Mauritius strander

Mauritius stränder

Mauritius – visst har det en viss exotisk, tropisk, exklusiv klang? Man ser framför sig den lilla paradisön i Indiska Oceanen med paradisstränder? Visst är Mauritius och Mauritius stränder fantastiska men i min värld lever de inte upp till epitetet paradis. Min paradisö kan man i princip gå rund, har ändlösa, tomma, gärna kritvita stränder med vajande palmer och minimalt med bilar (helst inga). Du bor i “hyddor” längs stranden och behöver i princip aldrig sätta på dig några skor. Ja ni hör, jag är lite kräsen. Men Mauritius storlek har ju en fördel och det är att det finns annat att göra än att hänga på stranden när man börjar känna sig rastlös!

Mauritius stränderSemester i hängmattan är aldrig fel.

Mauritius är ca 5*5 mil så vart man än ska tar det ungefär en timme. Om man inte hamnar i Port Lois, Mauritius huvudstads, rusningstrafik, då kan det ta det dubbla. Ön har mer än 20 olika mikroklimat. Det säger lite om hur olika ön upplevs beroende på var du befinner dig. I söder är det kuperat medan i norr är det flackare.

Vilken av Mauritius stränder ska du välja?

Till Mauritius åker vi soltörstande nordbord främst för sol och bad. För den aktiva resenären finns det dock massor att göra, mer om det i kommande inlägg. Så vart bor man om man har förmånen att åka hit? Nedan kommer en liten guiden till Mauritius stränder i norr, öst & väst. Södra delen är inte med eftersom jag själv inte har varit där.

Runt nästan hela ön löper ett korallrev som stoppar upp de värsta vågorna så vattnen vid stränderna är ganska lugna.

Bra att veta är att alla stränder på Mauritius är allmänna. Det innebär att även om hotellen ibland försöker muta in stranden nedanför är den alltid till för alla.

Norra Mauritius – inklusive Grand Baiområdet

Norra delen av ön är ganska karg med lågväxt växtlighet och en hel del svart sten. Stränderna är kortare, med en hel del av den svarta stenen på stränderna och i vattnen.

Cap Maheureux, på den norra spetsen, är klart värd en dagsutflykt, gärna en söndag när det har varit gudstjänst i den lilla kyrkan,

Mauritius stränder, Cap Maheureux
Stranden nedanför den lilla kyrkan i Cap Maheureux.

Bain Boeu (väldigt stenig botten), Pereybere, Merveille är alla vackra stränder men ganska små och i och med närheten till Grand Bai kan här vara ganska mycket folk (de ligger alla norr om Grand Bai). Bain Boeu ligger dessutom väldigt nära vägen.

Mauritius sttränder, Bain Boeu
Bain Boeu

Grand Bai är den stora turistorten och egentligen enda stället på ön där det finns ett nattliv, så om det är det du är ute efter, så är du hänvisad hit. I området finns även mycket lägenheter att hyra om du vill ha självhushåll (och flera matbutiker att handla i). Hamnen här kan bli ganska “busy” med mycket båtar och andra motordrivna vattenaktiviteter.

Mauritius stränder, Grand Bai

I Grand Baiområdet ligger hotellen tätt.

Söder om Grand Bai finns Trou aux Biches  som jag tror är den längsta stranden på norra delen av ön med sina 2 km. Här går revet nära stranden så det är riktigt bra om du vill snorkla.

Mauritius stränder, Trou aux Biches

Trou aux Biches är en lån härlig beach med många prisvärda boenden.

 

Västra Mauritius – Flic en Flac

Flic en Flac är Mauritius längsta strand, perfekt för långa promenader eller en joggingtur på morgonen innan det blir för varmt. Den mjuka, solgula stranden kantad med vajande palmer med Le Morne i bakgrunden, det är magiskt vackert! Här är det även solnedgång rakt ner i havet.

Exploateringstakten är ganska hög i området, här finns ett centrum med souveniraffärer, växlingskontor, lite restauranger osv men än så länge är det betydligt lugnare än Grand Bai, särskilt om du väljer att bo i Wolmarområdet.

Mauritius stränder, Flic en FlacVackra Flic en Flac med Le Morne i bakgrunden.

 

Östra Mauritius- Belle Mare & Ile aux Cerfs

En mil paradisstrand, för här finns den, den kritvita, finkornigt stranden kantad av vajande palmer och ett turkost hav med kristallklart vatten. Dock kvalar den inte in på min topplista eftersom hotellen är alldeles för många och för stora, men vacker är det!

Mauritius stränder, Belle Mare

Vit, mjuk sand, turkost kristallklart vatten och blå himmel, vad mer kan man begära?

