Granada - Sevärdheter & tips, reseblogg

Granada, inte bara Alhambra – sevärdheter & tips

Bilen är packad med mig, mannen, hund & regnkläder. Vi är påväg för att spendera några dagar i Granada, Andalusien, Spanien. Väderleksprognosen ser bedrövlig ut. Så bedrövlig att vi tittade över möjligheten att avboka men vi var försent ute. Men det finns ju inget dåligt väder bara dåliga kläder sägs det… Så nu susar vi längs hela Algarvekusten via Sevilla genom ett böljande Andalusien. När vi närmar oss Granada bildar Sierra Nevadas snöklädda bergstoppar en vacker bakgrund.
Jag har säkert sagt det förut och kommer säker säga det igen men Spanien är en ny kärlek. Innan vi flyttade till Portugal har jag aldrig haft någon egentlig önskan om att besöka Spanien. Trots ett flertal resor väcktes aldrig några egentliga känslor. Förrän jag kom till Andalusien för ett par år sedan och upptäckte alla dessa ljuvliga städer. Och nu står alltså Granada på tur för att upptäckas. Framför allt är det Alhambra som lockar!

Innehåll i detta inlägg:

En stilla tur i Granadas gränder

Vi slänger i princip bara in våra väskor på rummet innan vi ger oss i kast med Granadas gränder. Nyfikna och hungriga på både äventyr & mat.

Bib-Rambla

Vad vore de spanska städerna utan sina mysiga torg! Och Bib-Rambla är just ett sådant torg kantat med ett gäng uteserveringar. Fortfarande så kallad vinter här så serveringarna är inkapslade med tält och värmare står på rad. Perfekt för oss som reser med hund. Och vårt första stop blir just här för lite härlig tapas och ett glas rött. Smakar utmärkt efter den lätt spartanska lunchen på en charmig mack längs motorvägen.

Catedral de Granada eller då Iglesia Parroquil del Sagrario

Med mat i våra magar utforskat vi i lugn och ro de mysiga gränderna runt Bib-Rambla. Här ligger bl.a. Catedral de Granada som är Spaniens näst största katedral. Och fram till jag skrev detta inlägg var det också där jag trodde jag varit. Blev lite tveksam dock när jag läste om biljettköp för vi hade bara knallat in. En närmare blick på kartan visar att jag istället besökt Iglesia Parroquil del Sagrario. Så kan det bli ibland:) Vacker och stillsamt är det iallafall .

Alcaiceria

Alcaiceria är ett av de många moriska arven i Granada. En gång i tiden en livlig basar där siden var den främsta handelsvaran. Idag finns bara en liten del kvar då nästan hela basaren förstördes i en brand på 1800-talet. Och dagens främsta handelsvaror är kanske inte helt förvånande souvenirer.

En dag med Alhambra & Generalife i fokus

Det är inte bara jag som vill besöka Alhambra utan det är en av Spaniens absolut mest besökta sevärdheter. Därför har vi haft lite bråttom hit nu för att kanske hinna innan de värsta turistströmmarna kommer igång igen efter pandemin. Men även om vi köper biljetter flera veckor innan besöket är vissa klockslag slutsålda så jag gissar att om du vill hit under högsäsong så gäller det att vara ute i god tid med bokning. För du bokar en slottid. Tiden du får är för att besöka Nasrid Palace och det är dit du vill. Övriga Alhambra & Generalife området kan du besöka när du vill under den dagen du har biljett.
Alhambra är fantastiskt – Nasrid Palace & trädgårdarna i Generalife i synnerhet – men jag tycker nog att Alcázar i Sevilla är stråt vackrare. Betydligt mindre men mer välbevarat än Nasrid. Dock kan Alcázar inte mäta sig med Alhambra storslagna läge eller med dess storslagenhet i största allmänhet.
En mycket positiv överraskning var Generalife som jag inte ens hört talas om innan. Sommarpalatset med ljuvliga trädgårdar i anslutning till Alhambra. Missa inte!

Granadas andra höjdpunkter

Men Granada är som sagt var inte bara Alhambra så min andra dag i Granada är det dags att göra det jag tycker allra mest om att göra i en ny stad eller egentligen i alla städer, gå gå gå.

