Resa till Sydafrika

Från Atlanten till Indiska Oceanen – en resa i Sydafrika

Förvisso är det några år sedan vi for runt i Sydafrika men tankar kring vad som var bra och mindre bra med vårt upplägg är fortfarande aktuellt så här kommer nu en dag för dag uppställning av vår resa i Sydafrika

Dag 1: Ankomst till Kapstaden

13 timmars flygresa tär och jag kommer fram i ett tämligen ynkligt skick. Lyckan är dock stor eftersom vi får återförenas med dotter och vän som tillbringat de senaste månaderna med att flänga jorden runt.
Vi hämtar ut våra förbokade hyrbilar och tar oss mot Camps Bay strax utanför Kapstaden. Vi har bestämt oss för att bo här för närheten till stranden.
Boende: Primi Royal
Mat: The Cod Father

resa till sydafrika, Kapstaden,

resa till sydafrika, camps bay, cod father

Dag 2: På schemat står Robben Island

Det känns nästan som en måste utflykt med tanke på hur stark Nelson Mandela och apardheitystemet är förknippat med Sydafrikas nutidshistoria. Biljetterna är förköpta på nätet och vi tar båten från Waterfront. Spännande utflykt där vi blir rundvisade av exfångar. Lunch intas på land vid Victoria & Albert Waterfront innan vi åker upp på Signal Hill där vi avnjuter en magnifik ödesmättad solnedgång.
Boende: Primi Royal

resa till sydafrika, Prison Island, Nelson Mandela resa till sydafrika, Prison Island, Nelson Mandela resa till sydafrika, Kapstaden, Boulders Bay resa till sydafrika, Kapstaden, resa till sydafrika, Kapstaden, Signal Hill

Dag 3: Till platsen där haven möts fast det är fel plats

Vi kör längs Chapmans Peak, kanske en av de vackraste vägsträckor jag någonsin åkt, mot Godahoppsudden. Det blir även pingvinträff och vinprovning. Om den här dagen har jag skrivit ett helt inlägg som du kan läsa här.
Boende: Primi Royal

resa till sydafrika, Kapstaden, Chapmans Peak resa till sydafrika, Kapstaden, Godahoppsudden resa till sydafrika, Kapstaden, Boulders Bay resa till sydafrika, Kapstaden, Boulders Bay resa till sydafrika, Kapstaden, Godahoppsudden

Dag 4: Upp på Taffelberget, Kapstadens signum

Ännu en av de saker jag tror det är få som missar vid ett besök i Kapstaden. Vi är bekväma och tar linbanan upp. För den mer aktiva är det möjligt att vandra upp vilket både Lisa & Linda skrivit om. På eftermiddagen åker vi norröver och bjuds på bedårande vy över Kapstaden från Baubergstrand. Jag får även min ökenlängtan lite tillfredsställd vid Atlantis Dunes. På väg tillbaka mot Camps Bay stannar vi till i Boo Kaap för att få se de färgglada sockerbitshusen.
Boende: Primi Royal

resa till sydafrika, Kapstaden, Table Mountain resa till sydafrika, Kapstaden, resa till sydafrika, Kapstaden, resa till sydafrika, Kapstaden, Bo Kaap

Dag 5: En annorlunda julafton i Langa Township

Vi besöker Langa Township. Något vi diskuterade lämpligheten i en hel del innan. Efter mycket research landar vi hos en operatör som leder guidade turer till fots och guiderna är människor som själva bor eller har bott i området vilket gav en bra magkänsla. En riktigt bra tur som jag är glad att vi gjorde, du kan läsa mer här.

Eftermiddagen blir en chill dag på stranden. Camps Bay ligger helt otroligt vackert nedanför klipporna men vattnet är helt galet kallt och inte badbart.
Boende: Primi Royal
Middag: The Cod Father

resa till sydafrika, Kapstaden, Langa Township resa till sydafrika, Kapstaden, Langa Township

resa till sydafrika, Kapstaden, Langa Township

Vi var väldigt nöjda över våra dagar i Kapstaden. Vi hann det vi ville utan att stressa. Visst finns här mycket kvar att uppleva men vi fick iallafall en mycket god smakbit.

