Nattåg till Lissabon

Nattåg till Lissabon

,

Så är vi framme vid sista etappen på vår tågresa genom Europa och det som jag kanske sett framemot allra mest, nattåg till Lissabon. Jag vet inte om du håller med men ligger det inte som ett rosaskimrande romantiskt skimmer över nattågresor? Inte för att mina egna tidigare tågresor som har inbegripit nätter på något vis varit i närheten av romantiska, inte ens en särskilt angenäma upplevelser faktiskt. 

Första gången jag åkte nattåg var på tidigt 80-tal mellan Kairo-Luxor och resan gjordes med magsjukan från helvetet. Jag behöver nog inte gå in på några detaljer för att förmedla att det inte var en särskilt romantisk resa… Nästa gång var det dags för nattåg mellan någonstans i Thailand till Malaysia. Det här var i början av 90-talet och en av de mest populära tv-serierna som gick då var Bankok Hilton. Jag var fullkomligt livrädd för att någon skulle plantera droger i min rygga. Sovkupén som bestod av en miljon (nåja) bäddar med bara ett litet draperi för innebar att jag låg med ryggan innanför mig i bädden. Det blev lite trångt och ett särskilt romantiskt sällskap i sängen är inte en rygga. Min senaste nattågsresa var också i Thailand, nu med familjen. Vi hade bokat förstaklass kupé med världens bästa ac. Det var så kallt att tänderna skallrande och att sova var inte att tänka på.

Varför reser jag?
Luxor , tidigt 80-tal. Ett av mina absolut starkaste reseminnen, kanske magsjuka skärper sinnena…

Men nattåg till Lissabon, visst låter det härligt! Kanske beror det på att jag ganska nyligen läst den ljuvliga boken med titeln Nattåg till Lissabon, en helt underbar kärleksförklaring till litteraturen. Vi lämnar vårt hotell efter en god, söt frukost och promenerar mot Gare Montparnasse där snabbtåget mot den fransk/spanska gränsen avgår. De franska snabbtågen är verkligen fantastiska och det här tåget är nog det fräschaste jag någonsin åkt, till och med toaletterna är en fröjd. Med en hastighet som pendlar mellan 280-310 km/tim är vi snart nere vid Atlantkusten. 

Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon

Hendaye är slutstation för snabbtåget och vi har 4 timmar tills nattåget till Lissabon avgår. Tid vi tänkt använda till att äta lunch och inhandla lite godsaker till kvällen. Det blir inte mycket av vare sig det ena eller andra. Som så ofta i södra Europa har restaurangerna stängt på eftermiddagarna så lunchen får bli en svindyr, men god, macka på fiket mittemot stationen. Och någon affär att handla den där goda franska osten och andra delikatesser hittade vi inte. Inte ens en enkel livsmedelsaffär hittade vi. Sura flygande mattor och chips från stationens kiosk fick det bli.

“Life is not what we live; it is what we imagine we are living.” ― Pascal Mercier, Night Train to Lisbon

Nattag till Lissabon, Hendaye
Nattag till Lissabon, Hendays

Eftersom Tintin är med har vi köpt liggvagnsbiljett i egen kupé, ett krav om du reser med hund. Kupén är kanske 3 m2 och består av två säten, som senare ersätts av bäddar, plus en liten toalett med dusch. Enkelt och funktionellt men definitivt inte romantiskt:) Redan klockan 9 kommer konduktören och bäddar om från sitt till ligg så vi får krypa upp i underslafen istället och njuta av det vackra landskapet som susar förbi där vi tar oss fram mellan, under och genom Pyrenéernas utsträckta tår.

