District 4 Saigon, en riktig favorit

District 4, Saigon- Där legendarisk maffia ersatts av hipp ungdom

När vi landar på Tan Son Nhat internationella flygplats för tre dagar i Saigon eller egentligen Ho Chi Minh City har vi egentligen inga direkta planer. Vi vet var vi ska bo och en dagsutflykt till Mekongdeltat är bokad. Men ett ställe vet jag att jag vill till och det är Saigons District 4. Någonstans har jag läst om området där traditionellt möter maffia möter hippt. En sådan där härlig mix som är svår att motstå.

En dagsplan med en marknad och vindlande gränder

Så när frukosten är inmundigad traskar vi iväg. Google säger att det är en promenad om ca 20 minuter till Xom Chieu Market som känns som en bra utgångspunkt för att utforska de delar vi vill åt. För en marknad är aldrig fel om man vill åt det lokala gatulivet vilket vi vill.

Xom Chieu market, District 4 Saigon

En bro av Eiffel – Cầu Mống

För att överhuvudtaget komma till District 4 måste du passera någon av de broar som går dit. Området är nämligen en ö. Det är definitivt inget du känner av, inte ens när du passerar över bron. Åtminstone inte om du som vi väljer Regnbågsbron – Cầu Mống – för under den har vattnet ersatts av en grön växande matta och en allsköns massa skräp.
Regnbågsbron är en av Saigons äldsta broar (uppförd 1894) och har fått sitt namn av sin bågform. Att bron är ritad av Eiffel är lätt att se där den ståtar med sitt järnskrov. 

District 4s gangsterhistoria

District 4 är Saigons minsta distrikt med sina blott 4 km2 och det är också ett av de fattigaste. Men vad området är absolut mest känt för är att Nam Cam, Saigons svar på Gudfadern, styrde området med järnhand under 1980–90 talet. Då kantades gatorna av bordeller och spelhålor och droghandeln härjade fritt. Ingen vettig människa vågade sig in i området då risken för rån och överfall var verkligt överhängande. 2003 sattes Nam Cam bakom lås och bom och District 4 återerövrades av Saigons befolkning.

Xom Chieu Market – en marknad på riktigt

Efter att vi strosat i sakta mak i stekande sol når vi tillslut marknaden. Den är inkvarterad i en riktigt ful byggnad men är så där som jag tycker en marknad ska vara. Fylld till bredden med ätbara saker, med dofter, lukter, människor och ljud. Marknaden spiller ut på de närbelägna gatorna och där är ännu roligare att strosa. 

District 4 Saigon
District 4 Saigon

Vi irrar härligt planlöst runt i vindlande gränder i District 4 Saigon

Det är när vi lämnar marknaden bakom oss och ger oss i kast med gränderna som vindlar sig som en gigantisk labyrint som magin börjar. Ni vet när man hamnar mitt i vardagsdramatiken. Där tvätt hänger på rad, radioapparater står och skvalar, kvinnor tvättar och en tupp gal. När du ständigt måste hoppa åt sidan för alla dessa aldrig sinande mopeder. När mat lagas, spel spelas och läxor görs. Där livet helt enkelt har sin gång utan ett endaste filter. Saigons District 4 blir definitivt favoriten i den här stan!

Av det hippa ser vi inte mycket denna gång

Av det hippa vi läst om ser vi inte mycket. Säkert för att vi är här en vardagsförmiddag. På kvällstid fylls tydligen gatorna av hungrig trendkänslig ungdom. Distriktet är känt för att vara ett riktigt foodietillhåll och här ska finnas riktigt goda skaldjur av olika slag.
Varannan helg hittar du också en hipp modemarknad här, New District Market, en marknad vi inte hann besöka denna gång.

Om du kommer till Saigon, ta en promenad i District 4!

Må gott och lev väl! // Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Alla gulliga hundar i District 4

Efter att knappt mött några hundar varesig i Bangkok eller Siem Reap blev jag såklart extra glad över alla hundar på Saigons gator. Här är några av District 4s fyrbenta invånare <3

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Härligt att bara strosa runt och insupa miljön, så mycket annorlunda än i Sverige. Gillar att flanera.
  Tur att maffian försvann och området togs över av folket.
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Cathinka

   Bästa sättet att turista, att bara strosa gata upp och gata ner. Detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?