Maj & juni 2022

Maj & juni 2022

Nu har det här inlägget legat i utkastkorgen nästan klart i flera veckor eftersom jag inte kommit på någon klyftig rubrik eller bra inledning. Hur många varianter på att tiden går fort kan man liksom komma undan med… Eller hur intressant är egentligen vädret? Fast vädret måste ändå sägas vara relevant i dessa konstiga vädertider. Här har vi haft lite tvärtomväder. Maj som brukar vara en skön försommarmånad med lite ostadigt väder bjöd på den varmast maj på en himla massa år tydligen. Och när Europa i juni dignade under värmebölja plockade jag fram min fleecetröja då sydvästra Algarve inte alls bjöd på det väder vi är vana vid. Minst sagt konstiga vädertider. Så nu blir det som det blir med en fantasilös rubrik och en inledning om vädret.

Livet som portugalsvensk

Sommarmånaderna är alltid lite lugnare här nere. Dels gör såklart värmen att tempot går ner men många svenskar åker hem över sommaren och ja, vi umgås främst med svenskar. Men innan alla for norröver hanns det med ett par tjejmiddagar. Trevligt! Och vi är tillräckligt många kvar för att kunna spela padel. Nu lyckades jag trilla av cykeln och stuka handleden rätt rejält så det blev en paus i padelspelet men som tur var är det vänster handled som krånglar så trots att den fortfarande inte är hundra funkar det att spela. Vad är det egentligen med denna sport som gör att en blir så hooked? Och hur länge tror ni denna padelfeber kommer råda?

Söndagspizza och öl på stranden. Sämre middagsplatser finns ju…

Husägare i Portugal

Mycket här i huset handlar just nu om installationen av våra solpaneler. Det var fler steg än vi trott att få det hela att fungera riktigt som det ska och tid tar det. Panelerna kom ju på plats redan i mars och de började producera som de ska redan från start så ur ett miljöperspektiv har vi täckt vår egen produktion sedan dess. Men vi vill ju gärna dra ekonomiska fördelar av investeringen också. Jag ska inte gå in på teknikaliteter men för att få det att fungera krävs en smart läsare som har varit slut hos leverantören. Nu är den äntligen på plats men då strular istället faktureringen när vi nu får flera fakturor i månaden… men men snart så är vi i mål:)

Ett lite mindre men ack så trevlig projekt var att vi gick lösa på vår enorma tujahäck. Vi skulle bara ansa den lite men tre dagar senare hade vi stammat upp hela häcken. Det innebär att jag nu äntligen har plats för lite odlingslådor så nu odlas här tomater i massor. Nöjd!

På resande fot

Så mycket resande blev det inte denna period. Men maj inleddes i Slovenien där vi gjorde Ljubljana på cykel och promenerade runt sjön Bled och fotograferade den berömde kyrkan som stoltserar på en minimal ö mitt i sjön från alla upptänkliga vinklar och vrår. En synnerligen trevlig tur längs Algarvekusten med lunch i Spanien har vi också gjort. Vi har även varit på upptäcksfärd längs Atlantkusten där vi denna gång styrde kosan mot Zambujeira do Mar. En badort strax söder om Vila Nova de Milfontes som definitiv är värt ett besök om du befinner dig i krokarna.

Annars har vi faktiskt vågat börja drömma om att åter vidga våra vyer och resa längre bort. Att vår första långresa efter pandemin ska gå österut till Asien är vi rörande överens om. Japan har länge stått på min önskelista men just nu lutar det faktiskt mot Vietnam. Själv har jag under pandemin dessutom återigen börjat längta lite till Thailand som är svårslaget när det gäller paradisstränder och god mat. Kanske inte resor till Thailand under högsäsong men tänk en foodievecka i Bangkok (visste du att Bangkok stoltserar med inte mindre än 4 krogar på Pellegrinos topp 100 lista över världens bästa restauranger!) Hur känner du? Vågar du ge dig ut på en längre resa igen?

