Reseblogg Portugal

Är det här det som kallas vardag?

Jag har aldrig tillhört dem som inte gillar vardagen. Som har söndagsångest för att helgen är slut eller ännu värre semestern. Har alltid tyckt att det är skönt att komma in i rutiner igen, att veta på ett ungefär hur dagen kommer se ut. Kontroll och ordning:) Men måste jag välja mellan en vecka & vardag som börjar med måndagsmöte eller en vecka som börjar med utomhusyoga med hav och klippor som blickfång, ja då är valet inte så svårt. 

Nu när vi går in i vårt andra år här nere på Algarve så känns det som om vi börjar skapa oss en vardag även här. En vardag med rutiner som vi själva bestämmer. En vardag som börjar med just yoga vid havet.

Klimatflykt – att byta vinter mot sommar

Klimatet är en stor anledning till att vi tog vårt pick och pack och styrde kosan söderut. För även om vi båda gillar riktig vinter med gnistrande snö, strålande sol och ett gäng minusgrader så är mörker och snöblask inte direkt några favoriter. Och vi älskar solen. Den här vintern har bjudit på ett helt galet bra väder där solen i stort sett har skinit sedan i julas och temperaturen legat på en 19 grader i skuggen. Visst har vi det lite kyligare och fuktigare inomhus men inte alls så illa som jag förväntat mig. Så även om bloggarna Dryden, Lets go explore & Jennifer Sandström har bjudit på makalösa bilder på vinterlandskap en bara kan drömma om i sina instagramflöden, har de inte helt kunnat övertyga mig om att boka den där skidresan jag tänkt. Nästa år kanske!

Reseblogg Portugal

Att ta hand om sig själv

En annan viktig faktor till vår flytt var att skapa utrymme till att ta hand om oss själva. Att vara ute mer och röra på oss. Att träna upp fysiken. Vara ute och röra på oss har vi verkligen varit sedan dag ett här nere och vandringar tillhör idag veckorutinen med minst en längre vandring per vecka. Det har varit sämre med träningen. Men nu på det nya året har även det börjat ta form. Den helt fantastiska morgonyogan nere vid havet här i vår by, core/pilates-pass i Jeanetts trädgård varje söndag och så har de första staplande stegen på padelbanan tagits. Vi får väl se om vi drabbas av den padelfeber som råder här nere.

Reseblogg Portugal
Reseblogg Portugal

På resande fot

Inte mindre än två vändor till Spanien har vi klarat av under 2020 års början. Vi tog en långhelg till Sevilla som verkligen rekommenderas. Urmysig stad med mycket att se och framförallt äta. Vi fortsatta att upptäcka Spanien med en roadtrip i södra Andalusien som bjöd på vidunderliga utsikter. Spanien har överraskat och det kommer bli fler turer dit. Även om Portugal är favoriten by far:)

Hus och trädgård

Jag fullkomligt älskar vårt hus! Det är lagom stort och konstateras kan att det är grymt skönt med ett enplanshus. Framför allt har vår hus en ljuvlig liten trädgård. Att ha en trädgård i en helt annan klimatzon än vad en är vad vid är hiskeligt kul och trädgårdsintresset har fått sig en liten nytändning. Jag har sedan vi flyttat in varit orolig för vårt apelsinträd som inte blommat men nu blommar det med besked! Miljoner små blommor som doftar på det mest förföriska vis och som så småningom förhoppningsvis ska bli till en hel drös apelsiner.

Reseblogg Portugal

Citronträdet dignar av frukt så årets första limoncello är på börjad. I år blir det två sorter, en som får stå länge och dra utan fruktjuicen och en som får stå kort med juice. Till sommaren blir det provsmakning.

Limoncello
Limoncello

Annars har jag nu rensat ut lite av det som sonen kallade tantblommar och ersatt med rosor, lavendel och kamelia. Kamelian bjöd på blomning nu i februari och jag väntar nu med spänning på att den nya klätterrosen ska börja blomma med förhoppningsvis vita rosor.

