Vilken är din absolut bästa resa är en fråga jag får ganska ofta och som är näst intill omöjlig att svara på. För det finns så många bra resor, var och en på sitt egna lilla vis. Men om jag måste välja en så är det nog vår safari i Tanzania. Den resan var en sådan enorm upplevelse och en ögonöppnare på så många sätt.
Tanzania safari – en oförglömlig upplevelse!
Tänk att få uppleva att det verkligen finns något så fantastiskt som en savann där makalösa djur i alla storlekar vandrar runt fritt. Serengeti är inte bara en kuliss till Simba i Lejonkungen ihopfantiserad av Disney utan en verklig plats, ack så vacker.
Tänk att få uppleva ett Afrika bortanför svältkatastrof-rubrikerna. Visst finns det mycket elände i Afrika med fattigdom, svält, våld och korruption men också så mycket glädje, vänlighet och skönhet. En glädje som verkligen tog mig med storm.
Vi måste bevara djuren för kommande generationer
Men resan fick också upp mina ögon för att vi måste kämpa för att bevara djuren till kommande generationer. Lejonstammarna i Afrika har sjunkit drastiskt det senaste seklet och idag finns enbart 10-20 000 djur kvar. Utvecklingen för elefanterna är närmast ofattbar. I början på 1900-talet tror man att det fanns runt 10 miljoner elefanter, idag pratar vi om 400 000 individer! Om utvecklingen inte vänder finns inga elefanter kvar om 20 år. Bara för att vi tycker det är vacker med saker i elfenben och för att vi tror elfenbenet innehåller magiska krafter. Inte ok, inte ok någonstans!
Boka safarin själv eller genom resebyrå?
Följdfrågan som nästan alltid kommer är, ska jag boka själv eller använda en resebyrå? Återigen är det svårt att råda. Jag har använt mig av byrå men jag har vänner som bokat själva. Hör runt i din bekantskapskrets om det finns någon som varit iväg nyligen och kan ge färska rekommendationer och utgå från det är det bästa rådet jag kan ge.
Safari i Tanzania – nationalparker runt Arusha
När du åker på safari till Tanzania första gången är sannolikheten stor att du hamnar i någon eller några av parkerna runt Arusha. Vilka du åker till beror på din tid och budget.
Tarangiere Nationalpark – ligger ca 3 timmar från Arusha och är kanske främst känd för sina elefanter och mäktiga baobabträd. Besöks med fördel under augusti och november då det vanligtvis är gott om djur i parken.
Lake Manyara – en av Tanzanias minsta parker som till stor del består av sjön. Här hittar du bland annat trädklättrande lejon, flamingos och mycket fågel.
Ngorongoro Nationalpark – På botten av vulkanen lever en otrolig mängd djur tillsammans som ett stort Noaks ark. Ett säkert kort om du vill se djur. Här hittar du de flesta arter utom giraffer.
Serengeti – Tanzanias näst största park som sitter ihop med Masai Mara i Kenya. Ett stort savannområdet vars kännetecken är migrationen av djur som sker ett par gånger om året när framförallt gnuerna men även zebrorna förflyttar sig i öst-väst-öslig riktning. Det ska vara ett magnifikt skådespel som jag ännu ej lyckats se.
Så här kan ett upplägg av en safari i Tanzania se ut
Vi svenskar åker inte på safari som tex engelsmännen. Vi åker ofta en 3-4 dagar för att sedan kombinera med sol och bad på Zanzibar medan engelsmannen ofta åker på safari i en vecka. Med den kortare tiden innebär det att vi får göra ett tightare schema och välja bort flera parker. Det här tycker jag är ett bra upplägg och mitt val faller på parkerna Ngorongoro & Serengeti:
Första dagen och ankomst till Kilimanjaro eller Arusha flygplats
Ankomst Kilimanjaro/Arusha och vidare färd upp mot Ngorongoro. En bilfärd som tar runt 3 timmar så bra om man landar runt lunch. Gibbs Farm är ett jättetrevligt alternativ att bo på. Superfina villor i Karen Blixenstil med härliga uteduschar. Om du hinner innan mörkret faller på ta en promenad i omgivningarna.
En andra dag med magiska Ngorongorokratern
Ngorongorokratern. Börja här för det finns så mycket djur och du kommer ticka så många av dina måste se boxar. Det gör att du är lite mer avspänd och även kan passa på att njuta lite av den vackra naturen under resten av dagarna. Övernattning Olduvai Camp eller någon annanstans i Ngorongoro Conservation area.
