Vad kostar det att resa till Portugal

Vad kostar egentligen resan till Portugal?

Det senaste året har vi av förklarliga anledningar åkt framåt och tillbaka mellan Portugal och Sverige ett otaligt antal gånger. Så jag tänkte att det kunde vara lite roligt (eller inte…) att sammanställa och jämföra de olika resesätten. Vi har åkt bil, flyg och tåg. För att få så lika förutsättningar som möjligt har jag valt ut resor vi gjort i juni månad 2019 och målet i Sverige har varit Stockholm.

Det här är, på ett ungefär vad våra olika färdsätt har kostat, vilken tid det tagit & miljöpåverkan:

<vad kostar resan till Portugal

Med flyg mellan Portugal-Sverige

Flygpriserna ändras dagligen och det vanliga är att en enkelbiljett på sträckan ligger någonstans mellan 1 000-2 000 kr. Den här gången kostade själva biljetten 1 800 kr. Till det tillkommer transfers i båda ändar och lite mat på flygplatsen. Transfer mellan vårt hem och Faro flygplats går på ca 800 kr och på Arlanda Express kostar enkelbiljetten ca 300 kr. Något att äta längs vägen säg 200 kr.

Total kostnad: 3 100 kr för en person

Tidsåtgång: ca 1 dag

CO2-utsläpp: 1 011 kg (flygresan)

Besparingmöjligheter: Om du är mer flexibel i dina datum går det att hitta billigare flygbiljett. Väljer du att åka buss & tåg mellan Faro och Lagos finns också hundralappar att spara. Likaså kan flygbussen tas in till Stockholm.

Med bil mellan Portugal-Sverige

Efter att nu ha kört flera gånger mellan Sverige-Portugal så har vi fastnat för en favoritrutt som går först norrut mot Lissabon där vi tar österut in i Spanien fortsatt norrut via San Sebastian-Paris-Belgien-Holland-Tyskland vidare med färjan Puttgarten-Rödby genom Danmark och så vidare upp längs E4an i Sverige. Men det finns andra alternativ såklart. Förra sommaren valde vi att köra via Andorra och i vintras via Barcelona.

Andorra, reseblogg, Resa i Andorra www.cathinkaingman.se

En stor anledning till att välja bilen är när vi vill/behöver ta med oss vår hund.  Att vi har hunden med i bilen påverkar även planeringen av körningen då vi helst inte kör mer än 7-8 timmar per dag för Tintins skull och måste välja hotell som tillåter hund. Vi prioriterar även att hotellet gärna ligger så till att det finns möjlighet till trevlig hundpromenad.

Så för vår senaste körning såg kostnaderna ut så här; Bensin 7 000 kr, vägtullar 2 100 kr, hotell 6 300 kr (4 nätter), mat 3 500 kr, färjor alt färja+bro 1 600 kr. Total kostnad 20 500 kr. Vi har då en äldre bil som drar ca litern milen och kostnaden är för två personer. Räknar vi om det per person ser det ut så här:

Total kostnad: 10 250 kr för en person

Tidsåtgång: ca 5 dagar

CO2-utsläpp: 597 kg/pers (vid två i bilen)

Vandring längs Algarvekusten, Cape St Vincent, Reseblogg

Besparingmöjligheter: Det blir självklart billigare om bilen drar mindre. Vi har även valt att bo lite roligare/dyrare. Ibis är annars bra alternativ om en reser med hund och ligger runt tusenlappen natten för ett dubbelrum. Maten går även den att spara in på.

Med tåg mellan Portugal-Sverige

Jag gav nästan upp för det är inte helt lätt att lista ut hur en ska ta tåget och eftersom i princip halva Sverige bestämt sig för tågsemester i sommar gick det inte att få någon hjälp hos de få resebyråer som fortfarande hjälper till med tågbokningar. Ytterligare lite krångligare blev det då Tintin, hunden, skulle med även här. För att inte sitta fast allt för mycket i förbokade tågbiljetter så landade valet tillslut på Interrailkort. Förvisso med förbokade sittplatser men om förseningar skulle uppkomma så begränsade sig förlusten till nya platsbokningar, inte fulla biljetter. Val av rutt blev till slut Stockholm-Lund (Köpenhamn)-Hamburg-Paris-Lissabon-Lagos där vi tog nattåg sträckan Hendaye-Lissabon. Kostnaderna för två personer plus hund hamnade på interrailkort 6 100 kr (5 resdagar, ett för person under 27), sittbiljetter 3 050 (inkl nattåget och extra hundbiljett), hotell 3 800 kr (vi klarade oss på två hotellnätter eftersom vi bodde hos kompisar i Lund), mat 2 300 kr, totalt 15 250 kr för 2 personer. Mer om tågresan finns att läsa här.

Total kostnad: 7 625 kr för en person

Tidsåtgång: ca 4-5 dagar

CO2-utsläpp: 117 kg/pers

Besparingsmöjligheter: Jag skulle gissa att det blir billigare om en inte köper interrailkort utan köper vanliga tågbiljetter på respektive sträckor. Om en inte har hund med sig går det att istället bo på hostel och spara in en slant där.

Nattag till Lissabon
tågluffa i europa

Källa för CO2-utsläppen är www.klimatsmartsemester.se

Om resan är målet så är absolut tåget det trevligaste färdsättet. Tiden kan fördrivas med att läsa bok, spela spel och bara njuta av det förbipasserande landskapet men det tar tid. Och ska en bara transportera sig mellan länderna är det få förunnat att kunna avsätta både tiden och pengen det kostar. För oss flesta andra blir det nog flyget de allra flesta gångerna. Är det någon där ute som tagit bussen på sträckan?

Jag fick ett bra svar från Julia Nilsson på FB angående hur det är att ta bussen till Portugal. Så här säger hon:

”Jag tog Flixbus tur och retur Köpenhamn-Lissabon nu i sommar för 99 euro, med stopp i Paris på vägen ner och Paris och München på vägen hem. Räkna med två dygn för själva resan, + eventuella övernattningsstopp på vägen. Har funkat bra, och kan tänka mig att göra det igen. Här är länk till biljettypen jag använde.

Må gott & lev väl//Tinka

Ps. Vill du ha koll på nya uppdatering här på bloggen så kan du alltid följa På vift på FB eller Bloglovin . Du kan även prenumerera på nya inlägg genom att fylla i din email här bredvid eller nedan om du läser på en mobil. Eller bara kika in här med jämna mellanrum såklart.

Kommentarer

 1. Profilbild för Liselott
  Liselott

  Hej!
  Vad trevligt att få de ungefärliga priserna på olika transportsätt till Portugal. Vi bor i Vila Real de Santo Antonio på Algarvekusten, och gränsar till Spanien. Bara floden imellan. Vi har tänkt ibland att ta tåg till Sverige nämligen.?
  Vänligen,
  Liselott Bergström

  1. Profilbild för Cathinka

   Kan bara varmt rekommendera att ta tåget! Bara en har gott om tid så är det ett trevligt sätt att ta sig genom Europa. För er är det dock kanske enklare att åka via Sevilla?

 2. Profilbild för Nomaderna

  Vilket intressant och bra inlägg! Vi gillar verkligen att åka tåg och som du nämner får man se så mycket mer på vägen. Ett tips om man ändå bokar interrail är att ringa Europarunt.se, de hjälper till med alla bokningar och anknytningar så det går supersmidigt och man slipper lägga egen tid på det.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack. Tack för tips på annan aktör. Har aldrig hört talas om dem men nya aktörer behövs verkligen för lite knixigt att boka är det allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?