste säga symboliserar Kapstaden. Det ca 1000 meter höga berget med sin karakteristiska 3 km långa platå är ett måste. Fantastisk utsikt från toppen som du når via linbana eller om du hellre vill, genom vandring. Undvik att ta egen bil upp till linbanan, svårt med parkering, åtminstone under högsäsong.

Att göra i Kapstaden

Camps Bay och ett besök hos The Cod father

Bushmen var de som först befolkade Camps Bay, som idag är en fashionabel förort till Kapstaden. Då var bergen de 12 Apostlarna, som bildar en vacker bakgrund, trädbeklädda och de stora kattdjuren levde här. Nu är det lyxåkens motorer som vrålar när de kör längs den palmkantade strandpromenaden. Vi valde att bo här under våra dagar i Kapstaden för att ha närheten till den vackra stranden. Ett val vi var väldigt nöjda med.

Är ni här får ni inte missa att äta på The Cod Father som ligger på en tvärgata upp från huvudgatan. Magisk fiskrestaurang!

Att göra i Kapstaden

Robben Island

Det var här Nelson Mandela satt fängslad i 18 år och med tanke på Sydafrikas mörka apartheidhistoria känns ett besök obligatoriskt. Mycket intressant och guiderna är tidigare fångar. Du når ön med en mysig färjetur som utgår från V&A Waterfront (Det går att förköpa biljetter på webben).

Robben är holländska för säl och ön fick sitt namn från de tidiga nybyggarna pga av de stora sälkolonierna som fanns på ön då. Robben Island har förutom ett fängelse, tidigare även inhyst ett sjukhus, ett mentalsjukhus, pestkoloni och en militärbas.

Att göra i Kapstaden

 Solnedgång på Signal Hill & Bo Kaap

Om ni befinner i centrala Kapstaden och tänker er en tur upp på Signal Hill för att avnjuta solnedgången, vilket jag absolut rekommenderar, passerar ni även Bo Kaap. Bo Kaap är känt för sina klatschiga fasader och är värt ett litet fotostopp. Ett tidigare township som mer och mer attraherar ett mer penningstint klientel, vilket inte enbart ses med blida ögon.

Signal Hill har fått sitt namn från att man härifrån tidigare med hjälp av signalflaggor kommunicerade väder och ankringsinstruktioner till skeppen som kom till bukten nedanför. Magisk solnedgång. Har ni dessutom riktig tur får ni uppleva hur dimman väller in från havet och lägger sig som ett lock över staden. Nästan lite domedagstämning.

Att göra i Kapstaden

Langa Township

Ett besök i ett township var något vi beslutade att göra med stor tveksamhet men som vår guide Nahti från Siviwe Tours (som jag för övrigt varmt kan rekommendera), gjorde till en av höjdpunkterna under vårt sydafrikabesök. Här kan du läsa om vårt besök i Langa Township

Att göra i Kapstaden

Det finns förstås hur mycket mer som helst att göra i Kapstaden men det här är mitt urval. Har du varit där? Vilka är dina favoritsevärdheter? Favoritkrog?

Missa inte heller att hyra bil för att utforska omgivningarna som Godahoppsudden och/eller Franschhoek.

Följ gärna På vift! på FB för löpande uppdateringar.

Må gott och lev väl!//Cathinka


Restips Sydafrika

SparaSpara

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Lina - The world according to AdrenaLina

  Åh jag älskar också Kapstaden! Har varit där 3 ggr och det lär nog bli någon till 😉 Inte hunnit så långt med mina Sydafrika- inlägg på bloggen än men ser fram emot att få skriva mer om landet, för det är fantastiskt!

  1. Profilbild för Cathinka

   Det är verkligen en fascinerande stad och ett fascinerande land men med en mörk baksida. Jag har också några inlägg kvar att skriva…Tack för besök!

 2. Profilbild för Marias Memoarer

  Härliga tips, jag är verkligen sugen på Kapstaden! 🙂 Taffelberget och de underbart färgglada husen lockar mig extra mycket! 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Tackar! Det är en cool stad med mycket häftigt att göra.//C

 3. Profilbild för Dryden - Traveler\'s Edition

  Jag har inte varit där men det ser fantastiskt ut! Jag som älskar vida vyer och höga höjer (och vandringen dit) blir ganska lockad nu. Härligt inlägg. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Ja, en riktig äventyrsdestination! Jag undrar dock om du inte skulle tycka ännu mer om Namibia dit jag åker om några veckor. Där snackar vi vida vyer och cool vandring. Mat, vin & golf är dock bättre i SA:)

 4. Profilbild för Ida

  Så mycket bra tips och fina foton från Kapstaden!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Ida vad roligt att du tycker det! Det är en häftig destination, Kapstaden.

 5. Profilbild för Linda, 155cm.se

  Jag är så glad att du varit där. Jag hoppas kunna åka dit över jul i år om allt går som jag vill och de här tipsen är ju ovärderliga!

  1. Profilbild för Tinka

   Vi kan utbyta lite erfarenheter, ska till Ecuador i jul?

 6. […] Cathinka Ingman med sina fina bilder berättar om Kapstadens höjdpunkter […]

 7. Profilbild för Renates Reiser

  Her var det virkelig mange gode tips til Cape Town, og ikke minst så mange nydelige bilder! Gleder meg fryktelig til mars når jeg selv tar turen. Angående Table Mountain, gikk du opp selv, eller tok du linbanen?

  1. Profilbild för Cathinka

   Du har verkligen något att se fram emot! Vi tog linbanan upp men hade jag åkt tillbaka hade jag definitivt gått upp:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?