Nanga Sumpa, djungeläventyr på Borneo

Djungeläventyr på Borneo – Nanga Sumpa

,

Djungeläventyr väntar. I minibussen vi färdas i sitter vår chaufför, vår guide Bayang, en kvinna och hennes son från ett av långhusen i Batang Ai området, Jean-Claude och så jag själv. Jean-Claude, en fransk gentleman i sina bästa år som ska uppfylla sin barndomsdröm – att få uppleva riktig regnskog och jag, som ser fram att få uppleva ett långhus på riktigt långt från busslasternas anhopningar av turister, ska ut på djungeläventyr. Framför oss väntar två nätter på djungellodgen Nanga Sumpa Lodge som ligger i anslutning till långhuset Nanga Sumpa. Men först ska vi ta oss dit.

Nanga Sumpa, djungeläventyr på Borneo

Från Kuching till Batang Ai Jetty är det egentligen bara 25 mil. Men eftersom vi ska stanna för både inhandling av mat till vår vistelse och för lunch och på grund av extremt dåliga vägar väntar en 6 timmar lång färd i minibussen berättar Bayang.

Första stopp Serian

Efter ca en timme i bilen gör vi vårt första stopp i Serian. Medan Bayang går för att köpa alla matvaror som vi behöver för våra dagar i djungeln skickas jag och Jean-Claude för att komplettera våra packningar med badskor, regnponchos och handduk. Efter det strosar vi runt i den riktigt fina matmarknaden i Serian. Här hittar du allt du kan tänka dig i matväg, borden dignar av grönsaker, frukt, kryddor, fisk och kött. Vi omges av ett härligt tjatter, örternas dofter, en färgexplosion utan dess like och det stackars instängda hönornas kackel.

Marknaden i Serian
Marknaden i Serian, Borneo
Marknaden i Serian, Borneo

Dags för lunch

Efter marknadsbesöket skumpar vi vidare och nu blir vägen betydligt sämre. Man håller på att bygga en ny motorväg mellan Sarawaks huvudstad Kuching och Sabahs Kota Kinabalu så vi kryssar mellan vägbanor med och utan asfalt men definitivt med hål. Det är inte tal om att knoppa in för att vila en stund. Vi gör ett nytt stopp vid en coffe shop längs vägen när det är dags för lunch. Och vi äter så där enkelt gott en bara kan göra i Asien när bordets fylls av olika wokade grönsaker, kött och färsk frukt.

Batang Ai jetty för vidare färd in i djungeln

Vi når strandkanten av den stora dammsjön Batang Ai. Molnen tornar upp sig på himlen och vi får lite bråttom att komma iväg. För än är vi inte framme, vi har bara kommit till slutet av vår bilfärd. Nu väntar 1-1,5 timme med longtailbåt rakt in i djungeln. Först över öppet vatten på sjön sedan vidare längs floderna Batang Ai och Delok. De långsmala båtarna är inte optimala i grov sjö därav brådskan. Våra båtsmän vill gärna få oss över sjön innan det oväder som ser ut att vara på väg bryter ut. Så vi kryper ner i det kanotliknande farkosterna där vi sitter på rad och drar på oss flytvästarna medan båten kränger betänkligt. Men över kommer vi och nu börjar det verkliga äventyret.

Batang Ai jetty

Helt omslutna av grönska

Ju längre in vi kommer desto närmare kryper djungeln på och vi omsluts av grönska i 50 nyanser av grönt; butelj, lime, avakado,lin, militär, ärtgrönt, ja alla nyanser du kan tänka dig. Vi har två båtsmän i båten, en som sköter motorn längst bak och en som navigerar med en kraftig trästav längst fram.

Det är nu det är tänkt vi ska få användning av våra badskor vi införskaffade i Serian. På sina ställen är nämligen floden så grund så det är med nöd och nätta vi kan passera med båten. Oftast behöver passagerarna därför kliva ur för att möjliggöra vidare färd. Men våra båtsmän visar på en enorm skicklighet att läsa vattenlandskapet och tar oss hela vägen fram till Nanga Sumpa utan att vi måste kliva ur och bli blöta om fötterna.

Nanga Sumpa & Nanga Sumpa Lodge

Nanga Sumpa är ett traditionellt långhus längs floden Delok men i princip helt nybyggd efter att en brand för några år sedan jämnade det tidigare huset längs marken och människorna i Nanga Sumpa förlorade allt. Som namnet visar är ett longhouse ett långt hus där mitten består av en bred korridor som fungerar som umgängesyta, ruai. På vardera sida har sedan familjerna sina boenden. I Nanga Sumpa finns även fristående hus utanför långhuset och totalt finns här 38 boenden.