Realejo, de judiska kvarteren & Street Art

Jag börjar min dag med gatukonst. El Niño eller Raúl Ruiz är street art artist och Granadabo och längs C Molinos i Realejo kan du beskåda många av hans verk. Du får bara en liten titt här för det kommer ett helt inlägg med Street Art i Granada.

Carrera del Darro

Den kallas Granadas vackraste gata och visst är det fint där den går längs den nästintill tomma flodbädden och där Alhambra tornar upp sig på höjden. Fullt med tapasbarer, souvenirbutiker och folk är det också trots det för dagen ganska tråkiga vädret. Dagens lunch intas på Plaza del Padre Manjón i slutet av gatan.

Albacin & Mirador de San Nicolas

Området Albacín är ytterligare ett moriskt arv och i de mer turistiska delarna står vattenpiporna på rad. Högre upp vindlar sig gränderna uppåt och uppåt tills jag når Mirador de San Nicolas med en bedårande utsikt över Alhambra. Jag läste någonstans att solnedgången här är magisk men så mycket sol har vi inte denna gång.

Mat & boende i Granada

3 nätter, 2 dagar hade vi den här gången vilket känns precis lagom för att upptäcka Granada. Vi har ju vår lilla pudel med oss så visa av vårt misstag när vi reste med hund till Lisabon valde vi den här gången att bo riktigt centralt på Hospes Palacio de los Patos. Mycket nöjda. Trevligt hotell, bra frukost och superbt läge.
Det här med mat i Spanien tycker jag är lite bekymmersamt. Inte maten men mattiderna. Många restauranger öppnar inte förrän framåt nio på kvällarna och det är alldeles försent för lilla mig. Ställen som Bib-Rambla är därför ett utmärkt alternativ. Många restauranger där är öppna hela dagarna.

Vad vi inte hann denna gång

Det gråa vädret gjorde att vi inte la någon tid på fler miradorer (utsiktsplatser) än San Nicolas men det finns ett gäng till. Det finns två ställen till som jag gärna vill besöka. Det ena är området Sacromonte. Där gjorde morerna grottbostäder i berget som senare romerna flyttade in i. Idag bebos de tydligen till stor del av internationella hippies. Det andra är klostret Granda Charterhouse. Men det får helt enkelt bli nästa gång, kanske då i kombination med ett besök i Sierra Nevada!

Tintin i Granada

Vi hade som sagt var med Tintin till Granada och valde därmed boende utefter det men Palacio de los Patos är ett utmärkt hotell även om du inte reser med hund. Vi var extra glada över att vi fick ett ”riktigt” rum inte någonstans i en källare eller något annat mök vilket inte är helt ovanligt. Även om jag måste säga att det går lättare och lättare att resa med hund. Eftersom vi bodde så centralt behövde vi inte utnyttja några kollektiva färdmedel så vet inte hur det funkar. Gott om ställen att äta med hund. 
Hos podden Tur & Retur kan du lyssna på ett avsnitt om att Resa med hund i Europa och få tips om vad du ska tänka på.

Må gott & lev väl! / Tinka

PS. Jag uppskattar alltid nya följare till På vift på FB eller Instagram! Eller varför inte prenumerera på nya inlägg genom att lämna emailadress här till höger (eller nedan om du läser på mobilen).

Här kommer lite bonusbilder:

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  Som vanligt alldeles fantastiska bilder! Har inte varit i Granada men vet nu var jag kan hämta info när det är dags, tack

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack vännen! Det är en perfekt liten stadsutflykt.

 2. Profilbild för Birgitta J
  Birgitta J

  Det blir eventuellt en resa till Nerja i början av juni och då är min önskan att få besöka Alhambra, Granada. Så perfekt då med dina fina tips! Och dina foton…… magiska.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Och Alhambra och Granada är definitivt värda ett besök. Och Ronda om du inte varit där.

 3. Profilbild för Katarina
  Katarina

  Hej! Skall besöka Granada ett par dagar och har hund med. Hur gjorde ni med Tintin när ni var runt Alhambra? Lämnade på hotellet eller annat?

  1. Profilbild för Cathinka

   Alhambra besökte vi faktiskt var och en för sig så en fick vara hundvakt men annars lämnade vi på hotellet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?