Cefalu tips

På vift i Cefalù

Cefalu tips – i staden.

Första gången jag kom till Italien var jag 14 år, på väg till Syrien. Det var första gången jag överhuvudtaget besökte södra Europa och en riktig badort. Lido de Jesolo hamnade vi i och mitt främsta minne är hur bländande alla människor, neon, stora glassar och färgglada drinkar var, för en tjej uppvuxen i en liten by utanför en liten stad, i ett litet land. Och det fanns en skridskorink!

Italien kan efter det aldrig bli fel, även om det idag är de charmiga byarna och de fantastiska råvarorna som lockar mer än de färgglada drinkarna.

Årets medelhavssemester har tillbringats på Sicilien, i ett hus strax utanför Cefalù på den vackra öns norra kust, ca 7 mil öster om Palermo.
Cefalu tips

Cefalù var en riktigt trevlig överraskning. En charmig liten stad med 14 000 invånare och där de äldre delarna i stort sett är bilfria. Smala gränder med mycket hängande tvätt, tanter på balkongerna, gubbar på torgen och en hel del tingeltangel butiker. Mysig att strosa runt i när det börjar skymma och den värsta värmen har lagt sig. Ett turkosfärgat Medelhav med sandstränder i förgrunden och klippan La Rocca i bakgrunden, pittoreskt så det förslår.

Vad gör man då här? Sol & bad är nog för de allra flesta huvudsyftet men Cefalù har mer att erbjuda.

Sol & bad i Cefalù

Cefalù har några fina sandstränder mitt inne i stan (ett par mindre och en lång) men… det är väldigt mycket folk, särskilt i helgerna när även Palermoinvånarna kommer hit för att njuta av havet. Fördelen med mycket folk är att det finns mycket att titta på, nackdelen är att vattnet inte känns helt rent med en hel del skräp och plastpåsar i och mycket försäljare som tycker att du behöver nya solglasögon eller ny färgglad badring. För oss som har lite svårt för trängsel finns dock en enkel lösning. Bara runt hörnet från den långa piren finns härliga, nästintill tomma klippbad med turkosfärgat, kristallklart vatten!

Cefalu tips

Katedralen

Mitt i stan ligger den lätt överdimensionerade katedralen med sitt lilla charmiga torg framför. Det är en ståtlig byggnad och är Siciliens viktigaste normandiska byggnad. Normanderna övertog Sicilien från Saracenerna på 1000-talet och bildade kungariket Sicilien. Katedralen sägs vara uppförd pga ett löfte kung Roger II gjorde till den helige Frälsaren sedan han undsluppit en storm och hamnat på Cefalùs strand. Koret har fina mosaiker och ett rikt utsmyckat tak.

Cefalu tips

Virra runt i gränderna, ät, drick och njut av folklivet!

Som alltid när man är iväg på ett nytt ställe så är lite planlöst flanerande alltid lika roligt. I Cefalùs trånga kullerstensgränder är det svårt att gå vilse då de är uppbyggda i ett logiskt rutmönster men lika mysigt är det ändå. Längs Via Carlo Ortolani di Bordonaro finns gott om ställen att äta och dricka, på torget vid katedralen likaså. Kaffet är starkt, mjukt & fylligt och glassen är himmelsk. En liten macchiato och en kula stracciatella – ren njutning!.

Cefalu tips

Se solnedgången!

En solnedgång i havet är aldrig fel.

Cefalu tips

La Rocca

La Rocca är den 270 meter höga klippan som bildar Cefalùs vackra bakgrund. På klippan har man hittat bevis på mänsklig närvaro så tidigt som på 4-500-talet f.Kr.

Upp på klippan finns vandringsstigar. Efter mycket googlande lyckades vi inte hitta några öppettider dock en kommentar på TripAdvisor om att man kunde ta sig upp även om det inte var öppet eftersom det inte fanns några grindar och så kunde man betala entré på vägen ut istället. Sagt och gjort klev vi upp för att bestiga detta berg innan hettan blev för påträngande och efter att parkerat bilen på världens smalaste gata (kör inte här med en bil större än en smartcar..) traskade vi hurtigt uppför trapporna. Långt kom vi inte förrän en tung ståtlig järngrind satte stopp för vidare strapatser. Med en timme kvar till öppning packade vi oss in i bilen och körde hem igen. Jag gjorde inget nytt försök men det gjorde delar av mitt resesällskap som tyckte att utsikten var väl värd besväret!

Själv gjorde jag en roadtrip upp i Madoniebergen istället. Mer om det i senare inlägg.

Om någon undrar så öppnar La Rocca kl 8.30 (juni 2016).

Cefalu tips

Cefalu är en riktigt trevlig badort som varmt rekommenderas. Hyr gärna hus i omgivningarna (vi hyrde genom La Villa) och ha egen bil, det finns mycket att se i omgivningarna.  Följ På vift på FB för uppdatering om nya inlägg med Cefalu tips!

Må gott och lev väl!//Tinka


Trevliga utflykter runt Cefalu kan du läsa om här

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för giuseppe spinosa

  i don’t understand what you wrote, but thank you for it. if possible please write it in english

  1. Profilbild för Tinka

   Dear Giuseppe! Next post will be about the sailing and then I can try to write some lines in english.

 2. Profilbild för FREEDOMtravel

  Det ser jättefint ut! Vi tyckte bäst om de fina städerna i öst: Taormina, Syrakusa och Noto. Otroligt vackert! Vi körde runt nästan hela Sicilien och tyvärr var det sååå mycket ruttnande sopor överallt (utom kanske i öst då). Men väldigt, väldigt trevliga människor!

  1. Profilbild för Tinka

   Tack! Taormina var jag i för typ 30 år sedan…tyckte väldigt mycket om det då. Vi upplevde inget sopproblem förutom då förstås där man lämnade sina soppor. Nästa gång hyr vi bil och kör runt hela Sicilien, Syrakusa står högt på önskelistan!

   1. Profilbild för Cathinka

    Sopor ska det förstås vara och inget annat??

 3. Profilbild för Discovering The Planet

  Vackra bilder som verkligen gör en nyfiken på cefalu.

  1. Profilbild för Tinka

   Tack Daniela! Pittoreskt så det förslår✨

 4. Profilbild för Marias Memoarer

  Många fina bilder! 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Tusen tack Maria! Charmigt ställe så mååånga bilder blev det?

 5. Profilbild för Lena
  Lena

  Tänk om jag hade läst detta innan jag reste till Cefalu för ett par år sedan – nu upptäckte jag din blogg idag. Men bättre sent än aldrig – du har verkligen fångat stämningen.

  PS. Min URL fungerar inte nedan, förmodligen för att jag varit dum nog att ha ett å i http://etthållbartliv.nu

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack och välkommen hit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?