Efter att vi har gjort oss hemmastadda i lodgen på vår sida av bron, vilat lite och intagit en god middag är vi bjudna över till långhuset för att träffa Chief Ngumbang. Vi bjuds på hemgjort risvin, Tuak och får möjlighet att fråga Chief Ngumbang alla möjliga frågor vi kan tänkas ha om livet i ett långhus. För det är det här som är hela idén med lodgen, att vi ska få möjlighet att uppleva vardagslivet i långhuset utan ceremoniella danser, arrangerade tuppfäktningar och turistutbildningar i pilblåsning. 

En av våra båtsmän
Bayang, vår guide, ger oss lite förhållningsregler inför besök i långhuset

Nanga Sumpa ruai
Chief Ngumbang Nanga Sumpa
Välkomstcermoni med Chief Ngumbang och tuak, risvin
Nanga Sumpas medicinman
Nanga Sumpas tidigare medicinman. Numer har han konverterat till kristendomen

Fakta om Ibanfolket: Vår guide Bayang, Chief Ngumbang och alla andra i långhuset tillhör Ibanfolket. Ibans är Borneos ursprungsbefolkning och utgör ca 30% av befolkningen. Idag har de flesta övergett naturreligionen och är kristna. Mest kända för att tidigare varit ett duktigt krigarfolk & huvudjägare. Alla Iban pratar samma språk men med väldigt olika dialekter.

Lodgen ligger på andra sidan floden från långhuset men sammanbundet med en bro. Den är enkel och erbjuder rum både med gemensamma dusch & toalettutrymmen samt några rum med privat badrum. Maten har vi med oss själva men kvinnorna från byn hjälper till att tillreda den. När elen stängs av vid 10 snåret vaggas jag till söms av djungelns alla ljud.

Läs mer om Nanga Sumpa hos Hanna på Reform Travel

Enkelt men funktionellt
Nanga Sumpa Lodge
Gemensamhetsutrymme på lodgen där maten intas och skönt eftermiddagshäng sker
Kvällsbesökare i biblioteket

Vandring & bad i vattenfall

Vaknar av tupparnas kakafoni. Gnuggar sömnen ur ögonen. Värmen, fukten och alla ovana ljud har väl bidragit till att sömnen inte varit den allra bästa men idag väntar nya äventyr så det är bara att pallra sig upp. Efter en stadig frukost ger vi oss iväg på rengskogsvandring. Under ett par timmar vandrar vi genom varm, fuktig djungel, upp & ner på smala stigar. Och nej det är faktiskt inte det minsta njutbart.

Tupp Nanga Sumpa
En av skönheterna som väckte mig med sin skönsång…
…men kanske inte konstigt att en protesterar högljutt när en sitter fast så här

Djungelvandring Nanga Sumpa
Djungelvandring Nanga Sumpa

Men så tar oss väntande longtailbåtar uppströms till ett vattenfall där vi får svalkande bad, vattenlek och alldeles gratis fiskmassage när de små fiskarna naggar mig i tårna och livet på resande fot känns återigen alldeles ofantligt underbart. Lägg därtill en BBQlunch bestående av grillad kyckling, grönsaker, mirin goreng (wokad vild ormbunke) och lemang som är ris tillrätt i bamburör så är livet liksom fulländat.

Bad i vattenfall Nanga Sumpa
Bad i vattenfall Nanga Sumpa

Båtturen tillbaka till lodgen är otroligt njutbar när vi sakta glider nerströms och kikar i trädkronorna efter orangutanger. Och nej vi kommer inte närmare ett möte än ett övergivet bo men det gör faktiskt absolut ingenting.

Chief Ngumbang
Tatueringar är betydelsefulla för Ibanfolket

Efter ytterligare en natts sömn är djungeläventyret är slut för den här gången. Vi tar oss tillbaka mot Kuching samma väg vi kom men nu gör vi ytterligare ett stopp. Vi stannar på Semenggoh Orangutang Centre och nu får vi möte denna gigant. Men det är en helt annan historia.

Hej då Nanga Sumpa

Må gott och lev väl. /Cathinka

Mer från Borneo: Cykeläventyr i Kuching

Följ gärna På vift på FB eller Bloglovin! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger. Eller Instagram för resebilder..

Etiketter:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?