Cefalu tips

Vandra i Le Madonie, Sicilien

,

Ett bra Cefalu tips är att vandra i Madonie. Det var egentligen det enda som var hugget i sten på min att göra lista under årets familjesemester till Sicilien. Under våren när reslustan blev allt för stark googlades det friskt efter Cefalu tips och saker att göra på Sicilien. Jag måste erkänna, trots att jag har varit där tidigare, hade jag inte riktigt koll på hur stort Sicilien är. Ett par saker som stod på önskelistan, Etna & Syrakusa, ströks fort när jag förstod de omfattande avstånden. Hela semestern skulle inte tillbringas bilen. Men vandra bland Madonies kullar det skulle jag göra.

Cefalu tips

Allt är så enkelt när man sitter hemma i soffhörnet, där man inte behöver ta hänsyn till de 12 andra som är med på resan, värmen eller viljan att gå upp i ottan efter härliga, sena middagar med ett och annat glas vin. När dessutom de distingerade männen på stadens turistbyrå synar mig uppifrån och ner på min fråga om vandring på Carbonara, Madonies högsta berg och säger:

— Är du en van vandrare? Inte, då kanske du ska ta dig upp på La Rocca istället.

Ja, då börjar man ju fundera på om ens plan därhemma i soffhörnet, var så smart egentligen. Jag insåg ganska snart att få upp någon annan i sällskapet mitt i natten, för att nå bergen och genomföra en vandring på några timmar innan den tryckande värmen blev olidlig, var obefintlig.  Planen behövdes modifierades från en halvdagsvandring till en roadtrip med vandringsinslag för att sällskap skulle fås. Och sällskap önskades, dels för att det är roligare så men även för att vandra själv i okända områden inte är helt smart.

Parco della Madonie

Strax söder om Cefalu finner man det bergsparti som bildar Madonie. För att skydda denna miljö bildades 1989 ett naturreservat, Parco della Madonie. I området finns två av Siciliens 3 högsta toppar Pizzo Carbonara (1 979 m) och Pizzo Antenna (1 977 m). Högst är Etna som ligger längre söder ut på ön. Bergen består av kalksten och området har den artrikaste floran i hela medelhavsområdet. Och behöver jag säga att det är bedövande vackert!

Cefalu tips

På roadtrip i Madonie

Vi tar motorvägen söderut mot Catania för att snabbast möjligt ta oss upp i bergen. I Scillato svänger vi av och längs snirkliga vägar börjar vi jobba oss upp på allt högre höjder i La Madonie. Snart ser vi en by, som nästan hänger på en klipphöjd, kartboken säger Polizzi Generosa, 917 m.öh, kaffetarmen säger dags för ett stopp.

Vi parkerar vid kyrkan och promenerar upp mot vad som ser ut som centrum. Vi letar efter torget. Det är öde så när som på någon enstaka gammal tant och farbror. Och alldeles tyst, förutom en man som uppenbarligen inte har alla hästar i hagen, sjungandes går genom gränderna. Det hela känns tämligen surrealistiskt. Trots att flera små affärer med delikatesser och badleksaker passeras, så något kaffe hittar vi inte. Och om jag ska vara helt ärlig, efter att ha snurrat runt i de dallrande heta gränderna så är det inte längre kaffe som behövs utan vatten. Tillslut hittar vi både vatten och kaffe, 50 meter nedanför där vi parkerat bilen.

Cefalu tips

Teletubbylandskap

Färden går vidare längs väg SP119. Uppåt, uppåt i något som närmast måste beskrivas som ett sönderbränt teletubby landskap. Det blir många stopp, kameran måste luftas. Så når vi då dagens mål, Piano Battaglia. Vad som på kartan ser ut som en liten by med en restaurang men som är något så osannolikt som en skidanläggning! Restaurang finns förvisso men man kan diskutera när den senast var öppen för gäster. Allt är stängt och övergivet. Men i fjärran hör man hur det bankas och fixas med liften uppe i backen så kanske det fortfarande är en fungerande anläggning på vintrarna?

Cefalu tips

Vi parkerar bilen en bit bort där vi ser en skylt vid något som ser ut som en vandringsled. Och mycket riktigt så är det. Med tydlig karta och klart markerad stig slingrar sig en led längs berget. Längs det kulliga landskapet, i sällskap av fladdrande fjärilar och en doft av oregano tar vi oss uppåt mot krönet där en vidunderlig utsikt öppnar sig mot havet. Vi når 1700 meters höjd innan vi bestämma oss för att vända, magarna börjar knorra, vattnet tryter och solen står som högst på himlen.

Cefalu tips

Men tji fick de , de högfärdiga männen på turistinformationen. Jag har vandrat i Madoniebergen!

Må gott och lev väl!//Tinka


Andra inlägg från området kring Cefalù:

På vift i Cefalù

Segla i Cefalù

Kommentarer

 1. Profilbild för Marias Memoarer

  Så härligt det ser ut!

  1. Profilbild för Tinka

   Tack Maria! Det var det verkligen så glad art vi kom iväg.

 2. Profilbild för 4000mil

  Ja det där med att få ihop övriga familjen med egen önskan om att upptäcka, vandra och utforska känner jag ingen! Man får snudd på stjäla sig till varje tillfälle.

  1. Profilbild för Tinka

   Så är det och anpassa till en nivå där alla känner sig tillfreds (med tid för egenaktiviteter?)

 3. Profilbild för Eva - People in the Street

  Vilken härlig vandringstur!
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack det samma Eva! Ja det var det verkligen och jag åker gärna tillbaka en annan årstid när värmen inte är lika brutal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?