Dag 6: Vår resa i Sydafrika går vidare med en matupplevelse utöver det vanliga

Vi kör mot de berömda vindistrikten. Passerar genom Stellenbosch och når Franschhoek. Vi checkar in på ett av de bästa boendena under resan och några av oss hänger vid poolen under eftermiddagen medan några ger sig iväg på vinprovning.

På kvällen väntar en matupplevelse utöver det vanliga när vi besöker The Tasting Room och deras avsmakningsmeny. Så roligt & spännande där den ena fantastiska rätten efter den andra passerar revy.
Boende: The Franschhoek Countryhouse and Villas
Middag: The Tasting Room (numera stängt men nytt koncept ska öppnas)

resa till sydafrika, Franschhoek, Tasting Room resa till sydafrika, Franschhoek, Tasting Room resa till sydafrika, Franschhoek, Tasting Room

resa till sydafrika, Franschhoek, Tasting Room resa till sydafrika, Franschhoek, Tasting Room

Skulle jag planera samma resa i Sydafrika idag hade minst en natt till, antagligen två lagts här. Det är otroligt vackra omgivningar som du både kan vandra, cyklar eller rida i. Massor av trevliga matställen att testa och gott vin att prova. En natt är definitivt för lite.

Dag 7: Vi kör söderut igen och möter Atlanten och Indiska Oceanen, Aguhlas

En av de där dagarna när det mesta går fel. Vi når Gansbaai för att göra hajdyk men det är stängt, kör vilse och när vi kommer fram till Cape Aguhlas är vårt boende dubbelbokat. Där står vi 9 pers mitt under värsta högsäsong utan sängplats. I en liten håla in the middle of nowhere… Vi fick byta vårt snygga designhotell mot små unkna kissluktande rum men vi hade åtminstone någonstans att sova.

Hur vi sedan kan vara så orutinerade att vi ger oss ut på utflykt utan att stoppa något i magen är inte annat en rejält klantigt. När det sedan är äntligen är dags för middag är väntetiden oändlig… Att vi alla fortfarande är goda vänner är ett av de där små vardagsundren:)
Boende: Skulle ha bott på Agulhas Ocean House vart vi hamnade vet jag inte riktigt…

resa till sydafrika, aghulera resa till sydafrika, aghulera

Det kan diskuteras om det är värt att åka hit. Det ligger lite off men ändå, det är lite roligt med de här geografiska landmärkena. Stoppet här hade nog fått finnas kvar.

Dag 8: Vi kör nordost mot inlandet och möter Oudshoorn

Ganska många mil ska köras idag. Vi stannar för lunch i det som ska vara en av Sydafrikas sötaste byar/städer, Swellendam. Som bortskämd europé är det svårt att bli imponerad. Städer är helt enkelt inte Afrikas styrka med undantag för kanske Kapstaden & Maputo. Men vi får god lunch och köper en jordglob.
Boende: Hlangana Lodge

resa till sydafrika, St Frances Bay

Dag 9: En full aktivitetsdag

En dag full av aktivitet. Många som jag inte skulle ha gjort idag. Men vi äter en riktigt god middag. En helt sagolik strutsfilé. Men kan inte hitta stället så kanske det inte finns längre.
Boende: Hlangana Lodge

Dagen i Oudshoorn hade strukits helt och den tiden hade istället lagts i Franschhoek.

resa till sydafrika, Oudshoorn

Dag 10: Längs Garden Route mot Knysna i ett väder som inte visade sig från sin bästa sida

Garden Route ska ju vara så vacker men vi åkte genom gråväder och regn så av det såg vi inget. Sonen var sjukt så stopp för några av de aktiviteter som finns längs vägen var inte heller aktuellt. Det blev helt enkelt en transportdag men med picniclunch på stranden Wilderness i George.
Boende: The Rex Hotel, lägenhetshotell
Middag: JJs Restaurant

resa till sydafrika, Knysna

Dag 11: Det blir en dag på stranden

Vi åker till stranden i Plettenberg för att sedan strosa runt bland Knysnas butiker.
Boende: The Rex Hotel, lägenhetshotell
Middag: Vi lagade egen mat!

I Knysna hade jag lagt ytterligare en natt för att få mer tid att upptäcka omgivningarna.