Dag 3 och Tanzania safarin fortsätter
Ta förmiddagen för att besöka Shifting Sands och Olduvai Gorge. Shifting Sands är ett spännande naturfenomen och i Olduvai Gorge har man hittat spår från vad man tror är de första människorna. Spår som är 1,9 miljoner år gamla… Det får en att inse att ens egen stund på jorden är ganska kort. Efter det checkar man in i Serengeti och gör sin första game drive här. Bo i tältcamp, Ronjo Camp är ett bra alternativ men det finns flera likvärdiga.
Fjärde dagen bjuder på Serengetis fantastiska landskap och djur
Upplägget brukar vara lite olika beroende på om man har barn i bilen eller ej. Om man har barn brukar avförd ske lite senare och man är ute hela dagen och kommer tillbaka lagom till sundownern. Om man är själv kanske bilen istället avgår före soluppgång man åker tillbaka en stund till kampen och vilar över lunch för att sedan bege sig ut under eftermiddagen igen. Prata med din guide om hur du vill lägga upp det.
Sista dagen och du far vidare på nya äventyr
Om du tänker flyga tillbaka från Serengeti (ett besök på “flygplatsen” är en upplevelse i sig själv) hinner du en tidig morgonsafari innan planet går. Väljer du istället att åka bil tillbaka blir det tidig avfärd tillbaka till Arusha.
Om du vill lägga mer tid på din safari i Tanzania finns det massor av spännande saker att göra. Du hinner då besöka alla parker, du kan cykla i Great Rift Valley och uppleva lite av den tanzianska landsbygden. Du kan även besöka Hadzabestammen som är Tanzanias sista jägar/samlarfolk. Eller göra dagsvandringen upp på Mount Lemagrut, ett av Tanzanias högsta berg med sin topp på 3 200 möh.
Vad kostar en safari?
Att åka på safari i Tanzania är inget billigt äventyr. Här får du lite riktlinjer att utgå från:
Innan du åker hemifrån: Vaccinationer; hepatit, gula febern, malaria.. har man inget innan blir det en rejäl slant.
Resan ner: En flygbiljett till Kilimanjaro kostar från 6 500 kr och uppåt.
Vid ankomst: Visum USD50.
Safarin: Räkna med 5 000 kr per person och dygn (allt inkluderat ex dricka)
Flyg Serengeti-Arusha: drygt USD100
Och så var det det där med dricksen…
Att säga att allt är inkluderat i de kalkylerade 3000 kr/dygn är lite missvisande för det tillkommer dricks och framför allt då till din guide. Räkna med ca USD10 per person och dag. Det beror lite på hur många man är i bilen. Att kalla det dricks är också lite missvisande eftersom det helt enkelt kan vara guidens lön. Lägg till ett par dollar om dagen så täcker det in även personalens dricks på ställena där du bor.
När du jämför priser mellan olika aktörer
Det är framför all 2 saker som kan göra att priserna diffar lite mer mellan olika aktörer. Det ena är boendet. Att bo inne i parkerna är dyrare men bekvämare eftersom du slipper en massa transfertid. Dessutom finns det boenden i alla prisklasser från vanligt campingtält till finaste lodgerna.
Och så är det transportmedlet. En privat safaribil är såklart dyrare. I Tanzania är de täckta eftersom man kör långa sträckor men med taklucka så man har bra uppsyn över djur och natur när det behövs. Om man inte fyller en själv (man betalar per bil så ju fler man är desto billigare blir det) så går det ibland att dela med okända. Vissa aktörer kör med små minivans istället vilket ofta är lite billigare och så finns det även aktörer med trucks som tar betydligt fler passagerare. Vilka val man gör handlar till syvende och sist om den egna plånboken.
Men hur packar jag till en safari?
Mer generellt kan man säga lager på lager i jordnära färger (inget skrikigt det kan skrämma djuren. De tidiga mornarna är kyliga men den afrikanska solen är gassande så det är bra att kunna skala av sig vart efter temperaturen stiger. Hatt på huvudet är en nödvändighet. Och det finns en anledning till att safarihattarna har snodd under hakan, två kepsar har flugit av under mina safariresor. För er tjejer är en sportbehå skönt, det skumpar rejält på vägarna. Läs mer om packning till safarin här.
Sammanfattningsvis så det här är åtminstone en av de bästa resorna jag gjort! Sedan gör det ju inget att det är enkelt att kvista över till Zanzibar för sol och bad vilket kan vara välbehövligt efter några dagars bekantskap med den afrikanska massagen. Koll på vad en resa till Zanzibar kan kosta kan du läsa mer om här.
Oj så långt det blev men förhoppningsvis fick du lite matnyttig information inför din planläggning av din safari i Tanzania. För om du har möjlighet åk, det är en helt fantastisk upplevelse!
Här hittar du fler inlägg från Tanzania:
Här kan du hitta ännu fler tips inför din Tanzania safari.
Lämna ett svar