Mitt fotograferande

I min årssammanfattning för 2019 slog jag fast att 2020 skulle bli fotograferingens år. Redan i slutet av förra året investerade jag i en ny kamera och då inte en större och bättre utan en mindre och enklare. Jag älskar min Nikonutrustning men den är tung att släpa runt på så därför har jag nu kompletterat med en Fujifilm x-t30. En superlätt kamera som ska få följa med på alla aktiviteter. När det sedan är mer hardcorefoto får min Nikon fortsätta att jobba. Det ska bli roligt och se om det här på något sätt påverkar mitt fotograferande. Under januari & februari har jag dessutom varit på ett par fotoworkshops, så helt enkelt en bra start på fotoåret. Marsmånad är tänkt att innehålla en fotoresa till Madrid, vi får se vad som händer med den i dessa Coronatider.

Jobb & blogg

När vi började planera vår flytt hit så var inte tanken att vi skulle jobba men när det sedan ramlar på oss kul uppdrag så är det klart att vi inte säger nej. Vi har därför vårt eget företag här nere i Portugal. För mig som är redovisningsekonom i botten är det så ofantligt skönt att jag inte får sköta bokföringen själv. Portugal har en lag som kräver certifierad redovisningsbyrå för aktiebolag. Känslan att få lämna ifrån sig en bunt kvitton varje månad som någon annan måste ta tag i, ja den är rätt härlig. Själv har jag framför allt ett fantastiskt roligt reserelaterat uppdrag plus att bloggen genererar ett och annat mindre uppdrag. För mig har det varit ett lyckokast att ha detta när vi startat upp vårt nya liv här nere. Det har hjälpt mig att skapa den struktur i vardagen som jag gillar så mycket.

Lära dig portugisiska

Annars har jag varit ovanligt flitig på bloggen under januari och februari och spottat ut mig inte mindre än 13 inlägg: 

Victoria – världens minsta huvudstad?

Seven Hanging Valley – Vidunderliga vyer

Totalt statistiknörderi

På cykel genom Kuching

Bland blomkål & lavendel

Sevilla – sofistikerad stad med skön stämning

Hur går det med portugisiskan?

Så möter vi en spritt språngande naken man

Bland storkarna i Silves

På tur till Vila de Milfontes

I reseapparnas värld

Tre dagars roadtrip i Andalusien

La Vía de los Pueblos Blancos – De vita byarnas väg

Det var min januari och februari. Månader som har gått så otroligt fort (igen) men innehållit en himla massa trevligheter. Av mars önskar jag mig inget annat än att det här jäkla coronaviruset ska stanna av så alla roliga, planerade resor kan bli av!

Må gott och lev väl! / Tinka

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Anna / boihusbil.se

  Älskar att läsa om ert liv och vardag i Portugal. Vi trivs verkligen ruskigt bra här med och längtan att flytta hit den dagen vi inte bor på hjul förstärks vid varje besök.

  1. Profilbild för Cathinka

   Livet här i Portugal överträffar verkligen mina förväntningar. Så mycket livskvalitet, så mycket att göra!

 2. Profilbild för Anette Andersson

  Jätte kul att läsa detta och så glad att nu kunna följa dig och ert liv i Portugal.
  Vi är nu i våra planer än så länge på hur vi ska kunna flytta till Portugal. Galet svårt och knepiga väl på det mesta ?
  Sälja huset här, köpa eller hyra där ….6 månader/år.
  Jobba eller inte….
  Vi har långt kvar innan pension verkar det som……
  Ser fram emot att få njuta av dina fina bilder och text på de tidigare inläggen.
  Må så gott!
  Hälsningar
  Anette Andersson
  Nyköping

  1. Profilbild för Cathinka

   Många alternativ finns det. Det gäller att känna efter i magen vad som känns bra för en själv. Många här nere har sommarhus i Sverige, en del bor 50/50 och andra har som vi släppt allt.

 3. Profilbild för pilla

  Verkar verkligen toppen att bo i Portugal. Så kul att läsa om era vardagsäventyr där.

  1. Profilbild för Cathinka

   Vi tycker det är toppen! Att kunna leva huvuddelen av dagen utomhus tror jag är bra för både kropp & själ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?