Random Post
Sök
Sök
Reseblogg sevärdheter i sevilla

Sevilla – sofistikerad stad med skön stämning – 7 sevärdheter

Precis hemkomna från ett par dagar i Sevilla. Sevilla som är värd många superlativ. Vilken stad! Sevilla som bjuder på charmiga gränder, storslagen arkitektur, mat & vin i överflöd och inte minst passionerad flamenco. Att många centrala gator dessutom är bilfria gör Sevilla till en lugn och skönt gåvänlig stad. Sånt gillar jag! Sevilla är helt enkelt den perfekta weekenddestinationen. 

Sevärdheter i Sevilla

Som vanligt knatade vi mest runt och njöt av den sköna atmosfären och gatulivet men den här gången tog vi oss även i kragen och stod i ett par köer för att se några av stadens mest kända sevärdheter. Fördelen med semester i januari är att köerna är en droppe i Nilen jämfört med mer turistiga månader. Här kommer våra 7 favoriter från Sevilla.

Vad är väl ett stadsbesök utan en marknad?

Och i Sevilla lyckades vi besöka inte mindre än 4 marknader innan första dagens lunch:). Vi börjar med 

Mercado de la Encarnación

Som ligger under den moderna Metropol Parasol. Det är antagligen för tidigt för ett besök på den här marknaden för det blev dagens tråkigaste marknad där mycket fortfarande är stängt och väldigt glest med folk.

Hitta hit: Plaza Enzarnación.

Metropol Parasol
Marknader i Sevilla
Marknader i Sevilla
Mercadillo Historico del Jueves

Varje torsdag stängs gatan Feria av och en lång gauloppis tar bilarnas ställen. Här hittar du allt du inte visste att du behövde och marknaden bjuder på ett härligt gatuliv.

Hitta hit: Calle Feria, varje torsdag mellan 7-15.

Marknader i Sevilla
Marknader i Sevilla
Marknader i Sevilla
Marknader i Sevilla
Marknader i Sevilla
Marknader i Sevilla
Mercado de Feria

När den historiska torsdagsloppisen tar slut är det bara några steg kvar till Mercado de Feria. Här hittar du en härlig fiskmarknad, massor av frukt & grönt och dinglande seranoskinkor. Precis som en bra matmarknad ska vara.

Hitta hit: Calle Feria, Plaza Calderón de la Barca

Marknader i Sevilla
Marknader i Sevilla
Mercado de Triana

Antagligen beror det på att det är lunchtid när vi kommer hit för här är kommersen igång och det är betydligt mer folkliv (bortsett då från loppisen) än de andra. Även här hittar du allt för magen. För förutom de vackra mer traditionella stånden med fisk, grönt & kött finns här även en ostron- & sushibar plus ett mikrobryggeri.

Hitta hit: Calle San Jorge 6

Marknader i Sevilla
Marknader i Sevilla

Triana – en av Sevillas 11 stadsdelar

Triana är en av stadsdelarna som ligger på andra sidan floden Guadalquivir sett från Sevillas centrum. Kanske var det här flamencon föddes man vet inte riktigt säkert. Men i Andalusien var det och Triana är en av de tongivande platserna för konstartens utveckling. Själv föll jag främst för de charmiga smala gränderna och vackra husen. Som ett iordninggjort Havanna. Här låg förr kakelfabrikerna och fortfarande finns många kakelaffärer och vackra kaklade fasader. Många kaféer och restauranger gör det till ett härligt ställa att bara hänga runt i.

Triana, sevärdheter i Sevilla
Triana, sevärdheter i Sevilla
Triana, sevärdheter i Sevilla
Triana, sevärdheter i Sevilla
Triana, sevärdheter i Sevilla
Triana, sevärdheter i Sevilla
Triana, sevärdheter i Sevilla

Flamenco – drama & passion

Oavsett om flamencon har sitt ursprung i Sevilla eller ej så är den starkt närvarande överallt. Det säljs kläder & tillhörigheter, gatuartister som dansar & spelar och överallt delas det ut lappar till föreställningar. Vi hamnade på Flamencomuseets föreställning men om du som vi är helt obildad vad gäller denna konstart, spelar det nog mindre roll vart du går men en flamencoföreställning är nästan ett måste när du är i stan. Vilket drama, vilken passion. Verkligen kul att uppleva.

