Vandring i Italien, Osprey

Frågan är: Har jag tagit mig vatten över huvudet?

Det här inlägget är ett samarbete med Osprey Europe.

Vill du följa med och vandra i Italien i april? frågar väninnan. Och det är väl klart man vill. Ser framför mig en långhelg i vårsolen bland Toscanas böljande kullar. Ett landskap i friskt smaragdgrönt. Luft som fortfarande är lite krispig och inte dallrar av dammig hetta. Bättre start på våren kan man nästan inte få. Traska några timmar, långlunch i solen med solglasögon som skaver lätt på nästippen, traska några timmar till och sedan ett glas rött och en pasta på något härligt torg.

Vandring i Italien, Osprey

Absolut svarar jag därför glatt utan att först ställa de naturliga frågorna, när?, var? hur?.  De kommer sedan, när ja svaret redan är lämnat. Vad jag har givit mig in på börjar då stå klart. 7-8 dagars vandring med etapper på mellan 2-3 mil om dagen. Förvisso inte i alpterräng men det är rätt kuperat där vi ska traska mellan Camaiore och Siena… Känner att hjärtat börjar klappa lite extra. Vad har jag givit mig in på? Orkar jag? Men ändra sig är inte ett alternativ. Man vill ju inte vara en mes eller orkeslös tant!

Via Francigena

Vi ska gå längs den medeltida vägen Via Francigena som startar i Canterbury i England och slingrar sig ner genom i Europa för att sedan sluta i Rom. Sträckan vi ska gå, Camaiore-Siena är ca 16 mil lång. Jag vandrar kanske en dag i veckan, max 1,5 mil oftast kanske bara runt 8 km. Här pratar vi en helt annan nivå, sträckor på mellan 16-31 km, 7 dagar i rad… med packning.

Vandring i Italien, Osprey

Vandring, en materialsport?

När mannen och jag för ett antal år sedan diskuterade om vandring kanske skulle kunna vara ett gemensamt fritidsintresse åkte vi till Österrike en sommar för att testa om vi gillade det. På det bekväma sättet. Dagsvandringar, sköna sängar på hotell och 5 rätters middagar var definitivt något som passade oss ypperligt. Här blev vi snabbt av med uppfattningen att det bara var att knyta på oss skorna och ge oss ut. För så är det ju egentligen. Ska du vandra behöver du bara ett par bra skor. Men. Aldrig någonsin har jag varit med om att det diskuterats så mycket utrustning som på hotellet där vi bodde. Och det finns verkligen en massa bra att ha grejor om man vill.

Vandring i Italien, Osprey

Vandring i Italien, Osprey

Inför det här lilla äventyret behöver jag en ryggsäck. Så plötsligt händer det. Jag blir kontaktad av Osprey Europe som undrar om jag vill testa en av deras säckar. Så den djungel jag mött på nätet och i butik i min jakt på ryggsäck blir helt plötsligt hanterbar. Inte bara slipper jag välja märke, jag får dessutom experthjälp. Efter lite diskussioner fram och tillbaka med Lucy på Osprey föll mitt val på en Kyte 46. Det avgörande för val av modell var, förutom då storleken förstås, att det är en tjejmodell där större hänsyn tas till de kvinnliga formerna, sidfickor på båda sidor av säcken där jag kan ha vattenflaskor och det speciella ventileringssystem som gör att säcken ska vara bättre lämpad för vandringar i varmare klimat.

Vandring i Italien, Osprey

Äntligen sol – vandring på Bogesundslandet – min Osprey och jag.

Så kom äntligen solen, nya årets första helg. Om än lite tveksamt så var den ändå där denna efterlängtade glödande boll. Så ljust att det nästan gör ont i ögonen efter julen 2017, kanske den gråaste och mörkaste någonsin? Vi ger oss iväg för årets första vandring. Vi har beslutat oss för Bogesundslandet precis utanför Vaxholm. Nya marker för oss som jag blivit tipsad om i nätverket Kvinnliga Äventyrare. Stora Slottsrundan 8,5 km faller valet på. Ryggsäcken har jag packat med ca 4 kg packning för att börja lite lätt (rekommendation från tjejerna jag ska vandra med är ca 7kg). Säcken sitter som en smäck på ryggen, riktigt skön, vilket bådar gott. Det enda jag funderar lite på är om axelbanden kommer vara något hårda när packningen blir tyngre? Det är en riktigt trevlig runda med en hel del vattenkontakt. De 8,5 km suger i rejält benen och det är bara hälften av Italienvandringens kortaste etapp..

Vandring i Italien, Osprey

Vandring i Italien, Osprey

Vandring i Italien, Osprey

Årets första vandring är gjord och det lär bli betydligt fler. Nu ska utrustning trimmas och ben stärkas. Jag må ha tagit mig vatten över huvudet men skam den som ger sig, nu är det hårdträning som gäller. Ciao Ciao Italia, ci vediamo ad aprile!

Må gott och lev väl! // Cathinka


Läs mer om vandringar

Det här inlägget är ett samarbete med Osprey Europe. Ord, tankar och åsikter är, som alltid, helt mina egna.

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Ninni
  Ninni

  Spännande! När landar du i Rom då? 😀

  1. Profilbild för Cathinka

   Väldigt! Bara någon dag efter er men flyger till Pisa:)

 2. Profilbild för Emilie Knutsson

  Spännande! Det kommer säkert gå jättebra för dig ? Gäller att ta hand om fötterna, packa jämnt och ta många pauser. Men shit vad jag hade behövt öva för en sån tur ?

  1. Profilbild för Cathinka

   Jo annars får jag väl släppa på prestigen och ta bussen en dag men det hade känts surt… Fötterna är jag allt lite orolig för och hårdträningen har börjat?

 3. Profilbild för Helena - Oh darling, let\'s be adventurers

  Va roligt, vilket äventyr du har framför dig! Snygg ryggsäck också – kul att de hörde av sig så lämpligt.

  1. Profilbild för Cathinka

   Ska bli så roligt! Visst är den, som att vinna på triss?

 4. Profilbild för Christine - 29°

  Vilken resa att se fram emot. Va roligt! Och visst är det fantastiskt att det finns ryggsäckar för kvinnliga former. Till och med fotoryggsäckar för tjejer finns ju idag. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Det ska bli så otroligt roligt och troligtvis lite utmanande… Visst är det bra, vi är trots allt ofta lite olika anatomiskt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?