Tidtur på Tobago med Being with horses

En ridtur på Tobago

Jag höjer nog lätt på ögonbrynen. Kanske till och med himlar jag lite med ögonen. Veronica har precis beskrivit för oss att här väljer inte vi häst för ritten utan hästen väljer oss. Lite lätt skeptisk måste erkännas att jag är.

På Being with horses, Buccoo, Tobago, Västindien befinner jag mig och på dagens program står bada med hästar. Jag har precis fyllt i ett sådant där formulär ni vet, där en avskriver sig sitt liv och nu står jag och lyssnar på när Veronica förklarar för oss vad vi har att vänta oss de närmaste timmarna. Veronica kom till Tobago för många år sedan, träffade kärleken i Lennon, blev kvar och tillsammans startade de Being with horses. Och vi som har samlats här idag ska följa med på deras Swim & Trail-utflykt.

Läs mer: Ridtur på Kuba

Stunden har kommit för att para häst och ryttare och Veronica släpper lös en av hästarna. Sakta går den från den ena till den andra av oss, sniffar lite, frustar och går vidare. Tittar på oss genom lugg och sedan när nosningsgenomgången är gjord går hästen resolut fram till en av killarna i gruppen och buffar honom på armen. Valet är ggjort. Här tappar jag nog hakan lite och skäms eventuellt lite, lite över mitt tidigare himlande. Proceduren går vidare. Den tredje hästen väljer inte någon av oss och får då stanna hemma. Vill hästen inte ge sig ut, behöver inte hästen ge sig ut.

Själv blir jag vald av Zimbu, en stor vacker skimmel som kom till Tobago och Being with horses från Brasilien där han var hopp & dressyrhäst innan han blev pensionerad på Tobago. 

I sakta skritt genom Buccoo

När alla ryttare har blivit ihop-parad med en häst skrittar vi sakta iväg. Med oss har vi några av barnen som är med i Veronica och Lennons andra projekt, Healing with horses som är ett välgörenhetsprojekt för öns handikappade barn. Projektet innebär bland annat att de, som idag, får interagera med hästarna. Vi tar oss sakta genom Buccoos små gator, förbi getracebanan där den årliga Goat Race festivalen går av stapeln varje tisdag efter påsk. Idag är det helt tomt på banan när vi rider förbi.

Rida på Tobago

Snart når vi stranden och ritten blir mjukare när hästarnas hovar får sjunka ner i sanden. Hästarna har inga sadlar på sig bara en vojlock som är fastsatt med en gördel med handtag på. Tränset har inte heller något bett för att göra ritten så njutbar som möjligt för hästen när alla mindre vana ryttare ska ut på äventyr. Vi rider i strandkanten med havet plaskande kring hovarna och i skuggan av Mangroveträden när solen blir allt för varm.

Rida på Tobago, Buccoo beach

Att bada med häst – som att flyta tyngdlös i rymden

Vi kommer till halt och det är dags för dagens absoluta höjdpunkt, att få bada med hästarna. Det här är inget jag har gjort tidigare så lite nervös är jag allt. Havet är inte alls så platt och stilla som jag skulle önska utan vågorna slår lätt mot stranden. Men det är en grymt läcker känsla när vi når lite djupare vatten och Zimbu börjar simma. Det är som att sväva tyngdlös fram genom rymden, tror jag iallafall för det har jag ju aldrig gjort. Men jösses vad jag är glad för handtaget framför mig för utan det vet i katten om jag kunnat sitta kvar på hästryggen.

Tillbaka vid stranden igen stannar vi en stund för vattenbus och fotosession. Den som vill får hoppa från hästryggen. Själv blir jag tillfrågad om jag vill byta häst till Kalakunjin, en liten svart skönhet utan vare sig sadel eller träns. Jag förstår inte riktigt varför förrän jag sitter på hästen och den fås att stegra. Tanken var nog en serie coola bilder men ni ser att coolheten inte riktigt infann sig:)

Att ta sig upp på den betydligt större Zimbu igen var det inte tal om utan jag red barbacka tillbaka till stallet på Kalakunij vilket jag kan lova kändes rejält i rumpan både en och två dagar efter det här!

Må gott och lev väl!//Tinka

BRA ATT VETA:

Kostnad: USD100 
Tid ca 2 timmar
Hitta hit & boka: 14 Galla Trace, Buccoo, Tobago, www.being-with-horses.com 
Ha på dig: Oämma kläder som tål att bli blöta. Och ta med ett torrt ombyte! 
Ha inte med dig: Kamera eller andra viktigheter. Du kommer att bli dyngsur. Värdeskåp finns i stallet.
Annat: Ridturen passa alla ingen ridvana behövs.

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Britt-Marie Gustafsson
  Britt-Marie Gustafsson

  Åh Cathinka vilka härliga platser du tar oss med till. Så mycket vi får uppleva genom dig och dina fina bilder.
  Skulle vara roligt ses igen vid något tillfälle . Stor kram från B-M o Inge

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack! Vi hoppas kunna komma hem till Sverige en sväng i juni och om det går kommer vi även en sväng till Linköping. Då ses vi!

   1. Profilbild för Britt-Marie Gustafsson
    Britt-Marie Gustafsson

    Vi ser fram emot en ev träff. Håller oss informerade genom Peter o Ann .

 2. Profilbild för Ann

  Åh vilken fantastisk upplevelse – helt klart en att kunna pricka av på listan 🙂

  1. Profilbild för Cathinka

   Det var en härlig eftermiddag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?