“I love tunnels. They ’re the symbol of hope: sometime it will be bright again. If by chance it is not night.”  ― Pascal Mercier, Night Train to Lisbon

Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon

Trots ett betydligt längre stopp i Medina del Campo än vad tidtabellen säger, ett stopp där jag passar på att rasta Tintin, når vi Lissabon bara 20 minuter sena. Det gör att vi hinner med det första tåget söderut ner mot Algarvekusten. Nu lite resetrötta lockar det betydligt mer än den förmiddag med god lunch vi spetsat in oss på i Lissabon. Så når vi Tunes på Algarvekusten där vår tågresa tar slut för denna gång. En erfarenhet rikare, riktigt nöjda och helt förundrade över hur smidigt det har flutit på. Men nej, det finns inget romantiskt med nattåg, inte heller på ett nattåg till Lissabon.

Nattag till Lissabon
Nattag till Lissabon

Må gott och lev väl!//Tänka

Dagens bokning: Platsbiljett på de franska snabbtågen och är obligatoriskt. Vi köpte våra genom deras app för €15/pers. Biljetterna i sovkupé går enligt uppgift från Renfe, det spanska tågbolaget som kör sträckan Hendaye-Lissabon, bara att köpa på resebyrå eller på spanska tågstationer. Jag köpte våra på station i Spanien under vår bilresa upp. Priset var ca €60/pers. På tåget var vi tvungna att betala till €30 för Tintin. Enligt den extremt sura konduktören betalar en alltid för hund på spanska tåg.

Och så den vanliga uppmaningen att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Kommentarer

 1. Profilbild för Christine - 29°

  Jag tycker mig ändå få ett litet rosaglittrande skimmer av att läsa/se detta. Själv har jag bara åkt nattåg som liten, då familjen varje år då åkte upp till Storlien på vintern för att åka slidor. Och de tågen mins jag som uråldriga i jämförelse med det ni åkt nu. 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Så här några veckor senaste har det definitivt lite rosaskimmer över sig. Det är inte klokt vad lite distans kan göra;-)

 2. Profilbild för Amis
  Amis

  Tack för en underbar och informativ reseberättelse. Har faktiskt åkt nattåg mellan Malmö och Lissabon fast resan gick från syd till norr. Var väldigt liten så jag minns knappt något. Och nu står tjejen och jag i kvalet och valet att boka en tågtur ned till Lissabon efter att hon läst refererade boken. Å andra sidan hatar hon nattåg så det blir förmodligen flyget…

  1. Profilbild för Cathinka

   Ta tåget ena vägen och flyg andra! Det är en rolig upplevelse och en behöver ju inte bara ta nattåg:)

 3. Profilbild för sonya
  sonya

  Hej Cathinka! Vilken fin blogg du har med kanontips!
  Jag ska åka tåg från Malmö till Lissabon den 4 september och jag försöker hitta det där nattåget från Hendaye till Lissabon som du tagit. Men jag får inte upp det på Renfes hemsida. Vet du vart jag hittar det? Jag skulle vilja ta det onsdagen den 7 september om möjligt 🙂

  Tacksam för hjälp!

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Sonya!
   När vi åkte kunde dessa biljetter endast köpas på tågstation i Spanien alternativ via resebyrå i Sverige. Kolla med Centralens resebyrå i Kalmar som är specialiserade på tågresor, https://resebutik.se/

 4. Profilbild för Cathrin
  Cathrin

  Hej. Hur mycket väger din hund. Jag har läst att hundar som väger mer än 10 kg inte får åka med på tåg i Spanien.

  1. Profilbild för Cathinka

   Min hund väger bara 7 kg. Nu kommer jag inte ihåg hur det var i Spanien men jag vet att det var en himla massa bestämmelser.

 5. Profilbild för anna
  anna

  Tack för din blogg, letar som en tok för hur man kan ta sig med tåg hela vägen till Lissabon och nu fattar jag mer (vill hellre åka tåg än buss sista biten). Jag bara ”sladdade in här nu” men ska läsa mer, verkligen fin blogg. Tack!

  1. Profilbild för Cathinka

   Vad roligt att den kan vara till nytta. Jag tror det är så att nattåget inte längre går från Hendaye så du får räkna med fler byten. Kanske också värt att kika på att ta tåget via Madrid istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?