Här på östkusten finns även Ile aux Cerfs, en aktivitetsö med riktigt fina stränder och med en golfbana som ska vara klassad som en av världens bästa (spelar inte golf så har ingen aning man det var vad man sa.) På ön kan man inte bo utan hit åker man på dagsutflykt. Se till att ta er bort från stränderna närmast där ni ankommer med båt så kan ni hitta riktigt fina ställen utan så mycket folk.

Så hur väljer man då bland Mauritius stränder? Det beror självklart på vem man är och vad man är ute efter. Skulle jag åka tillbaka hade jag valt att dela upp vistelsen med några nätter på Flic en Flac och några nätter på Belle Mare. För att dessutom se något nytt skulle jag ta några nätter uppe i bergen och vandra någon dag. Men det är ju jag, hur väljer du strand när du ska ut och resa?

Må gott och lev väl!//Cathinka

18
Lämna en kommentar

avatar
8 Tråd
10 Trådsvar
1 Följare
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
CathinkaJensBritt KarlssonMariaTinka Recent comment authors
Britt Karlsson
Gäst
Britt Karlsson

Tack för bra info om stränderna på Mauritius. Vi kommer att åka dit nästa vinter, december, och väljer just nu var vi ska bo under andra veckan. Vi kommer åka i december så lite orolig för vädret. Jag var på Mauritius i början av år 2000 och mitt bästa minne är att man kunde snorkla direkt från stranden och det vill jag ha även nu. Vi har barn med oss 3-11 år så det ska passa dom också. Vi har tittat på hotell Friday Attitude som ligger i Trou d’Eau Douce på Mauritius östkust, ganska långt ner på östsidan och… Läs mer

Jens
Gäst
Jens

Var där jul & nyår 2016-2017. Håller med om att det inte är ngn paradisö i den bemärkelse. Bodde 1 v på västra samt 1 v på den östra. Valde privat boende ska sägas. Ta er tid och utforska ön, söder om Le Morne finns flera i stort sett folktomma stränder. Hyr bil och utforska södra delen, samt upp i bergen. Black River georges NP, kan jag rekommendera, eller bara ta er upp i bergen och njut av utsikten. På den västra sidan bodde jag i Mahebourg, fanns många fina stränder söderut. Men glöm å betala för snorkling i Blue… Läs mer

Maria
Gäst
Maria

Ser helt underbart ut! Vi ska åka dit 25 februari och behöver alla tips!! Vi ska bo på Long Beach all inclusive i Belle Mare. Vill i princip njuta av sol, strand och lyx! Men är så orolig för vädret! Läst att det kan komma regnskurar.. jag som trodde att det va paradiset med sol varje dag!? Har du någon erfarenhet av vädret? Så tacksam för svar! /Maria

Christine - 29°
Gäst

Underbara bilder, ser fantastiskt ut! 🙂

Tinka
Gäst

Tackar Christine! Det är en härlig ö?

Marias Memoarer
Gäst

Vilket fantastiskt ställe!! 🙂

Tinka
Gäst

Det är det verkligen Maria.

Eva - People in the Street
Gäst

Underbara bilder! Jag föredrar stränder som inte är fylld med människor. Här uppe i den norrbottniska skärgården kan vi hitta långa sandstränder som är helt tomma. Dessutom vinner vi i Luleå ofta solligan 😉 Välkommen hit om du vill ha en egen sandstrand! (dock kan jag inte lova tropisk värme …)
Ha en fin helg

Ladies Abroad
Gäst

Vi har redan varit på både Seychellerna, Maldiverna och Hawaii och “bara för att” borde vi testa också Mauritius vid något tillfälle. Så tack för bra guide till ön. Jag tror dessutom att vi har samma preferenser kring stränder som du har.

Tinka
Gäst

Ja jag tycker Mauritius skulle marknadsföras mycket mer för sina aktiviteter. Finns lite vandring och kayaking som jag tror är spännande.

Ämma
Gäst

Det beror ju på hur jag reser, själv, med sambo, vänner eller barn. Personligen har jag inte direkt tålamod att ligga stilla för länge, då ger jag mig nog hellre ut och upptäcker lite. Kanske därför Mauritius aldrig lockat – trots att det ska vara “paradis”?

Tinka
Gäst

Det är synd att de inte mer talar om hur mycket det finns att göra för man behöver verkligen inte gå sysslolös.

Discovering The Planet
Gäst

Vilka underbara bilder. Gillade verkligen Mauritius.

Tinka
Gäst

Tusen tack Daniela! Ja det är mysigt??