Dag 12: Mot Sol & bad i St Francis Bay

Vi försöker alltid lägga några sköna slappardagar i slutet på våra längre resor. Några dagar på stranden då alla kan chilla och göra vad de vill. Trots alla oändliga mil kust i Sydafrika hade vi lite svårt att hitta något som lockade. Mycket berodde det såklart på vattentemperaturen. Det är riktigt kallt i Sydafrikas vatten och det är därför de är så hajrika. Men ju längre österut du kommer ju mer badbart blir det. I St Fracis Bay börjar det bli badbart. Vi har bokat ett supergulliga litet hotell med bästa läget på stranden.
Boende: The Sands at St Francis

Dag 13: En lugn dagen efter nyårsdag med skönt strandhäng

Så här dagen efter blir det en lugn dag på vårt extremt mysiga hotell. Med sol, bad och lite promenad.
Boende: The Sands at St Francis

resa till sydafrika, St Frances Bay resa till sydafrika, St Frances Bay resa till sydafrika, St Frances Bay

Dag 14: Längs stranden på hästryggen

Ridning är dagens aktivitet. Till glädje för vissa av oss och förskräckelse för andra. Vi är ändå rätt många som ger oss iväg. Vi rider först genom sanddynorna innan vi kommer ner på stranden. Solen gassar obarmhärtigt. Några av oss har hästar med lite fart i och de försvinner i fjärran från oss med hästar som inte har mycket energi. Min tar i princip två steg framåt och ett bakåt och är dessutom livrädd för vattnet. Varma och extremt törstiga är vi tillbaka vid stallet tre timmar senare. Det här är en av de utflykterna som kanske inte var jättekul just precis där & då, åtminstone inte alla tre timmar, men som har gett oss många skratt i efterhand.
Boende: The Sands at St Francis

resa till sydafrika, St Frances Bay

St Francis är en mysig liten badort och vi är riktigt nöjda med vår sol- & badupplevelse här. Tom jag kunde dessutom bada så allt för kallt i vattnet kan det inte varit. Boendet var extremt trevligt.

Dag 15: Resa går vidare mot Port Elizabeth

Vi lämnar Saint Francis och far vidare mor vår Sydafrika resas sista stopp, Port Elizabeth. 
Boende: The Singha Lodge

Dag 16: Ett besök i Addo Elephant Park

Vi hade valt bort safari på den här resan till Sydafrika eftersom vi tidigare var på safari och vill prioritera Kapstaden med omgivningar den här gången. Men jag som är lite tokig i elefanter kunde ändå inte motstå ett besök i Addo. Addo är känt för sin stora population av elefanter. Och där blev jag inte besviken men som safariupplevelse är det kanske ingenting du blir jätteimponerad över. Lite mycket djurparkskänsla.
Boende: The Singha Lodge

resa till sydafrika, addo elephant park

resa till sydafrika, addo elephant park resa till sydafrika, addo elephant park

Dag 17: En skön slappardag på stranden

Vi vinkar av dottern som flyger ett annat bolag än vi hem. För oss blir det en skön dag på stranden där vi imponeras av alla surfare i vattnen utanför.
Boende: The Singha Lodge

resa till sydafrika, port elizabeth

Att vi stannade så pass länge som tre dagar i Port Elizabeth handlade mycket om logistiken med att vi alla skulle flyga olika dagar. Och även om Port Elizabet inte är det charmigaste stället tyckte jag ändå att det här var en skön avslutning utan stress. Addo är värt ett besök och stranden är fin med mycket liv och rörelse.

[show-map id=’9′]

Dag 18: Så var ännu en resa slut

Så var det slut för denna gång och en lång resa hemåt börjar. Vi flyger Port Elizabeth – Johannesburg – London – Stockholm. En riktigt lång resa. Och med platser på planet mellan J-burg och London där sätena var trasiga och placerade vid toaletterna går den inte till historien som någon av våra bättre flygningar.

Så sammanfattningsvis kan sägas att en resa i Sydafrika bjuder på god, väldigt god, mat, gott vin, vidunderliga vyer och riktigt bra boenden. En bra resa helt enkelt.

Och så den vanliga uppmaningen att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Må gott och lev väl! // Cathinka

Etiketter:


Kommentarer

  1. Profilbild för Linda Engström

    Vilken resa, visste inte att det fanns sånna vita stränder i det landet. Har legat efter i mitt bloggläsande av På Vift – ska åtgärdas nu!

    1. Profilbild för Cathinka

      Det var verkligen en härlig resa med flera härliga stränder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?