Street art I Bangkok

Street Art i Bangkok – en promenad längs Chao Phraya

Regnet strilar sakta ner utanför fönstret på det stora hotellet längs Chao Phraya-floden i Bangkok. Det är en tisdag eller kanske onsdag i februari. Den första regniga dagen på hela semestern så vi tänker att det passar utmärkt med en chilldag. Men upptäckarlustan pockar på allt för mycket, en liten tur i regnet kan aldrig skada. Några regnkläder har jag inte packat men ett av stans största köpcentrum ligger bara en liten båttur bort.

Sagt och gjort, iväg för att införskaffa en regnponcho och sedan bär det iväg på upptäcksfärd. Det finns nämligen en alldeles utmärkt street art promanad längs floden.
(Längst ner i detta inlägg hittar du en karta med alla stopp jag nämner utsatta.)

Saphan Taksin Pier – jag börjar här

Även om du inte bor här är det enkelt att ta sig hit. Antingen med Skytrain eller med någon av alla båtar som jobbar sig upp och ner längs floden Chao Phraya.

Här hittar du promenadens första verk. Väggmålningen är svår att missa där den löper längs en 80 meter lång mur även om parkerade moppar och väntande tuk-tuks gör sitt bästa för att täcka målningen.

Väggmålningen är ett verk av den holländska gatukonstnären Daan Botlek gjord 2016 under BUKRUK Urban Arts Festival och föreställer flytande tecknade kroppsdelar, uppdelade men arrangerade så att de skulle passa ihop om de staplades.

Många av verken längs den här promenaden härstammar från BUKRUK. 2016 tog BUKRUK Urban Arts Festival in konstnärer från hela världen i 10-dagar för att fylla området med cool street art.

Mer att se i området: Besök den lilla marknaden Bang Rak där det finns massor av gatumat att välja bland.

Wesr, Kashink, Muebon – 547 Si Wiang

Enda gången du behöver ta dig till andra sidan den ganska busy Charoen Krung Rd är om du vill inkludera verket gjort av de tre street art artisterna Wesr, Kashink & Muebon. Jag hittar absolut ingen info om denna gatumålning men den är klart värd den lilla omvägen.
Tid: Från Saphan Taksin Pier tar det ca 10 min att gå.

Street art Bangkok, Wesr, Kashink, Muebon

Charoen Krung 32

Portugals ambassad deltog i BUKRUK Urban Arts Festival genom att ge sin murvägg till thailändska konstnärer att uppföra sina verk på. Kult, Lolay, Sabek, Alex Face och fler gick samman för att skapa en kollektion på en enda vägg, som visar upp inhemska talanger och tekniker. Även den motsatta muren är numer fylld med street art.
Tid: Från 547 Si Wiang tar det ca 15 min att gå hit.

Warehouse 30

Mittemellan Charoen Krung 32 och Portugals ambassad hittar du Warehouse 30 som är värd ett besök även om du inte gillar street art. Som namnet avslöjar är det en gammal lagerbyggnad eller egentligen flera som är restaurerade till sin forna glans.
Idag fungerar det som ett Arts and Craft center med flera butiker och fik. Men självklart hittar du även här några gatumålningar. Mest känd är antagligen de italienska gatukostnärerna Sten & Lex stencilerade verk inspirerat av Bangkoks alla elledningar.

Portugals ambassad – Vhils

Inte förvånande kanske så har den portugisiska ambassaden upplåtit sin främre mur, sitt ansikte utåt, till den portugisiska street art artisten Vhils. Alexandre Farto, mer känd som Vhils, är född 1987.
Vhils är mest känd för att skapa sina verk genom att skulptera och skrapa bort ytskikt av väggar och andra material, vilket ger ett djup och textur som är unikt för hans arbete. Han har blivit internationellt erkänd och har haft utställningar över hela världen, och hans gatukonstverk har blivit symboler för både konstnärlig innovation och politiskt uttryck.

Street art Bangkok, Vhlis

Talad Noi – Street Art i Bangkok när den är som bäst

Talad Noi betyder ”liten marknad”, och är en av de ursprungliga kinesiska bosättningarna. Det finns en mångfald av etnicitet och religion tack vare förflyttningen av portugisiska och kinesiska samhällen hit under 1700-talet. De fick en liten bit mark här i Talad Noi. Så här hittar du buddhistiska tempel, en romersk-katolsk kyrka och kinesiska helgedomar. Och en himla massa cool street art. Det här är ett område du måste gå vilse i för här väntar roligheter runt varje gathörn!

San Chao Rong Kueak

San Chao Rong Kueak är en allé i Talad Noi pyntad med allsköns street art och Bangkoks mest kända gatukonst allé. Här hittar du en mängd väggmålningar inspirerade av distriktets kinesiska community. Här hittar du bl.a Bonus TMC:s ”The Lion Care”, en helig sköldpadda av DR.CAS och flerfigurs-kollaget av ”Charoenkrungs berättelse” av Studio Dialogue. Det finns också skyltar bredvid bitarna för att förklara deras betydelse.
Tid: Att gå hit från Warehouse 30 tar ca 10 min.

Street art Bangkok, San Chao Rong Kueak

En gammal fiat – en turistattraktion i dessa instagramtider

I Sieng Gong som är en del av Talad Noi, hittar du dröser av gamla bildelar som ligger i högar i väntan på att bli lagade eller komma till användning. Sieng Gong har nämligen blivit ett centrum för renovering av begagnade bildelar. Men de flesta turisterna kommer hit för den gamla rostiga Fiaten😁

HÄR HITTAR DU ÄNNU MER

Pink wall

Den rumänska konstnären Aitch är skaparen till detta stora rosa verk mitt i en korsning. Tydligen är hon höjdrädd vilket är hennes förklaring till att verket inte är fyllt hela vägen till nocken.
Tid: Från den gamla fiaten Talad Noi och hit tar det ca 10 min till fots.

Elefanter & cyklar, det som gjorde att jag hittade Street Art i Bangkok

Bara ett par minuter längre ner längs samma gata hittar du målningen som är hela anledningen till att jag överhuvudtaget fick idéen till den här utflykten. De två gigantiska elefanterna som tumlar ner längs väggen syns nämligen när du åker båt på Chao Phraya.
Artisten bakom är ROA, en belgisk gatukonstnär känd för sina realistiska och imponerande muralmålningar av djur.

På motsatt vägg har den stora muralmålningen tagit mer skada av väder och vind men du kan fortfarande urskilja cyklarna. Här har den spanska street art Aryz varit i farten. En artist vi Lagosbor är synnerligen bekanta med eftersom han har skapat det stora skelettet som pryder en gigantisk vägg mitt i Lagos.

En, trots strilande regn, härlig och färgsprakande promenad har kommit till sitt slut. Ett bättre sätt att tillbringa en regnig dag om du frågar mig.

En street art promenad i Bangkok via kartan

Här ser du hur du kan gå och var du hittar vad:

En film från BUKRUK:

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?