Från mobilens fotoalbum

Månadens snaps:

I På vift och fotografins värld

Det här med en fotoklubb är verkligen ett lyckokast om man gillar att fotografera men ibland har lite svårt att komma ut. Nu ”tvingas” jag ut för att kunna leverera bilder till månadens fototräff. Dessutom, eftersom vi gemensamt väljer månadens tema, får man möjlighet att även fotografera sådan man kanske inte vanligvis gör. Så kul! Dessa två månader har vi haft urbana landskap och landskap som våra teman och här är några av mina bidrag:

Ett annat roligt fotoprojekt jag haft under perioden var att jag blev tillfrågad om jag ville foto hundar åt vårt hundstall här i Lagos. Så himla roligt och det gav verkligen mersmak. Nu foto jag varje liten fyrbent parvel som kommer min väg.

Jag kommer inte riktigt igen som innan pandemin här på bloggen men jag har också lovat mig själv att det här med bloggandet aldrig ska bli ett tvång eller prestationsångest utan bara ske när lusten faller på . Så här har iallafall periodens blogginlägg sett ut:
Så mycket att se och göra i Ljubljana
Píodão
En tur till Cacela Velha å så lunch i Spanien
Adoptera en hund!

Lite omvärldsbevakning i bloggvärlden och andra sociala medier

Jag håller fullkomligt med Daniel på Flying Dryden om att flödet på Instagram fullkomligt har ballat ut men så har jag hittat en mycket älskvärd ny finess. Under Instagramloggan i vänstra hörnet kan jag välja Följer och då får jag upp mitt flöde med bara konton jag följer i kronologisk ordning precis som det var på den gamla goda tiden. Älsk på det! För just nu är det mest på Instagram jag hänger där stories är det som lockar. Måste slå ett slag för Copenklara som förutom levererar en hel massa Köpenhamnstips dessutom är befriande ärlig. Att följa med på diverse Portugalbesök är förstås lite extra roligt. Både Lisa & Susanne har varit här i sommar. Alltid kul att se Portugal genom andras ögon.

Så det var detta månadssvep. Hoppas ni inte försmäktar i värmen utan kan njuta i fulla drag av sommar & kanske till och med semester!

Må gott och lev väl! // Tinka

Glöm nu inta att följa På vift på FB eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller prenumerera på inlägg genom att lämna emailadress här till höger (eller nedan om du läser på mobilen). Eller följ mig på Instagram för resebilder!

Etiketter:


Kommentarer

 1. Profilbild för Anna i Portugal

  Fina bilder som vanligt Cathinka! Japan har jag varit sugen på i många år men hamnat längre och längre ner på min Bucket list. Vet inte varför, kanske för att det är så långt bort 🙂 Dessutom är jag mer sugen på att resa med tåg nu än jag nånsin varit så kanske ska passa på att nyttja den lusten i nästa val av resa. Vi får se, har inte bestämt vart nästa utanför Portugal går. Men gissar det blir Europa.

  1. Profilbild för Cathinka

   Tack Anna! Jo det där med tåg i Europa (eller ja i hela världen förvisso) lockar verkligen nu när man har lite mer tid. Blir nog mer sådant i framtiden.

  2. Profilbild för Martin
   Martin

   Anna.
   Japan är magiskt som resmål. Spännande, annorlunda, förtrollande….och fantastisk mat. Så rekommenderar verkligen att åka dit. Japan tar en utanför ”boxen” med sin österländska mystik vilket är mkt välbehövligt emellanåt för oss Westernes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PÅ VIFT! – EN RESEBLOGG MED RESTIPS

Hej och välkommen till På vift! Resebloggen för dig som älskar resor. Här bjuds på massor av reseinspiration till när och fjärran.
VÄLKOMNA!

VILL DU PRENUMERERA PÅ NYA INLÄGG?