Dinosarier Salema Algarve

På inspirerande dinosauriejakt i Salema

,

Det är en tidig morgon i mars när vi anländer toppen av Salema by där vi samlas för att göra något riktigt roligt – vi ska på dinosauriejakt. För här i Salema kan du hitta spår efter detta kolossala djur som är mellan 130-160 miljoner år gamla.

Längs Rota Vicentina västerut

Solen värmer skönt trots den arla timmen. Klockslaget är valt efter tidvatten för när detta är högt kan vi inte nå vår första plats. Vi vandrar längs Algarvekusten via Rota Vicentina västerut. Från toppen av berget hela vägen ner till klippstranden. Med oss har vi Birgitta, kemist, geolog och dinosauriefanatiker. Utan henne hade jag definitivt inte hittat hit. Och utan Birgitta hade detta definitivt inte varit lika spännande. Hon är en strålande guide, fylld av passion och så mycket kunskap.

Detta första stopp tar oss till de absolut bästa spåren. Tydliga spår från en ornitopod som levde här under kritatiden, en sisådär 130 miljoner år sedan när Algarvekusten låg vid ekvatorn och havet här utanför bara var en lagun.

På Salemas strand

Vi går tillbaka till våra bilar och tar oss halvvägs ner till byn. Ett gäng trappsteg tar oss ner mot stranden och nästan nere ser vi nästa omgång fotspår. Sol, sand, vatten och vind gör att spåren sakta suddas ut. Men än ser man den tydligt om du vet vad du ska leta efter. 

Här är det en iguandon som gått. Denna gigant gick även han här för 130 miljoner år sedan. En hisnande tidsrymd!

Sista stoppet är längre österut på stranden och dessa spår är knappt urskiljningsbara men det är också de äldsta, det här är spår från juratiden. Man har beräknat dem till 160 miljoner år. Denna gång är det den flygande theropod vi har att göra med.

En fullkomligt otroligt inspirerande förmiddag börjar gå mot sitt slut. Men innan vi styr kosan hemåt igen har Upplev Algarve, som arrangerat dinosaurievandringen, dukat upp en härlig lunchbuffé med strålande utsikt över söta Salema.

Stort tack till Birgitta för så mycket lärdom och Upplev Algarve för bra en utmärkt utflykt!!

Må gott och lev väl // Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  Men vilken kul utflykt! Det är häftigt att vi kan se spår som är så gamla!

  1. Profilbild för Cathinka

   Exakt, så fascinerande! Och det blir så mycket bättre med en inspirerande guide.

 2. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Vilken spännande jakt!
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Cathinka

   Men verkligen. En så inspirerande utflykt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?