Lake Natron en tidig morgon i november

Mäktiga Lake Natron – giftig sodasjö, vulkan och drömlikt vattenfall

,

Det kan nog faktiskt vara en av de mest storslagna platser jag besökt. Lake Natron och dess omgivning. Landskapet är bedövande vackert. Och detta trots en svår torka som gör att marken periodvis ser ut som elefantens grova hud utan tillstymmelse till liv. Jag kan bara föreställa mig hur här ser ut när regnet dragit fram och gjort vad bara regnet kan, färgat hela landskapet grönt. Fast å andra sidan gör torkan att landskapet känns näst intill surrealistiskt i sin månlika karghet.

Efter en aktivitetsfylld dag i Mto wa Mbu far vi nu alltså vidare till området runt Lake Natron. Bilfärden hit är lång men magnifik. Genom enormt vidsträckta landskap längs Great Rift Valleys östra kant far vi. På vägar som gör att dammet yr. Det känns som om vi färdas på månen eller i mitten av ingenting men överallt ser vi massajer som är på väg. Varifrån till var är omöjligt att gissa för här finns ingenting. Åtminstone inte inom vad vi skulle kategorisera som gångavstånd. Men vandrar gör de, alldeles själva, med sina kor & getter eller tillsammans med masajjeepen – åsnan. Som bär vatten eller ved. 

Lake Natron – sodasjö full med rosa flamingos

Det är varmt här eller ja, snarare hett. Inte långt från 40 graders sträcket. Så man kan fråga sig vad gör jag egentligen här, i mitten av ingenting? Lake Natron är det perfekta stället att ta en övernattning på om du beslutar dig för att åka bil tillbaka till Arusha i stället för att flyga. Något jag verkligen kan rekommendera om du har ett par dagar över. För här i Lake Natron finns en av den mindre flamingos absolut största häckningsplatser. Hit kommer inte mindre än 75% av världens alla drygt 3 miljoner mindre flamingos. Detta trots att det här är världens mest alkaliska sjö med ett phvärde nästan som ammoniak, så i princip kan ingenting annat kan leva i denna miljö.

En tidig morgon vid Lake Natrons strandkant

I det svaga gryningsljuset tar vi oss ner mot strandkanten. Och där, när solens första strålar färgar hela världen rosa vandrar vi som på tunn is som spricker under våra fotsteg. Det är den tunna saltskorpan som bildats av hettan när vattnet avdunstar. Och framför oss står de ståtligt som guldglimmande statyer, flamingon. Det är en andäktig syn, framför allt på grund av det omgärdande storslagna landskapet; sjön, Great Rift och inte minst den ståtliga aktiva vulkanen Ol Doinyo Lengai.

Efter att ha strosat lite i geggan längs strandkanten och beskådat flamingon både op länden, tvären och underifrån, vandrar vi sedan sakta en bit tillsammans med zebror, gnuer och antiloper i denna magiskt vackra morgon. Men sen börjar det bli dags att ta oss tillbaka mot lodgen och frukosten.

Men först uråldriga fotsteg och en massa giraffer

På vägen tillbaka stannar vi till vid The Engare Sero footprint site. Här har forskare hittat fynd av välbevarade mänskliga fotspår. Fotspår som lämnats i leran för mellan 5 000 och 19 000 år sedan. Ingen annan plats i Afrika har så många forntida Homo sapiens fotspår. Som sådan är platsen inte alls uppseendeväckande men när man sätter den i en kontext, att människor faktiskt vandrade precis här för 10 000 år sedan, ja då blir det ganska spektakulärt.

Mellan sjön och lodgen finns en akaciaskog och som så ofta där det finns akacior så finns det giraffer. Det är så vacker att man nästan måste gråta när man ser dem ta sig fram med sin gungande gångstil med akaciaträden i förgrunden och vulkanen i bakgrunden. Det kan ha blivit både ett och annat fotostopp längs vägen.

En helt makalös vandring till Ngaresero waterfall

Efter en stunds vila bär det av på vandring. Vandring mot vattenfall. Och en av resans absoluta höjdpunkter! Omgärdad av branta bergsväggar tar jag mig längs rinnande flod uppåt, uppåt. Ibland måste floden korsas. Ibland måste ganska slippriga bergspassager passeras. Men trots detta är det en vandring som de allra flesta kan klara. Och när du når slutmålet, Ngaresero, så väntar gudomliga, svalkande bad.
Gör inte som jag bara och släpa med dig pass och andra viktiga papper om du inte har vattensäker väska. De ligger betydligt säkrare där du bor än hos dig när strömmande vatten ska forceras.

Vandringsfakta
Start/mål: -2.638648, 35.873536
Längd: ca 5 km t/r
Tid: ca 2 timmar men beror på hur länge du är vid vattenfallet
Höjdmeter: drygt 300
Tips: Ta med fika från ditt boende. Väldigt mysigt vid vattenfallet så det går att hänga där en stund.

Helt enkelt en lite bättre dag!

Må gott och lev väl // Tinka

Följ, följ, följ På vift på FB! Genom att prenumerera får du info om nya direkt i den mailkorg. Det gör du genom att anmäla dig här bredvid (eller nedan om du läser på mobilen). Du hittar mig även på Instagram med resebilder och vardagsstories. Själv följer jag mina favoritbloggar via Feedly, kanske något för dig?

Etiketter:


Kommentarer

3 svar till ”Mäktiga Lake Natron – giftig sodasjö, vulkan och drömlikt vattenfall”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Åh vad vackert och en sån fantastisk upplevelse. Och så badade du minsann!

    1. Profilbild för Cathinka

      Galet vackert helt enkelt. Och tänka sig, plötsligt händer det😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?