London Calling – Camden Lock Market

En Weekend i London

Jag vecklar ihop min kropp och fäller ut den igen på en bänk, längs långbordet under de blåturkosa parasollen. Det är en grådaskig, något kylslagen förmiddag i mitten av mars, i Camden, norra London. Vi är omringade av stånd med mat som erbjuder en kaskad av smaker från världens alla hörn. Känner mig lite halvtråkig som valt en vegowrap med grillad halloumi men när texturen av den blodröda saftiga granatäppelkärnan gifter sig med ost och bulgursallad i munnen vet jag att jag valt rätt.

London Calling - Camden Lock Market

En ljuvlig doft ligger över Camden Village Market och det är svårt att välja mat

Vi har anlänt ett par timmar tidigare med buss 27. Visst kan man även ta sig hit med tunnelbana men nöjet att se London från övre däck, längst fram, i en röd londonbuss är så mycket större.

Redan på Camden High Street möts man av en annan värld.

Jag var här första gången någon gång i mitten på 80-talet. Då regerade fortfarande punkarna, så skinnjackorna och de olikfärgade tuppkammarna stod i exotisk kontrast till det jag var van vid i min lilla by hemma i Sverige. Det var första gången som jag var ensam ute i stora världen och allt kändes stort, annorlunda, lite skrämmande och spännande.

Sedan kom jag tillbaka som småbarnsmamma kring milleniumskiftet. Mesta kraften då, för ett kontrollfreak, gick åt att hålla koll på ungarna så jag minns inte så mycket mer än att jag tyckte det var mycket folk och lätt kaosartat.

Och så står jag nu här igen på Camden High Street som mogen vuxen och känner att jag redan här blir lite kär. Kär i de roliga husfasaderna, en annorlunda livsstil och mångfalden av människor.

Det är fortfarande ganska tidigt så det är inte så mycket folk och många håller på att plocka i ordning i sina stånd. Camden besöker man kanske främst för alla marknader och vi passerar Camden Market och Inverness Street Market innan vi kommer fram till Regents Canal och dess sluss.

London Calling - Camden Lock Market

Annorlunda fasader som man verkligen blir glad av möter en när man kommer till Camden High Street

Camden var på 1800-talet fortfarande landsbygg när man insåg att man behövde bygga en kanal som förband Themsen med vattenvägarna  norrut så varor kunde fraktas från industrierna i Midlands till Londons hamnar.

Vid Camden behövdes en sluss anläggas så det blev en naturlig rastplats så lagerlokaler byggdes längs kanalbankens sidor och området runt slussen blomstrade fram till 50-talet när vägtrafiken tog över och vattenvägen föll i glömska.

Sedan i början på 70-talet hyrde tre gossar de övergivna lokalerna och startade flera verkstäder och ateljéer för diverse hantverk och strax därefter startade helgmarknaden som till och börja med mest sålde hantverken men snart utökades till att omfattade mycket annat.

Idag är Camden Markets ett av Londons populäraste utflyktsmål och är öppet alla dagar i veckan året om förutom på juldagen.

London Calling - Camden Lock Market

Slussen fungerar och används än idag. Portarna öppnas förhand med vev

Min favoritdel är den marknad som heter Camden Lock Market och egentligen består av fler delar. Mysigast tycker jag de gamla stallarna är. Överallt kan man se husens ursprung. Affärerna finns i gamla boxar och spilltor. Fantastiska grova trägolv och ruffa tegelväggar skapar en härlig atmosfär. Allt finns att köpa om man är road av shopping. Själv strosar jag mest runt och njuter av omgivningarna.

London Calling - Camden Lock Market

Som vanligt ger sig magen så småning om till känna och vi drar oss mot delen som heta Camden Village Market där all mat finns. Och så sitter jag där med min vegowrap, omgärdad av människor från världens alla hör och känner att det är så här livet ska vara.

Lev väl och må gott! //Cathinka

Kommentarer

10 svar till ”London Calling – Camden Lock Market”

 1. Profilbild för Sanna Rosell
  Sanna Rosell

  Hej! Jag är förstagångskommenterare här – men inte sistagångsläsare… 😉 Ditt sätt att skriva och beskriva resor är fantastiskt fint att läsa! Det kurrar i min mage bara av tanken på vegowrapen och Camden hamnar direkt på min måste-lista i London. Tack för tips och inspiration!

  1. Profilbild för Tinka

   Tusen tack för din härliga kommentar Sanna, den gjorde mig verkligen glad!

 2. Profilbild för FREEDOMtravel
  FREEDOMtravel

  Jag har knappt varit i London (1 dag när jag var 14) men det här ser ju riktigt kul ut! 🙂

  1. Profilbild för Tinka

   Vi bodde i London några år när barnen var små så London ligger mig lite extra varmt om hjärtat och jag är väl inte helt opartisk men jag tycker verkligen London är värt ett besök! April och september/oktober brukar vara trevliga månader:)

 3. Profilbild för Bara brittiskt
  Bara brittiskt

  En gammal favorit. Idag tycker jag trängseln är lite mycket men det är ändå så mycket speciellt att jag måste dit regelbundet och kolla läget.

  1. Profilbild för Tinka

   Vi hade nog lite trängseltur. Vi hängde på låset när de öppnade på morgonen en ganska mulen och ruggig marsförmiddag. Kan tänka mig hur det är en solig lördagseftermiddag…Men en härligt levande del av London är det!

 4. Profilbild för Jeanette
  Jeanette

  Det var hundar inne på Gamla Orangeriet när jag var där så det borde vara tillåtet 🙂

 5. Profilbild för Ämma

  Vi måste ha varit i London ungefär samtidigt, jag fastnade också för matmarknade och njöt något otroligt. Min första fish & chips gick ner, men önskar jag hade orkat trängas och äta mig igenom hela marknaden.

  1. Profilbild för Tinka

   Ja det fanns mycket spännande att välja på för en hungrig mage! Vi var där så tidigt så slapp trängas så mycket. Härligt ställe är det.

 6. […] CATHINKA INGMAN Cathinkas mest lästa inlägg handlar om en Stopover i Doha. Hennes eget favoritinlägg handlar om Camden Lock Market i London. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?