Africa Amini 's Original Masaii Lodge

Africa Amini Alama– Afrika jag tror på dig

Tiden har kommit för att lämna Lake Natron och börja återfärden mot Arusha och Kilimanjaro Airport för min resa hem. Men riktigt än är inte detta otroliga Tanzania äventyr slut, några dagar har jag fortfarande kvar och dessa dagar ska jag tillbringa i Africa Aminis vård. Och vilka dagar det ska bli. Hänförd är det ord som ligger närmast till hands men vi tar det från början. Eller ja från Lake Natrons storslagna landskap.

LÄS MER

Dags att packa ihop och åka vidare

Framför oss har vi en ren transportdag när 20 mil ska läggas bakom oss. Den mindre vägen är vald för att jag ska få se mer, se nytt. Dagens mål är den lilla byn Momella på norra sluttningen av Mount Meru.

Vägen går från nästan obefintlig, helt ok grusväg, bra asfalt, fungerande grusväg, till något som i bästa fall kan kallas väg. Vi åker hela vägen till den faktiskt tar slut, vägen alltså. Det har varit en varierande tur. Från det surrealistiska ökenlandskapet, via ganska ful busksavann, till överraskande prunkande odlingsmarker tills jag hamnar på Hillside Retreat. I vad som känns som mitt i djungeln.

Vilket ställe – Hillside Retreat!

Ibland kommer man till boenden som man bara faller pladask för. Hillside är ett sådant.  Först är det lugnet och stämningen. Sedan den enkla men oerhört vackra inredningen. Jag får ett helt hus för mig själv. Stort sovrum, gigantiskt badrum, sällskapsrum och så altanerna! Inte en utsikt så långt ögat kan nå utan omsluten av grönska. Grönska & tystnad ackompanjerad av fågelkvitter och lövens stilla rasslande.

Middagen serveras på min terrass och efter att under hela resan varit omgiven av människor så är ensamheten en njutning.

Hillside Retreat Africa Amini

En dag full av så många intryck

Jag vaknar synnerligen utvilad till en helt otrolig frukost men snart är det dags att ge sig av igen. Jag som precis hade börjat föreställa mig själv här i villan skrivandes de närmaste veckorna:)

Det är en dag full av aktiviteter. Efter att ha packat in min packning i en bil som kör till mitt nästa boende traskar jag själv i väg tillsammans med min guide som jag tyvärr glömt namnet på. Idag ska vi besöka flera av de projekt som ingår i stiftelsen Africa Amini.

Africa Amini – ett grymt imponerande mångsidigt projekt

För lodgen jag bott på i natt och nästa jag ska bo på ägs av en stiftelse. Stiftelsen Africa Amini Almani – som fritt kan översättas till ”jag tror på Africa” startade 2008. Grundare och de som fortfarande driver stiftelsen är två kvinnliga österrikiska läkare. Förutom lodgerna har de grundat ett sjukhus, flera skolor, ett barnhem, hantverksutbildningar… och idag ska jag få en inblick i deras arbete.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM

Sjukhus, skolor och mycket mer

Vi vandrar längs gränsen till Arusha National Park på små stigar och vägar ner mot sjukhset. Det är en ytterst lärorik promenad, fortlöpande berättar min guide om växternas betydelse. Febernedsättande, huvudvärk, sårbehandling. För vad som gör det här sjukhuset så speciellt är att de behandlar både med moderna och traditionella metoder. När jag kommer fram blir jag hänförd. Hänförd över att sjukhuset även är så otroligt vacker. På samma sätt som lodgen är det vitt med vackra trädetaljer och fantastiska färger i alla detaljer. Mottagningsrum, behandlingsrum, naturapoteket. Allt är vackert. 

Vi fortsätter till den nya secondary school med inriktning på hållbar turism. Skolan är så ny så den är inte fylld än. 2 klasser finns som varvar traditionell utbildning med att lära sig allt du kan tänkas behöva inom hotell & restaurangnäringen. Rundturen fortsätter, förskola primary school, sömmerskeutbildning, datautbildning. Dessutom finns det utanför det här området snickeriutbildning, verkstadsutbildning, barnhem…IMPONERANDE!

Original Masaii Lodge

Vinsten från de båda lodgerna Hillside, och dit jag nu kommit, Original Masaii lodge går in i stiftelsen för att finansiera alla projekt ovan. Självklart kommer även pengar från andra donationer men bara genom att bo här hjälper du alltså till att göra skillnad. Och vilka boenden!

Lodgen jag har kommit till nu är något helt annat än Hillside men minst lika imponerande. Masaii Lodge är uppförd som en massaj by med traditionella byggtekniker. Som tex lerväggar. Och är du en utsiktsjunkie, jag säger bara WOW! Hela stället med sina 16 lerhus har en 360 graders vy över det storslagna landskapet som bjuder på båda Kilimanjaro & Mount Merus ståtliga siluetter.

Med risk att nu verkligen börjar bli riktigt tjatig – det är så vackert! 

Masai Lodge, Africa Amini

Möjligheten att lära sig massor om massajkulturen

Lodgen drivs av massajer från de angränsande byarna. Så här har du verkligen möjlighet att lära dig massor. Dels kan du delta i olika aktiviteter för att lära dig mer dels kan du vid kvällens samling vid lägerelden kan du också ställa frågor. Själv deltog jag i en aktivitet där jag fick prova på att vara massajkvinna några timmar. Man kan väl lugnt säga att det ger en otrolig ödmjukhet och stor tacksamhet över att vara född i Sverige.

Allting har ett slut även denna resa

Och nu är den slut denna fullkomligt fantastiska resa till Tanzania. Så mycket jag har fått uppleva. Så mycket jag har fått se. Och så otroligt mycket jag har lärt mig!!

Jag hoppas verkligen att jag får möjligheten att komma tillbaka, både till Tanzania och hit till Amini och deras fantastiska projekt.

Må gott och lev väl! // Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Åsa

  Vilken resa! Du har väl läst ”Den vita massajen”?

  1. Profilbild för Cathinka

   O ja, blev lite besatt och sträckläste(hörde) alla tre delar:)

 2. Profilbild för Anna i Portugal

  En fantastisk resa, men också fantastiskt berättat! Och dina varierande bilder ger mig en helt annan inblick än från en resetidning. Tack!

  1. Profilbild för Cathinka

   Men tack för så fina ord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?