Mat är en ständig källa till glädje i mitt liv och kanske än mer just nu när många andra glädjeämnen är placerade i garderoben i väntan på bättre tider. För ett gäng år sedan, när barnen var yngre och jag var mer bunden till hemmets sköna vrå, var matlagning en av mina största hobbys. Jag kunde stå i timmar i köket och riktig njuta av tillkomsten av goda middagar. Nu lagar jag inte alls lika mycket mat själv längre men jag njuter fortfarande minst lika mycket av god mat. Och alla vi som älskar mat vet betydelsen av förstklassiga råvaror. Idag har vi verkligen fått uppleva en sådan när vi besökte Monterosa där de framställer olivolja på Algarve av allra bästa kvalitet. Många är de guld- och silvermedaljer de vunnit på tävlingar runt om i världen.
Monterosa olivolja – kvalitet framför kvantitet
Monterosa är ingen stor tillverkare. De har 15 hektar mark fördelat på 5 gårdar i trakten runt Moncarapacho på östra Algarve där de odlar oliver. Av detta producerar de ca 15 000 liter olivolja om året. Allt är biodynamiskt och ingenting går till spillo. Här på Monterosa föredrar de att pressa oljan från gröna oliver vilket innebär att de skördar tidigt. Redan i september-oktober. Tillskillnad från stora gårdar skördar de här för hand för att bättre skydda sina träd. Nät läggs under träden och oliverna skakas försiktigt ner. För att få allra bästa kvalitet på sin olja har de en egen kvarn. Det innebär också att Monterosas olivolja enbart är producerad från oliver från den egna gården.
Guidad visning i olivlund och av framställning
Mariana från Monterosa lotsar oss genom hela processen. Hon talar om tiden som en viktig kvalitetsfaktor. Att oliven så snart som möjligt efter den lämnat trädet ska pressas. Om vikten av att temperaturen inte överstiger 27 grader under pressningsprocessen eftersom oljan då inte längre får kallas kallpressad. Hon berättar om hur vattnet, olivstenarna och olivköttet, allt restprodukter från framställningen återvinns och används som bevattning och gödning i planteringarna.
Monterosa är en tämligen ung olivgård. De flesta träden här är endast 20 år och då pratar vi om träd som kan bli tusentals år gamla. Efter några års torka kring milleniumskiftet krävdes ett skifte från de vattenkrävande apelsinodlingarna till något mer tåligt och valet föll på oliver. Lite rolig kuriosa för oss svenskar är att Monterosa är grundat av en svensk, Detlev von Rosen. Han kom till Portugal på 60-talet för att odla grönsaker till oss uppe i mörka Norden. Tyvärr var det problem med logistiken så grönsaksodlingarna övergavs till förmån för krukväxtodlingar.
Lite roliga fakta om olivoljan: Man har hittat spår av olivodlingar från 6 000 år före Kristus. Spanien är det land i världen som framställer mest olivolja med över 1,5 miljoner ton årligen. Greken är den som konsumerar mest olivolja med ca 25 kg/pers att jämföras med svensken som konsumerar 0,6 kg/pers. Portugal är ligger just nu på 9:de plats vad gäller produktionsvolym men tack vare de senaste årens moderniseringar tror man att landet kan nå 3:dje platsen inom några år.
Vi provar detta gröna guld – olivolja på Algarve
Vårt besök avslutas med en provning av Monterosas oljor. De har fyra olika sorter som är producerat från olika olivsorter och en sort som är en blandning av dem alla (den här typen av blandningar är det normala vid olivoljeframställning). Mariana har förberett och hällt upp 5 små glas med olja. Hon berättar hur vi första ska värma oljan i våra händer, föra den till näsan för att dofta för att sedan avslutningsvis smaka på den. En bra olivolja ska först ge dig en fruktig smakupplevelse längst fram i munnen, sedan ska du känna en viss bitterhet lite längre bak i munhålan för att sedan skönja en lätt pepprighet i halsen när oljan jobbar sig ner i magen.
Det har varit ett riktigt roligt besök och jag har lärt mig massor. Med mig hem har jag ett gäng olika olivoljor. För att kunna anpassa efter råvara jag serverar. Jag kommer absolut åka tillbaka för att även få vara med och följa skördeprocessen!
Och som vanligt, du vet vad som gäller, in och gilla På Vift på FB, Instagram eller Bloglovin!
Må gott och lev väl! // Tinka
Vill du besöka Monterosa för en guidad visning hittar du alla kontaktuppgifter och annan information här.
Lämna ett svar