reseblogg, sevilla
reseblogg, flamenco
reseblogg, flamenco
reseblogg

reseblogg, flamenco

Mat & vin & kaffe – Sevilla är ett paradis för matälskaren

Tapas, sangria, mer tapas, rödvin och paella. Vi åt och åt och åt. Överallt hittar du tapasbarer och alla ser urmysiga ut. Jag hade för ovanlighetens skull inte gjort någon matresearch utan vi slank bara in där vi tyckte det såg mysigt ut. 

reseblogg

Alcázar – Unesco världsarv och kunglig extrabostad

Jag måste erkänna att jag inte visste att detta ställe existerade innan jag började kika lite på vad som skulle göras under Sevillabesöket. Men när bilderna dök upp på den utsökta moriska arkitekturen blev det snabbt ett måste, jag älskar den moriska arkitekturen! Vanligtvis en urusel turist som flyr allt vad köer heter ställde jag mig snällt i kön. Trots lågsäsong är det mycket folk så kan bara tänka mig hur här här senare under året… Men absolut värt ett besök, utsökt byggnad, otroliga trädgårdar.

Hitta hit: Patio de Banderas. entré €11,50 plus €6 för audioguide

Alcazar, Sevilla
Alcazar, Sevilla
Alcazar, Sevilla
Alcazar, Sevilla
Alcazar, Sevilla
Alcazar, Sevilla
Alcazar, Sevilla

Sevillas enorma katedral & Giralda tower

Det är väl lika illa som att svära i kyrkan att säga att katedralen inte är mycket att se. Det känns mer som en kombination av mässhall & fängelse. Enorm byggnad där allt som är vackert och sakralt är skymt av enorma gallergrindar. Men besöket här kommer på köpet om du vill upp i Giralda tower och det tycker jag absolut du ska ta dig upp i. En otrolig utsikt över hela Sevilla och tjusigt även om dagen bjöd på gråmulet väder.

Hitta hit:  Av. de la Constitución , entré €10 inkl tornet.

Katedralen i Sevilla
Katedralen i Sevilla
Katedralen i Sevilla

Plaza de Espana

Som en massiv grand final ligger det i fullkomlig överdådig storhet, Plaza de Espana. Färdig 1928 så är det inte lika gammalt som mycket annat i staden. Kronjuvelen är kanske den 515 meter långa kanalen som möter dig, tyvärr tömd för rengöring när vi är där. 

Hitta hit: Av de Isabel la Católica

Plaza de Espana, reseblogg
Plaza de Espana
Plaza de Espana

Så det var mina favoriter efter ett första besök i staden. För jag lovar att det kommer bli fler. Sevilla ligger bara ett stenkast bort så helt perfekt när längtan efter lite stadsliv sätter in. Läsa mer om Spanien kan du göra här:

Må gott och lev väl//Cathinka

Ps. Vill du ha koll på nya uppdatering här på bloggen så kan du alltid följa På vift på FB eller Bloglovin . Du kan även prenumerera på nya inlägg genom att fylla i din email här bredvid eller nedan om du läser på en mobil. Eller bara kika in här med jämna mellanrum såklart.

guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tommy Landin
Tommy Landin
november 20, 2021 16:14

Bra tips! Planerar några dagar där! Tack!

Ladies Abroad
januari 23, 2020 08:34

Jag var i Andalusien över nyår, Sevilla var med som potentiell dagsutflykt men fick väljas bort. Tänkte det får bli en helg en annan gång i stället och det känns som rätt beslut efter att ha läst detta. Allt mer tid än en dagsutflykt.

Ann-Louise
januari 21, 2020 19:41

Sevilla ser jättefint ut! Jag har varit lite sugen på att åka dit och blev ännu mer sugen nu. 🙂

Ann
Ann
januari 21, 2020 12:00

Oj så vacker!
Det ser ut som att i alla som inte varit där, verkligheten har missat något ?

Fantasy Dining
januari 20, 2020 21:58

Jag har länge velat resa hit! Nu är jag övertygad 😉

G-EMDVDK369J