reseblogg, reseappar

I reseapparnas värld

I bland undrar jag hur vi ens lyckades resa förr innan vi hade alla dessa appar till vår hjälp. När en bara damp ner på en grekisk ö utan vare sig boende eller fortsatta färjebiljetter. Eller när en for till Asien med bara en flygbiljett och fick knata längs Khaosan Rd och leta efter ett boende i lämplig prisklass. Ringde hem en gång på 10 veckor och endast skickade ett och annat vykort som livstecken. När mina egna ungar var på långresa ville jag helst ha ett livstecken varje dag..

Reseblogg Karpathos

Inte så att jag menar att det var bättre förr, för jag tycker verkligen båda sätten har sin charm. Älskar planeringsfasen men älskar också äventyrskänslan när resan är mer spontan. Utan mest är jag förundrad över förändringen i resesätt på en ändå ganska kort tidsrymd. Sällan tycker jag dock att Internet & appar är så användbart som vid resan. Och jag använder verkligen en uppsjö av dem. Här kommer mina favoriter ur appdjungeln:

Planeringsfasen – appar före avresa

Jag säger bara Google maps. Min favoritapp alla kategorier och säkert en av de absolut mest använda både under resa och i vardag. Jag skapar egna kartor inför en resa där jag placerar nålar på alla ställen jag vill besöka. Ibland bara en nål, ibland både beskrivning & vidare länk. Flygresor letar jag på flera av de stora drakarna som Flygstolar, Flygresor, Skyscanner eller Momondo men bokar gör jag helst direkt hos flygbolagen. Vidare föredrar jag Booking framför Hotels om jag inte bokar hotellen direkt, varför har jag absolut ingen aning om. Instagram är vidare en inspirationskälla när jag letar platser jag vill besöka. Rome2Rio gillar jag också för att hitta resvägar eller Railplanner om jag ska åka tåg. Sedan kikar jag alltid i UD Resklar för att se vad de säger om platsen jag vill besöka.

Så här såg tex min Seychellernakarta ut inför min resa till Seychellerna

Under resan – appar under resan

Att säga att Google maps är favorit även här är knappast nödvändigt gissar jag. För taxiresor tycker jag Uber är smidigt eftersom det enkelt går att få tag på en bil och kostnaden är känd från start. Google Translate för att översätta menyer, vägbeskrivningar eller ja vad som helst som behöver översättas. XE Valutaomvandlare för att ta reda på vad saker och ting kostar i min egen valuta. När jag reser i grupp där notor ska delas så är Splitwise ovärderlig. Alla för bara in sina utlägg under resan så delar appen snällt upp vem som är skyldig vem vad i slutet på resan.

Reseblogg, Via Francigena

Netflix & Spotify med nedladdade serier & musik för transportsträckor. Storytel för skön “läsning” på stranden. Lightroom för redigering av mina bilder till social medier. Och Väder såklart, aldrig är väl vädret så viktigt som när en är ute och reser. Vill jag ha ännu mer väderinfo används The Weather Channel. Är du ute med hus- eller campingbil är park4night användbar.

Hemma igen – appar vid hemkomsten

Appen jag såklart helst inte vill behöva använda är Airhelp. Men vid inställt flyg eller flygförsening är ersättning något jag inte vill missa om jag har rätt till det. I appen får jag enkelt besked om jag har rätt till ersättning och skapar i så fall lätt ett ärende. Airhelp hjälper dig att driva ärendet mot flygbolaget och tar bara betalt om de lyckas. Jag gillar även att ha koll på besökta länder så appen Been uppdateras. Och sedan är det bara att börja om från början med planering av nästa resa…

Det blev ju en del… Har du något bra tips, en reseapp du inte klarar dig utan?

Må gott och lev väl//Tinka

PS. In och följ På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger.

Omslagsbilden är en del av en fototapet från företaget etavlor.se som jag gärna skulle vilja ha på väggen i vårt sovrum:)

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?